Tuesday , April 30 2024

Bugetul local al municipiului Suceava a fost votat în unanimitate

După aproape trei sferturi de oră de replici şi discuţii, toţi cei 22 de consilieri locali prezenţi la şedinţa de ieri au votat proiectul de buget în forma în care a fost propus de primarul Ion Lungu 

 lungu apr 2014 [800x600]


In şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava a fost votat cu unanimitate de voturi proiectul de buget local pentru anul în curs, în forma propusă de primarul Ion Lungu, fără a mai fi supuse la vot alte amendamente. De la bun început, edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ a explicat că a avut în vedere toate amendamentele propuse la rundele de discuţii cu consilierii locali, preliminare şedinţei lunare de ieri. Tot el a precizat că a introdus în proiectul de buget toate acele amendamente asupra cărora s-a căzut de comun acord la discuţiile cu consilierii locali. In aceste condiţii, Ion Lungu a făcut apel la consilieri să nu mai supună aprobării diverse alte amendamente care să modifice substanţial proiectul de buget local.
De asemenea, el a explicat că bugetul pentru acest an este unul al dezvoltării şi a fost pus pe seama faptului că, datorită modificărilor legislative recente, s-a putut face fără a ţine cont de constrângerile care erau la proiectele de buget local din anii trecuţi. Tot primarul a argumentat prin faptul că ar urma să primească bugetul local sume mai mari de bani din cotele defalcate pentru 2015 din TVA şi din impozitul pe venit, mult mai mari faţă de sumele pentru echilibrarea bugetară.
Din punctul de vedere al lui Ion Lungu, faptul că au crescut faţă de anul trecut cheltuielile de dezvoltare, îndeosebi pe partea de investiţii, şi anume cu 71,59% mai mult faţă de 2014 este un argument în plus pentru ca bugetul local pe 2015 să fie considerat unul al dezvoltării. Asta şi în condiţiile în care cheltuielile de funcţionare au crescut cu doar 1,57% faţă de anul 2014.
Niciunul dintre consilierii locali suceveni nu a dat semne că ar fi în dezacord cu cele spuse de primar. La un moment dat, consilierul local independent Liviu Cîrlan – afiliat însă la grupul PNL din Consiliul Local, a încercat să propună un amendament privind alocarea de bani pentru montarea unei centrale termice la o grădiniţă. Primarul i-a recomandat să renunţe la acest demers, arătând că el nu agrează faptul că unităţile de învăţământ se debranşează, abordarea edilului fiind un semnal înţeles atât de Liviu Cîrlan, cât şi de ceilalţi consilieri locali cu privire la inoportunitatea acestui demers. Prin urmare, Liviu Cîrlan a renunţat să mai formuleze vreun amendament şi a votat pentru proiectul respectiv, în forma pe care a propus-o primarul, mulţumind că au fost prevăzute fonduri pentru extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor.
Pentru acelaşi lucru a mulţumit, probabil în numele întregului grup PSD, şi consilierul local social – democrat Tiberius Marius Brădăţan. El a precizat că, din punctul său de vedere, este un buget al dezvoltării şi, în atare condiţii, ar trebui votat spunând că speră în unanimitate de voturi. Speranţe care nu i-au fost înşelate.
Cu toate că din acest punct de vedere, discuţiile au fost destul de echilibrate, au fost şi consilieri locali care nu au pierdut ocazia fie să vorbească mult crezând că face bine la imagine, fie să arunce tot felul de atacuri la adresa unora sau altora dintre colegi, pe teme care nu au legătură directă cu proiectul de buget al primarului.
Au fost însă şi interveneţii de bun simţ cum ar fi cea a lui Eugen Girigan privitor la managementul traficului atunci când vor începe lucrările de asfaltare printr-un proiect european. Deşi a lansat un scenariu uşor alarmist – traficul pe podul de la Iţcani va fi oprit total, nu pe o singură bandă – primarul Ion Lungu a avut abilitatea să evite alarmarea populaţiei şi l-a invitat pe Eugen Girigan să îşi pună în valoarea îndelungata experienţă pe care o are în domeniul infrastructurii rutiere şi să vină în sprijinul Primăriei.
De asemenea, menţionăm că au fost intervenţii din partea consilierilor locali şi discuţii cu primarul cu privire la o mai bună aplicare privind criteriul implicării sociale a unor unităţi de cult sau pentru clarificări patrimoniale sau legate de termoficare ori cu privire al groapa de gunoi de la Moara sau privind transportul local. (Dan PRICOPE)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …