Monday , April 29 2024

PSD arunca in aer bugetul pe 2016. Partidul lui Dragnea vrea marirea cu 10% a salariilor pentru toti bugetarii de la 1 decembrie

dragnea2

PSD a depus un amendament in comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor prin care cere cresterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie 2015. PSD a depus amendamentul la OUG care prevedea cresterea salariilor in sistemul medical. Amendamentul care ar da o lovitura uriasa bugetului pe 2016 a fost votat de coalitia PSD-UNPR-ALDE si urmeaza sa intre maine la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Autorul acestui amendament, deputatul PSD Adrian Solomon, a explicat pentru HotNews.ro ca motivul pentru care a fost depus este faptul ca nu este suficient timp pentru adoptarea legii salarizarii unitare care ar fi prevazut aceasta crestere, din cauza situatiei “socio-politice”, si sustine ca impactul bugetar preconizat este de 1,5-1,8 miliarde lei. Solomon sustine ca si-a asumat un amendament cu care este de acord si ministerul de finante.

“PSD a venit peste noapte, pe genunchi, fara nicio fundamentare si in cel mai populist mod cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD.

“Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale” a precizat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in comisia de munca.

Potrivit calculelor prezentate de Claudia Boghicevici, impactul asupra bugetului daca se aplica aceasta crestere de 10% va fi de 2,2 miliarde de lei in 2016. Ceea, ce, impreuna cu cresterile de salarii deja aprobate in sistemul sanitar si in educatie, ar duce la o crestere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB.

Continuarea pe HotNews

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …