Tuesday , May 7 2024

Legea salarizarii, modificata complet, la salariile din 2009 s-ar putea reveni în 4 ani

.
Legea salariz\rii va fi modificat\ complet [i nu se va mai ]ine cont de salariile de referin]\ din 2009, ci de cele diminuate din 2010, iar anual va fi dat\ o lege special\ care va stabili nivelul salarial, la salariile de anul trecut putându-se reveni în cel pu]in patru ani, spun sindicali[tii.
Pre[edintele Blocului Na]ional Sindical (BNS), Dumitri Costin, a declarat, vineri, la finalul discu]iilor cu premierul, care au avut loc la Palatul Victoria, c\ Legea 330 “va deveni istorie, în septembrie va fi înlocuit\”.
Costin a men]ionat c\ salariile de referin]\ din aceast\ nou\ lege a salariz\rii nu vor mai fi cele din 2009, ci acualele salarii, adic\ cele diminuate cu 25 la sut\.
Liderul BNS a mai spus c\ premierul a discutat cu sindicali[tii despre posibile major\ri salariale cu 10-15 la sut\, în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând c\, în prezent, o treime din popula]ia activ\, respectiv 1,5 milioane de angaja]i, prime[te salariul minim pe economie.
Costin a subliniat faptul c\ în fiecare an va fi dat\ o lege special\ care va stabili nivelul de salarizare, ]inându-se totodat\ cont de Legea bugetului din anul respectiv.
Potrivit lui Costin, în condi]iile în care Legea salariz\rii va fi modificat\ total [i va fi completat\ anual de o lege special\, se prelunge[te perioada pân\ când fiecare salariat din România va beneficia de aceast\ Lege a salariz\rii, ajungându-se la 15-20 de ani.
Liderul BNS consider\ c\ în cel pu]in patru ani se va reveni la salariile din 2009.
Pre[edintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a spus c\ în noua lege a salariz\rii se va reveni la raportul de 1 la 15 între salariul minim [i maxim din sistemul bugetar.
În ceea ce prive[te salariul minim garantat, respectiv punctul unu din gril\, premierul a propus valoarea de 640 de lei, sindicali[tii cerând îns\ un minim de 700 de lei, a ad\ugat Hossu.
“Potrivit prognozelor, salariul minim garantat la nivelul economiei ar trebui s\ fie 860 de lei, în 2011. [tim c\ acest lucru nu este posibil, dar cerem m\car un minim de 700-750 de lei, iar premierul a promis c\ va analiza aceast\ solicitare”, a mai declarat Hossu.
Liderul “Cartel Alfa” a ad\ugat c\ aceast\ “modificare complet\” a Legii salariz\rii unitare implic\ o nou\ trecere prin Parlament sau o nou\ asumare din partea premierului.
Sindicali[tii au spus c\ luni vor primi din partea Guvernului proiectul noii Legi a salariz\rii, urmând s\ aib\ loc discu]ii între cele dou\ p\r]i pentru analizarea acestuia.
Ministrul Muncii, Mihai [eitan, a declarat, joi, la Târgovi[te, c\ se urm\re[te ca salariul minim pe economie s\ fie unic, în cuantum cuprins între 600 [i 700 de lei, în acest sens existând negocieri cu sindicatele [i cu patronatele.
“În ceea ce prive[te salariul minim pe economie, suntem în negocieri [i cu sindicatele, [i cu patronatele ca s\ unific\m a[a numitele salarii minime pe economie în sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut. Acela este minim pe economie, 600 de lei acum, [i are prima treapt\ de salarizare 700. Vom face o singur\ valoare [i o s\ încerc\m s\ o ducem la peste 600 de lei. Nu v\ pot spune acum cifra la care o s\ ne angaj\m. Urmeaz\ s\ continu\m negocierile. Mâine (vineri -n.r.) la ora 12,00, avem o întrunire cu liderii celor cinci confedera]ii sindicale la nivel de premier, ministrul Muncii, ministrul de Finan]e pentru a face o discu]ie [i pe probleme de salarizare [i pe problema salariului minim pe economie”, spunea Mihai [eitan.
Totodat\, ministrul Muncii a mai declarat c\ salariile bugetarilor vor cre[te, anul viitor, cu peste 10 la sut\, dar se va renun]a la cel de-al 13-lea salariu [i la primele de vacan]\.
“Legea asum\rii r\spunderii, care a redus cu 25% salariul, este f\cut\ pân\ la sfâr[itul anului, urmând ca în 2011, potrivit aceleia[i legi, s\ se revin\ pe cre[teri salariale, în func]ie de restructur\rile bugetare [i de anvelopa financiar\ a anului urm\tor pentru salarii. Ca atare, cre[terea salarial\ va pleca de la aceast\ reducere, vor cre[te salariile, dar nu vor cre[te la toat\ lumea cu 25%, ci, în medie, cu ceea ce reu[im s\ ob]inem din restructurarea aceasta [i ]inând cont de aceast\ anvelop\”, a afirmat [eitan.
El a spus c\, potrivit calculelor f\cute la acest moment, dac\ nu ar exista reduceri de personal ar fi posibil\ o cre[tere de circa 5% a salariilor în 2011.
“Dac\ anul viitor vom restric]iona în continuare al 13-lea salariu [i primele de vacan]\, vom avea înc\ 5%, deci vom avea 10%, la care vom putea ad\uga o cre[tere datorat\ reducerii de personal pe care o facem acum. Deci o s\ fie mult peste 10%. Salariile mici care sunt în jurul salariului minim pe economie sau peste salariul minim vor avea cre[teri peste 25%”, a sus]inut ministrul.

Vezi si

Vremea devine mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult în următoarele două săptămâni

Vremea în următoarea lună va fi mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult …