Monday , May 6 2024

Ion Lungu face demersuri pentru accesarea de fonduri europene în vederea reabilitării rețelelor de termoficare

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-a deplasat, în cursul zilei de miercuri, 19 Februarie, la București, pentru a avea o discuție la Ministerul Fondurilor Europene referitoare la proiectul pe care municipalitatea intenționează să îl depună cu finanțare europeană pentru continuarea reabilitării rețelelor de termoficare centralizată. Este vorba despre o posibilă finanțare atrasă prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, unde în varianta inițială Municipiul Suceava nu a fost prevăzut printre cele șapte localități eligibile, însă în anul 2018 Ion Lungu anunța că situația s-a schimbat. Totuși, condițiile de accesarea fondurilor sunt extrem de dificile pentru că necesită o documentație mult mai elaborată decât în cazul celorlalte proiecte cu finanțare guvernamentală prin care Primăria Suceava a reabilitat, în ultimii 15 ani, o parte din sistemul centralizat de termoficare al orașului.

„Am avut în această dimineață discuții la Ministerul Fondurilor Europene, cu domnul ministru Marcel Boloș, pe tema proiectului de “Reabilitare a rețelelor de transport și distribuție a energiei termice în Municipiul Suceava”. Vom completa documentația cu ridicări cadastrale pe toate traseele principale și secundare care urmează a fi modernizate. Facem tot posibilul să semnăm acest contract până la sfârșitul anului”, a declarat Ion Lungu. Întrebat cu privire la suma minimă pe care municipalitatea intenționează să o acceseze cu fonduri atrase din POIM pentru lucrările la termoficare, Ion Lungu a răspuns că minim 25 de milioane de euro. El a explicat că lucrările derulate cu finanțare guvernamentală, cu fonduri proprii și cu bani din creditul de la proiectul „Suceava – utilități și mediu la standarde europene” au condus la modernizarea a circa 40% din rețelele de apă caldă și căldură, precum și la aproximativ 20 de puncte termice. De aceea, pentru ca măcar o parte substanțială din diferența de 60% unde mai trebuie intervenit să poată fi realizată în următorii trei ani ar fi nevoie de minim 25 de milioane de euro. (D.P.)

 

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …