Sunday , April 28 2024

Sute de persoane stau la cozi la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

Cei mai mul]i dintre suceveni prezen]i au pus aglomera]ia pe seama birocra]iei n conducerea  CJAS,  prin vocea  directorului Cristi Bleor]u, sus]ine c\ oamenii vin de diminea]\ cu “trenul de ora cinci pentru c\ nu au ce face acas\”

Sute de oameni  s-au înghesuit, ieri, la Casa Jude]ean\ de Asigur\ri de Sănătate din municipiul Suceava, aglomeraţia generând cozi, ore bune de aşteptare [i nervi. Oamenii s-au strâns de diminea]\ pentru a-[i pl\ti contribu]iile, pentru a-[i depune declara]ia de salariat sau s\-[i ia o adeverin]\ care s\ ateste calitatea de asigurat. Cei mai mul]i dintre sucevenii prezen]i au pus aglomera]ia pe seamam birocra]iei.
De cealalt\ parte, conducerea Casei Jude]ene de Asigur\ri de S\n\tate Suceava pare s\ nu vad\ aglomera]ia de la ghi[ee. Holurile institu]iei au fost pline ochi  de  oameni nu numai ieri ci [i `n zilele precedent\. Joi, o parte din cei prezen]i au renun]at s\ mai stea la cozi, prefer=nd s\  plece [i s\ se `ntoarc\ `ntr-o alt\ zi, cu speran]a c\ nu vor mai `nt=mpina dificult\]i similare.  Al]ii nici dup\ trei ore de a[teptare nu reu[iser\ s\ ajung\ la ghi[eu .
“Ieri (n.r.-miercuri) am venit s\ `mi iau adeverin]\,  pentru c\ sunt bolnav\ de diabet zaharat, nu am reu[it, r=ndul era imens, de fapt cred c\ erau mai multe ,`nghesuial\ de nedescris p=n\ la u[a de la intrare  [i nu mai puteai respira. Am plecat acas\ `n ideea c\ a doua zi va fi altfel. Am deja trei ore c=nd stau [i `nc\ nu am ajuns la ghi[eu. Nu se poate a[a ceva. Ne-am s\turat de birocra]ia asta. V\d c\ e plin de oameni [i lucreaz\ numai la dou\ ghi[ee. Cu c=t sunt mai informatiza]i, cu atât e mai mult\ birocra]ie, numai `n Rom=nia se întâmpl\ a[a ceva” , ne-a spus Mariana S., de 53 ani, din Suceava.
Nemul]umit\ era [i Elena B.,de 55 ani,  din Bosanci care a sus]inut c\ „eu stau de la ora nou\ [i este deja ora 12.15 minute [i nu am ajuns la ghi[eu. Am nevoie de o adeverin]\ la medic . Mi s-a f\cut r\u din cauz\ c\ am probleme cu inima. Am luat un medicament [i m-am a[ezat pe scaun s\ `mi revin”.
Pentru o simpl\ adeverin]\ care s\ le ateste calitatea de asigurat, sucevenii veni]i din tot jude]ul  au avut nevoie de o r\bdare de fier.  Cum termenul limit\ pentru depunerea de c\tre angajatori a declara]iilor este de 25 ianuarie,  zeci de administratori de firme sau contabili stau [i ei la r=nd la ghi[eul CJAS.
~n alt\ ordine de idei, directorul Casei Jude]ene de Asigur\ri de S\n\tate, Cristi Bleor]u  c=t [i purt\torul de cuv=nt al institu]iei, Anda S\l\gean, nu  recunosc orele `n [ir petrecute de oameni pe holurile institu]iei.  “Oamenii vin de dimena]\ cu trenul de ora cinci pentru c\ nu au ce face acas\. Vin, dar nu sunt probleme. To]i `[i rezolv\ problemele, nu pleac\ nimeni f\r\ a intra `n posesia unei adeverin]e sau f\r\ a depune declara]iile de c\tre angajatori”, spune [eful CAS Suceava.
Situatia pare c\ nu se va schimba nici `n perioada urm\toare dac\ conducerea casei nu va lua m\suri. Potrivit acesteia, media zilnic\ a sucevenilor care solicit\ astfel de adeverin]e a ajuns la 200 persoane. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la Ziua Diasporei Poloneze: Continuarea A7 de la Siret spre Cernăuți și apoi spre Polonia ar întări legăturile dintre țările noastre

La invitația președintelui Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, …