Tuesday , April 30 2024

500.000 de lei au intrat în vistieria Primăriei Suceava, în două zile

Două treimi sunt bani în contul taxelor și impozitelor, iar cealaltă treime încasări din amenzi neachitate anterior. Primarul Ion Lungu a fost și în acest an primul sucevean care și-a plătit contribuțiile la bugetul local, în sumă de 331 de lei

 taxe primarie


In primele două zile după deblocarea logisticii  necesare pentru încasarea impozitelor și taxelor locale, la Primăria Suceava s-au făcut încasări de 500.000 de lei. Primarul Ion Lungu a declarat că încasările au fost peste așteptări mai ales că noua legislație fiscală a prevăzut că orice contribuabil român, dacă dorește să își plătească impozitele și taxele în localitatea une domiciliază, trebuie să fie verificat dacă nu cumva are alte debite de achitat. In primul rând, este vorba despre amenzi de felurite genuri direcționate pentru încasare prin acte normative redactate de Parlament ori Guvern, către administrațiile locale.
Noua măsură, de condiționare a plății impozitelor și taxelor locale de plata amenzilor s-a dovedit astfel un lucru bun. Concret, o treime din suma încasată în primele două zile de la deschiderea ghișeelor Primăriei Suceava a venit din amenzi neplătite. Ion Lungu a explicat cu un alt prilej că bugetul municipiului reședință de județ are un gol rezultat din neachitarea amenzilor diverse, în principal de circulație dar și altele ce țin de contravenții mai licențioase, însumând aproape 11 milioane de lei. Peste 10.000 de roluri  – amenzi de încasat, sunt înregistrate la Primăria Suceava.
In acest moment trebuie precizat faptul că un număr de 220 de suceveni s-au prezentat la casieriile primăriei, plătindu-și contribuțiile – taxe și impozite restante, profitând de oferta de reducere cu peste 73% a taxelor și penalităților de întârziere. Faptul că din suma de 500.000 de lei, 30% o reprezintă amenzile înseamnă mare lucru, a apreciat primarul Ion Lungu.
Personal, Ion Lungu a arătat că, așa cu a făcut în ultimii ani, a fost primul cetățean cu buletin de Suceava, care și-a plătit datoriile la bugetul local. “Poate fi interpretată ca o acțiune de campanie electorală dar eu vreau să fie privită ca un model pentru toți cetățenii Sucevei. Nu numai eu ci și viceprimarii au făcut același lucru, plătindu-și mai întâi datoria la bugetul orașului și după aceea apucându-se de lucru” a spus Ion Lungu. Care a arătat cum a împărțit pe capitole suma aproximativă de 331 de lei, pentru impozit pe teren, taxă mijloace de transport, impozit pe clădiri și taxă de ecologizare.
De precizat că toți sucevenii care își plătesc taxele și impozitele la primărie până pe data de 31 martie 2016, beneficiază de o reducere cu 10% a acestora. De asemenea, cei care au rămas restanțieri la plata acestor taxe și impozite, dacă vor achita debitele din spate, vor avea, până  la aceeași dată o reducere de 73% a penalităților de întârziere.(N.R.)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …