Tuesday , April 30 2024

Lotul Dâmbu – Bărbuţă – Olărean – Babiuc află astăzi dacă şi cât va mai sta în arest

dimbu2 [800x600]

 Curtea de Apel Cluj judecă azi verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive ce vizează pe Bogdan Bărbuţă, fost judecător la Judecătoria Rădăuţi, Dumitru Dîmbu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, primarul suspendat de Rădăuţi,  Aurel Olărean şi omul de afaceri din Rădăuţi, Constantin Babiuc. O excepţie de neconstituţionalitate formulată chiar de către judecătorul de cameră preliminară din dosarul ce îi priveşte pe magistraţii suceveni va fi judecată la Curtea Constituţională

Astăzi, la Curtea de Apel Cluj se va judeca în dosarul 1262/33/2014  verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive ce vizează pe Bogdan Bărbuţă, fost judecător la Judecătoria Rădăuţi, Dumitru Dîmbu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, primarul suspendat de Rădăuţi,  Aurel Olărean şi omul de afaceri din Rădăuţi, Constantin Babiuc. Oportunitatea păstrării în arest preventiv a celor patru inculpaţi suceveni este cerută la Curtea de Apel Cluj  de procurorii anticorupţie din cadrul Direcţiei Centrale.  Bărbuţă, Dîmbu şi Babiuc au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi încă din luna iulie a anului trecut. In luna septembrie 2014 a venit şi rândul primarului de Rădăuţi, Aurel Olărean, să fie reţinut într-un dosar care a fost trimis în judecată la începutul lunii octombrie 2014 şi care a fost preluat de Curtea de Apel Cluj printr-o strămutare decisă de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea de Apel Bucureşti.
Ultima decizie luată într-o extindere a dosarului sus-menţionat  a fost pe data de 11 februarie a.c., când  Curtea de Apel Cluj a dat o nouă pronunţare în dosarul 1262/33/2014 în care au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, afaceristul Constantin Babiuc şi primarul Aurel Olărean, aflaţi în arest dar şi inculpaţii de rangul doi – judecătoarea Daniela Prandea, avocata Isabela Vega, comi-sarul şef Constantin Prelipcean, Victoria Tâcşă şi Ancuţa Alina Solovăstru din Milişăuţi.
De precizat că în ceea ce îi prriveşte pe Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc, măsura arestării preventive a fost stabilită de instanţa clujeană până pe data de 8 martie a.c..
Judecătorul de cameră preliminară clujean a atacat prevederi din noul cod de procedură penală la Curtea Constituţională în dosarul magistraţilor suceveni
Am arătat încă de la începutul luni trecute că, deşi erau aşteptări în acest sens, ieşirea dosarului din camera preliminară este şi mai departe de a se produce în condiţiile în care chiar judecătorul de cameră preliminară a cerut sesizarea Curţii Constituiţionale pentru două excepţii de neconstituţio-nalitate. Instanţa ardeleană a acceptat solicitarea şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiilor de neconstituţionalitate invocate din oficiu de către judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Cluj  a dispoziţiilor art. 3 alin.3 lit.c) din Noul Cod de Procedură Penală  – Camera preliminară din din acelaşi Nou Cod de Procedură Penală (NCCP). Cu alte cuvinte, judecătorul de cameră preliminară clujean a atacat la Curtea Constituţională, apreciind că nu este în concordanţă cu prevederile constituţiei chiar structura pe care o reprezintă, fiindcă Titlul Ii din NCPP tocmai asta descrie – modul în care funcţionează camera preliminară. Greu de întrevăzut ce soluţie vor da judecătorii Curţii Constituţionale în această speţă, dar este cert că acesta nu va fi aflat foarte curând, fiindcă, având în vedere situaţii anterioare, până îi vine rândul, o excepţie de neconstituţionalitate se poate judeca chiar şi după un an de la depunerea sesizării. Până una alta, dosarul ce îi vizează pe cei nouă inculpaţi suceveni rămâne în această cameră preliminară a cărei constituţionalitate este acum contestată chiar din interior. Menţionăm că obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea, după trimiterea în judecată, a competenţei şi a legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. O prevedere importantă în acest Titlu II  din NCCP arată că durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă. De această prevedere însă oricum Curtea de Apel Cluj nu a ţinut cont, în condiţiile în care au trecut deja mai mult de patru luni de la trimiterea în judecată a dosarului vizând lotul Dîmbu şi compania. E bine măcar că acelaşi NCCP stabileşte că excepţia de neconstituţionalitate nu suspendă, cum se prevedea în vechiul cod, judecarea cauzei, astfel încât s-a stabilit ieri şi că judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Cluj se va pronunţa asupra tuturor excepţiilor, memoriilor şi cererilor, invocate de către inculpaţii Bogdan Bărbuţă, Dumitru Dîmbu, Aurel Olărean, Constantin babiuc, Daniela Prandea, Isabela Vega şi Constantin Prelipcean anterior soluţionării de către  Curtea Constituţională a excepţiilor de neconstituţio-nalitate invocate din oficiu, de către judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Cluj. (Neculai ROSCA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

One comment

  1. Sa vina primaru ca nimic nu se face in oras. Totul sta asa cum a ramas de cand a plecat. Orasul ar trebui sa fie infrumusetat , mai ales in zona centrala , si nu numai ci si in zone mai periferice. Pacat ca orasul Radauti nu are un primar care sa nu aiba probleme cu justitia ci sa fie preocupat trup si suflet cu problemele orasului.