Tuesday , April 30 2024

Înregistrarea, executarea, modificarea si suspendarea contractelor de munca nu se mai fac la ITM

N fiecare angajator are obliga]ia s\ transmit\, prin inspectoratul teritorial de munc\, registre de eviden]\ a salaria]ilor în format electronic n angajatorii [i ITM-urile vor restitui carnetele de munc\ titularilor pân\ la sfâr[itul lunii iunie 2011, iar refacerea vechimii în munc\ se va face doar în instan]\

Înregistrarea contractelor indivi-duale de munc\, executarea, modificarea, suspendarea [i încetarea lor nu se mai fac la Inspectoratele Teritoriale de Munc\, dup\ ce, în 1 ianuarie, a intrat în vigoare registrul general de eviden]\ a salaria]ilor, informeaz\, luni, Inspec]ia Muncii (IM).
Reprezentan]ii Inspec]iei Muncii precizeaz\ c\ de la 1 ianuarie 2011 a încetat existen]a carnetului de munc\, eviden]a muncii realizându-se electronic prin registrul general de eviden]\ a salaria]ilor reglementat prin Hot\rârea de Guvern nr. 161/2006 cu modific\rile [i complet\rile ulterioare.
“Începând cu 01.01.2011, nu se vor mai înregistra la inspectoratele teritoriale de munc\ contractele individuale de munc\. Acestea se vor înregistra în format electronic în re-gistrului general de eviden]\ a salaria]ilor, în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare. De asemenea, începând cu 01.01.2011 nu se vor mai depune la inspectoratele teritoriale de munc\ actele privind executarea, modificarea, suspendarea [i încetarea contractelor individuale de munc\”, se arat\ într-un comunicat al IM.
Angajatorii trebuie s\ depun\, pân\ în 25 ianuarie, la inspectoratele teritoriale de munc\ dovezile de calcul a drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2010, s\ fac\ plata comisionului [i s\ depun\ declara]ia aferent\ lunii anterioare.
“Începând cu luna ianuarie 2011 nu se va mai efectua plata comisionului datorat (0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor c\rora inspectoratele teritoriale de munc\ le p\streaz\ [i le completeaz\ carnetele de munc\, respective 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor c\rora inspectoratele teritoriale de munc\ le presteaz\ serviciile constând în verificarea [i certificarea legalit\]ii înregistr\rilor efectuate de c\tre ace[tia). Începând cu luna ia-nuarie 2011 nu se va mai întocmi [i depune declara]ia afe-rent\ comisionului datorat”, se mai arat\ în comunicat.
Angajatorii [i ITM-urile vor restitui carnetele de munc\ titularilor pân\ la sfâr[itul lunii iunie 2011, iar refa-cerea vechimii în munc\ se va face doar în instan]\, a precizat, pentru MEDIAFAX, Inspec]ia Muncii.
Angajatorii care p\streaz\ [i completeaz\ carnetele de munc\ le vor elibera titularilor în mod e[alonat, pân\ la data de 30 iunie 2011, acela[i lucru urmând s\ fie f\cut [i de c\tre inspectoratele teritoriale de munc\, care de]in carnetele de munc\ ale salaria]ilor, [i care vor trebui eliberate angajatorilor pân\ la aceea[i dat\.
Astfel, pentru respectarea termenelor prev\zute în Codul Muncii, a început inventarierea carnetelor de munc\ p\strate [i completate la sediile inspectoratelor teritoriale de munc\, completarea [i certificarea înscrierilor efectuate în carnetele de munc\ ce se afl\ la inspectoratele teritoriale de munc\ [i certificarea [i contrasemnarea pentru legalitate a înscrierilor efectuate în carnetele de munc\ de c\tre angajatorii c\rora li s-a aprobat p\strarea [i completarea acestora la sediu, precum [i alte activit\]i specifice.
“Angajatorii vor fi în[tiin]a]i de c\tre inspectoratele teritoriale de munc\, prin mijloace proprii, cu privire la activit\]ile ce urmeaz\ a se desf\[ura în vederea pred\rii carnetelor de munc\”, preciza IM în decembrie.
Pentru a proba vechimea în munc\ a persoanelor care au lucrat înaintea datei de 1 aprilie 2001, datele înscrise în carnetele de munc\ trebuie preluate, prin copiere [i scanare, la Casa Jude]ean\ de Pensii.
“Termenul limit\ pân\ la care s-au putut prelua datele de pe aceste carnete a fost septembrie 2010 pentru preluare [i noiembrie 2010 pentru scanare. Pentru preluarea datelor de c\tre Casa Jude]ean\ de Pensii carnetul de munc\ trebuie înso]it de o copie dup\ actul de identitate din care s\ rezulte Codul Numeric Personal. Astfel c\ pentru carnetele de munc\ abandonate de titulari [i pentru care de]in\torul nu are copie dup\ actul de identitate nu pot fi predate caselor jude]ene de pensii. Este o ultim\ ocazie pentru cei cu carnete de munc\ «uitate» la fo[tii angajatori s\-[i fac\ ordine în documente. Dup\ decembrie 2010, refacerea vechimii se poate realiza numai în instan]\”, atrage aten]ia IM.
Pentru func]ionarea registrului de eviden]\ a salaria]ilor, la nivelul Inspec]iei Muncii a fost organizat\ o baz\ de date la nivel na]ional, în care fiecare angajator are obliga]ia s\ transmit\, prin inspectoratul teritorial de munc\, registre de eviden]\ a salaria]ilor în format electronic.
Angajatorul poate transmite în mai multe feluri informa]iile c\tre inspectoratul teritorial de munc\ în a c\rui raz\ teritorial\ î[i are sediul sau domiciliul, on-line prin intermediul portalului Inspec]iei Muncii, prin e-mail pe baz\ de semn\tur\ electronic\ sau le poate depune la sediul inspectoratului teritorial de munc\.

Vezi si

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024

Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la …