Tuesday , April 30 2024

Numărul deceselor în Suceava crește cu peste 100 de persoane de la o lună la alta

In noiembrie 2018 au murit 626 de suceveni, iar în ultima lună din anul trecut numărul deceselor a ajuns la 756. Principalele cauze de deces rămân bolile de inimă și can­cerul. In România mor aproximativ 5.000 de bolnavi lunar, iar în județul Suceava aproximativ 750 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul județelor  

Bolile de inimă continuă să facă ravagii în Suceava, iar în ultimele luni, tot mai mulți suceveni cu probleme cardiace  s-au stins, numărul deceselor atingând apogeul în luna decembrie a anului trecut, când în județul nostru s-au înregistrat 468 de decese din cauza problemelor aparatului circulator. Numărul total al deceselor din luna decembrie 2018 a fost de 756, un număr foarte mare, dacă facem referire la faptul că în luna decembrie 2017 au decedat 560 de suceveni. Tot mai mulți suceveni mor de la lună la lună, fapt ce reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică. În luna noiembrie 2018, la nivelul județului s-au înregistrat 626 de decese, numărul crescând în decembrie la 756.  Dacă în noiembrie au murit 110 suceveni de cancer, în decembrie 2018, numărul deceselor din cauza tumorilor maligne a crescut la 127, iar din cauza bolilor de inimă numărul deceselor a crescut într-o singură lună de la 399 la 468 de decese.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor, pe tot parcursul anului 2018, o reprezintă bolile de inimă. În intervalul ianuarie-decembrie 2018, 4.973 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, putând provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. 581 de suceveni au pierdut lupta cu viața în cursul anului trecut din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este cardiopatia ischemică, din cauza căreia au murit anul trecut 1.122 de persoane. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, din ianuarie până în decembrie 2018, 1.293 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 490 de persoane.

A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor a fost și anul trecut cancerul, numărul deceselor fiind de 1.345. S-au înregistrat 213 decese din cauza cancerului de trahee și 131 din cauza celui de stomac. 63 de sucevence au murit din cauza cancerului la sân, la acestea adau­gându-se alte 34, care au murit anul trecut după ce au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. Au fost și 83 de decese din cauza cancerului de prostată.

Un număr ridicat de decese s-a înregistrat și în rândul persoanelor care au suferit de boli ale aparatului respirator; cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronșic, care este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii, caracterizată de crize de respirație, cu impresia de sufocare, acumularea de cantități mari de to­xine în corp, din această cauză înregistrându-se 370 de decese.

În perioada ianuarie-decembrie 2018, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile, bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcției de Sănătate Publică Suceava, care precizează că, în acest interval, 382 de suceveni au decedat din cauza traumatismelor și otrăvirilor, 348 de boli de ficat și 127 de murit de boli ale aparatului genito-urinar. 98 de suceveni au murit din cauza bolilor sistemului nervos și a ­pro­blemelor mintale și de comportament, iar alți 97 de suceveni au murit din cauza bolilor infec­țioase, cei mai mulți, și anume 42, de tuberculoză.

Potrivit statisticii, în România mor aproximativ 5.000 de bolnavi lunar, iar în județul Suceava aproximativ 750 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul județelor. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …