Tuesday , May 7 2024

Proprietarii refuza actiunile la Fondul Proprietatea si cer despagubiri de la Primaria Suceava

N primarul Ion Lungu sus]ine c\ demersul acestora nu este corect pentru c\ nu Prim\ria a confiscat terenurile [i de aceea sus]ine c\ va prezenta aceast\ situa]ie la Guvern pentru a se g\si solu]ii de reglementare
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a reluat demersurile c\tre Academia de {tiin]e Agricole [i Silvice Bucure[ti pentru a transfera municipalit\]ii suprafa]e de teren `n vederea acoperirii solicit\rilor de retrocedare. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, c\ proprietarii suceveni de terenuri care nu pot fi desp\gubi]i `n natur\ dau `n judecat\ Prim\ria pentru a primi desp\gubiri b\ne[ti [i nu accept\ s\ primeasc\ ac]iuni la Fondul Proprietatea, neav=nd `ncredere `n aceste desp\gubiri.
„Oamenii atac\ `n instan]\ hot\r=rile de transferare spre Fondul Proprietatea [i cer desp\gubiri de la Prim\rie. Oamenii nu au `ncredere `n Fondul Proprietatea, `n aceste desp\gubiri”, a spus Ion Lungu. El consider\ c\ nu este „corect [i moral” ca Prim\ria s\ pl\teasc\ pentru c\ nu Prim\ria a confiscat terenurile. „Solu]ia e transferul de terenuri de la Sta]iunea de cercet\ri agricole pentru c\ oamenii accept\ s\ primeasc\ [i par]ial terenul `n natur\”, a spus primarul. El a ar\tat c\, `n caz contrar, se va ajunge ca Prim\ria Suceava s\ trebuiasc\ s\ pl\teasc\ pentru terenurile care au fost confiscate de regimul comunist.
Primarul Ion Lungu a spus c\ se fac eforturi pentru a retroceda terenurile confiscate de la popula]ie [i a declarat c\, `n opinia sa, sunt incorecte demersurile unor cet\]eni care solicit\ `n instan]\ ca Prim\ria s\ restituie terenurile confiscate de Statul rom=n sau s\ achite desp\gubiri. Primarul sus]ine c\, `n aceste cazuri, nu autorit\]ile locale ar trebui s\ fie responsabile pentru c\ `n urm\ cu c=teva zeci confisc\rile catalogate a fi abuzive au fost f\cute de alte organe ale statului, nu de c\tre prim\rii [i, prin urmare, la aceast\ dat\, c=nd `nc\ se mai pune problema retroced\rilor de teren, alte institu]ii ar fi cele care ar trebui s\ aib\ `n vedere solu]ionarea retroced\rilor sau dezp\gubirea p[ersoanelor care solicit\ aceste lucruri.
~n aceste sens, Ion Lungu a men]ionat [i Ministerul de Finan]e sau institu]iile subordonate acestuia, pe l=ng\ institu]ii cum ar fi Sta]iunea de Cercet\ri Agricole. Primarul a men]ionat c\ deja unii dintre fo[tii proprietari s-au adresat instan]ei pentru a-[i redob=ndi suprafe]ele preciz=nd c\ deja exist\ 43 de hot\r=ri judec\tore[ti definitive [i irevocabile pentru retrocedarea a 22 de hectare de teren.
Ion Lungu a subliniat c\ se afl\ `ntr-o situa]ie delicat\ `ntruc=t poate fi dat `n judecat\ pentru abuz `n serviciu dac\ nu pune `n aplicare hot\r=rile instan]ei. „Eu, ca primar, pot fi acuzat de abuz `n serviciu pentru c\ nu pun `n aplicare aceste hot\r=ri, dar practic nu avem teren unde s\ punem `n aplicare aceste hot\r=ri,” declar\ Ion Lungu. Primarul a mai spus c\ situa]ia de la Suceava o va prezenta [i membrilor guvernului `n vederea g\sirii unei solu]ii. „Un lucru care mi se pare anormal, de[i `nc\ nu avem hot\r=ri definitive [i irevocabile, dau `n judecat\ Prim\ria pentru restituirea ternurilor, lucru ce mi se pare incorect, pentru c\ nu Prim\ria a confiscat terenul proprietarilor”, a declarat Ion Lungu.
El a spus c\ lipsa terenurilor reprezint\ o problem\ spinoas\ a Prim\riei ar\nd c\ la nivelul municipiului re[edin]\ de jude] este nevoie de 600 de hectare de teren pentru a rezolva cererile de retrocedare. Prim\ria Suceava a f\cut eforturi la Academia de {tiin]e Agricole `nc\ de acum cinci ani, pentru a transfera o suprafa]\ de 370 hectare de teren la Prim\ria Sucevei, demers f\r\ succes. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidaturilor pentru primăriile din Capu Câmpului și Berchișești: ”Și doamnele pun umărul la consolidarea administrației publice liberale”

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a participat luni după-amiază, în a doua zi de Paști, …