Tuesday , April 30 2024

Uraganul Matthew a ucis 339 de oameni. Stare de urgenta in Florida si Carolina de Sud, 2 milioane de persoane vor fi evacuate

uragan matthew

Uraganul Matthew, cel mai puternic din Statele Unite din ultimul deceniu, va ajunge, joi, in Florida si Carolina de Sud, unde a fost declarata stare de urgenta.
Cu rafale de vant de circa 215 kilometri pe ora, furtuna care a provocat decesul a cel putin 339 de persoane in Haiti si a lovit nord-vestul Bahamas in trecerea sa prin Caraibe, este catalogat la categoria 4 (pe o scara de la 1 la 5), potrivit Centrului national american pentru uragane (NHC), informeaza Reuters.
Presedintele american Barrack Obama a declansat stare de urgenta in Florida si ulterior si in Carolina de Sud.
Exista risc de inundatii in Florida, Georgia si Carolina de Sud, a avertizat NHC potrivit caruia uraganul Matthew ar putea avea “un impact dezastruos”.
Serviciul meteorologic al SUA a anuntat ca furtuna ar putea fi cea mai puternica ce va lovi nord-estul Florida in 118 ani.
“Furtuna aceasta este un monstru”, a declarat si guvernatorul de Florida Rick Scott intr-o conferinta. “Matthew e posibil sa aiba, la noapte, un impact devastator de-a lungul unor zone de pe coasta de est”, a mai spus acesta potrivit Fox News.
Autoritatile din Florida si Carolina de Sud au emis ordine de evacuare pentru circa doua milioane de locuitori. Scott a mai spus ca au fost activate 3.500 de forte din Garda Nationala a statului pentru a ajuta la misiunile de salvare.
339 de persoane si-au pierdut viata in Haiti, potrivit autoritatilor locale, iar alte cateva mii au fost relocate dupa ce furtuna le-a distrus casele, a scos copacii din radacini si a inundat cartiere intregi. In Republica Dominicana, aflata pe traiectoria uraganului Mattew patru persoane au fost declarate decedate.

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …