Tuesday , May 7 2024

Slujb\ de pomenire a voievodului Petru I Mu[at la împlinirea a 622 de ani de atestare a Sucevei

Împlinirea a 622 de ani de la prima atestare documentar\ a Sucevei va fi marcat\, `n aceast\ dup\-amiaz\, cu o slujb\ de pomenire a voievodului Petru I Mu[at [i depuneri de jerbe de flori la statuia voievodului din centrul municipiului.
Complexul Muzeal Bucovina [i Centrul Cultural Bucovina vor marca împlinirea a 622 de ani de la prima atestare documentar\ a Sucevei cu o manifestare ce cuprinde o slujb\ de pomenire a voievodului Petru I Mu[at la Biserica Mir\u]i, dar [i cu o ceremonie de depuneri de jerbe de flori la statuia voievodului amplasat\ în Pia]a central\ a municipiului Suceava.
Potrivit directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, organizarea acestei manifest\ri este important\ pentru suceveni întrucât se dore[te reamintirea datei de 18 august 1388 ca fiind prima dat\ de atestare documentar\ a Sucevei.
Ursu a spus c\ la statuia voievodului Petru I Mu[at va fi amplasat un aranjament pe care vor fi postate copiile a dou\ documente importante datând din 11 februarie 1388, în care este men]ionat\ pentru prima oar\ Cetatea Sucevei, respectiv din 18 august 1388, în care apare numele Suceava.
“Lui Petru I Mu[at i se datoreaz\ Cetatea Zamca, fortul Mu[atin de pe actuala loca]ie a Cet\]ii de Scaun a Sucevei, Biserica Veche <Sf. Gheorghe> Mir\u]i din Suceava, prima Curte Domneasc\ din Suceava [i, probabil, Biserica <Sf. Treime> din Siret”, a spus Ursu.

Vezi si

Un nou volum al poetului sucevean Doru Mihai Mateiciuc va fi lansat vineri la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 10 mai 2024, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” va avea loc …