Monday , April 29 2024

Mai putin de 10% din scolile sucevene au asigurata paza cu firme specializate sau paznici

N doar `n 76 de [coli din cele 866 din jude] este asigurat\ paza cu personal propriu sau firme de paz\ n cele mai multe unit\]i de `nv\]\m=nt, 200 la num\r, se bazeaz\ pe iluminatul de securitate, alte 93 beneficiaz\ de sisteme tehnice de alarmare [i doar `n 73 de [coli exist\ sisteme de supraveghere video n pe de alt\ parte, unele unit\]i [colare au primit sesiz\ri din partea p\rin]ilor privind necesitatea intensific\rii m\surilor de securitate a elevilor
Din 866 unit\]i de `nv\]\m=nt ce vor func]iona `n noul an [colar, doar 8,7% au asigurat\ paza cu personal propriu sau firme de paz\. Potrivit Inspectoratului {colar Jude]ean (I{J) Suceava, doar `n 76 de [coli este asigurat\ paza în unitate cu personal propriu sau firme de paz\. Cele mai multe unit\]i de `nv\]\m=nt, 200 la num\r, se bazeaz\ pe iluminatul de securitate, alte 93 beneficiaz\ de sisteme tehnice de alarmare [i doar `n 73 de [coli exist\ sisteme de supraveghere video.
„În categoria m\surilor de asigurare a securit\]ii unit\]ilor de înv\]\mânt, pentru func]ionarea acestora în bune condi]ii în noul an [colar, au fost dispuse urm\toarele: asigurarea pazei în unitate cu personal propriu sau firme de paz\-76 unit\]i, iluminatul de securitate `n aproximativ 200 unit\]i, securizarea spa]iilor [colare-165 unit\]i, sisteme de supraveghere video `n 73 unit\]i, sisteme tehnice de alarmare-93 unit\]i, realizarea împrejmuirilor de securitate – cu excep]ia gr\dini]elor GPP nr. 1 [i 2 Gura Humorului [i GPP nr.1 [i 2 Cîmpulung Moldovenesc – [i înregistrarea [i legitimarea persoanelor str\ine în toate unit\]ile [colare”, men]ioneaz\ Inspectoratul {colar Suceava `ntr-un raport `ntocmit s\pt\m=na trecut\ cu privire la stadiul preg\tirii unit\]ilor de `nv\]\m=nt pentru `nceperea anului [colar 2010-2011.
N p\rin]ii au cerut intensificarea m\surilor de securitate a elevilor
Motivul pentru care o bun\ parte din [coli a renun]at la paznici sau la serviciile firmelor de paz\ specializate `l constituie economiile bugetare impuse de prim\rii, `n condi]iile de recesiune. ~nc\ de anul trecut au fost disponibiliza]i `n num\r destul de mare paznicii din [coli, pu]ine reu[ind s\-[i p\streze unul-doi paznici, `ns\ ace[tia nu sunt suficien]i, ]in=nd cont c\ securitatea unit\]ilor trebuie asigurat\ 24 de ore din 24, nu doar `n timpul orelor de curs.
„Noi suntem la limit\ cu num\rul de personal nedidactic [i auxiliar. Cel mai r\u e cu portarii pentru c\ avem doar doi, astfel c\ `n timpul zilei mai fac cu schimbul femeile de servici [i muncitorii, pentru c\ au prev\zut `n fi[a postului”, a declarat Cr\i]a Buda Niga, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentar\ Suceava.
Pe de alt\ parte, unele unit\]i [colare au primit sesiz\ri din partea p\rin]ilor privind necesitatea intensific\rii m\surilor de securitate a elevilor. Potrivit I{J Suceava, ar fi vorba despre Grupul {colar Bivol\rie, Grupul [colar „Tom[a Vod\” Solca, Colegiul Na]ional „La]cu Vod\” Siret, Colegiul Na]ional „Eudoxiu Hurmuzachi” R\d\u]i [i unit\]ile [colare din localit\]ile C=mpulung Moldovenesc, Sadova, Moldova Suli]a, Breaza, Moldovi]a, Vatra Dornei, Bro[teni, Frasin, Ostra, C=rlibaba, Cioc\ne[ti, Vatra Moldovi]ei, Gura Humorului, Mân\stirea Humorului, Capu C=mpului, Boroaia, P\ltinoasa. (Oana PAULIUC)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …