Tuesday , April 30 2024

Trei sticle cu vin şi trei cobze cu păstrăv, “preţul” descăunării lui Ioan Crap de la comanda IPJ, via Arhiepiscopie

Acesta a fost, conform procurorilor DNA, peşcheşul plătit de fosta adjunctă de la APIA prin intermediul fratelui său, preotul Tiberiu Costiuc, pentru ca Delia Moldoveanu să rămână cu permisul auto în poşetă. Intermediarul, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Cătălin Axinte a intrat de ieri în concediu de odihnă, “din motive personale”. Agentul şef Alexandru Tauciuc, fiul unui fost şef al Poliţiei municipale, a recunoscut în faţa procurorilor că a primit peşte şi vin, dar nu comentează pentru a nu încurca ancheta în derulare

Axinte [800x600]
Consilerul economic al Arhiepiscopiei, Cătălin Axinte

O zi de relaxare pare a fi fost cea de ieri pentru suspecţii în dosarul colateral întocmit de Serviciul Teritorial Suceava al DNA, cel în urma căruia şi-a pierdut postul de şef al IPJ Suceava comisarul şef Ioan Crap, care ar fi intervenit pe lângă un sublatern să nu o lase fără permis pe directoarea adjunctă a APIA Suceava, Delia Moldoveanu. Cel care a dat telefonul “otrăvit”, Cătălin Axinte, a intrat în concediu de odihnă, din motive personale, comisarul şef Ioan Crap este de asemenea în concediu de odihnă, Delia Moldoveanu nu mai prestează, fiind suspendată din funcţie, chiar şi secretarul eparhial al Arhiepiscopiei, preotul Gheorghe Fediuc, cel care ţine socoteala liberelor pe care şi le iau lucrătorii instituţiei de cult şi-a luat ieri o pauză, astfel încât nu ştia dacă părintele Axinte, cel indicat de procurorii DNA ca fiind motorul detronării lui Ioan Crap este sau nu în concediu. Micul mister a fost elucidat chiar de către acesta din urmă, care a declarat că este, într-adevăr, începând de ieri în concediu de odihnă, dar nu datorită dezvăluirilor din mass-media privind implicarea sa în cauză ci pentru că are probleme de natură personală. “Sunt în concediu de odihnă datorită faptului că încerc să stau cu familia, pentru că mama soacră este internată la Spitalul Bagdasar – Arsene din Bucureşti, după ce a suferit un dublu atac cerebral”, a declarat preotul consiler economic al Arhiepiscopiei, Cătălin Axinte, care nu a mai comentat nimic legat de incidentul de acum aproape trei luni – telefonul dat comisarului şef Ioan Crap prin care cerea iertare pentru Delia Moldoveanu, spunând că “justiţia îşi va spune cuvântul”. El a mai spus doar că vorbise încă de săptămâna trecută cu IPS Pimen despre intenţia sa de a pleca în concediul de odihnă din care se va întoarce la jumătatea lunii viitoare.

preot tiberiu costiuc [800x600]
Preotul Tiberiu Costiuc

Lanţul slăbiciunilor este deja cel ştiut – Delia Moldoveanu a fost surprinsă în trafic de agentul de poliţie Alexandru Tauciuc (fiul fostului şef al Poliţiei municipale Suceava acum mai bine de un deceniu, n.r.) Fosta directoare adjunctă de la APIA, surprinsă de o autospecială a Poliţei dotată cu radar (MCV, în jargonul şoferilor) conducând cu viteză excesivă, a pus în mişcare un principiu al dominoului, în variantă autohtonă. Asta doar pentru a rămâne cu carnetul în poşetă. L-a sunat pe fratele său, preotul Tiberiu Costiuc de la Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Suceava, care la rândul său i-a telefonat consilierului economic al Arhiepiscopiei, preotul Cătălin Axinte, cerând o intervenţie pentru tânăra directoare adjunctă. Axinte i-a telefonat la rândul său comisarului şef Ioan Crap, rugându-l să îl sune pe agentul de poliţie neînţelegător pentru a o ierta pe femeie.

delia-moldoveanu [800x600]
Delia Moldoveanu

Toate aceste conversaţii telefonice s-au purtat la începutul lunii aprilie a acestui an fără ca eroii să ştie că au telefoanele puse sub ascultare în dosarul cel mare, ce vizează obţinerea de fonduri europene necuvenite prin intermediul APIA Suceava de către fermieri, mănăstiri şi parohii. Comisarul şef Ioan Crap a fost cel dintâi care şi-a pierdut slujba, fiind trimis la munca de jos, subaltern în compartimenul de prevenire a IPJ Suceava. El susţine că nu a dat curs solicitării venite din partea preotului Axinte. Pe de altă parte, într-un fel sau altul rugile telefonice ale celor două feţe bisericeşti au fost ascultate, astfel încât Delia Moldoveanu a rămas cu permisul asupra ei, doar cu câteva puncte tăiate. Răsplata în această viaţa nu a întârziat să apară, susţin procurorii DNA. Agentul şef Gheorghe Alexandru Tauciuc s-a procopsit cu trei sticle de vin şi trei cobze cu peşte de la Delia Moldoveanu, cadou transmis prin intermediul preotului Tiberiu Costiuc. Subofiţerul de la Poliţia municipiului Suceava a spus ieri că nu poate declara nimic, pentru a nu împieta buna desfăşurare a anchetei în acest caz. Având doar calitatea de suspect şi nu cea de inculpat, cum o are fostul său şef, cariera profesională a sa, ca agent de circulaţie, nu a avut deocamdată de suferit.

Crap 3 [800x600]
Fostul sef al IPJ, Ioan Crap

Mihaela Mihai, şeful Serviciului Teritorial Suceava al DNa a declarat tot ieri, telefonic, că în zilele următoare situaţia urmează să se schimbe, suspecţii “de azi” urmând să devină inculpaţii “de mâine”.
Delia Moldoveanu este, precum se ştie, inculpată într-un dosar de abuz în serviciu şi fraudare a subvenţiilor agricole din fonduri europene. Urmărit penal pentru abuz în serviciu, Ioan Crap, devenit între timp şef al IPJ Suceava, a fost trecut pe o funcţie de execuţie. In acest dosar Tiberiu Costiuc este suspect de dare de mită, Delia Moldoveanu şi Cătălin Axinte de instigare la abuz în serviciu, iar agentul şef Alexandru Tauciuc este anchetat pentru luare de mită.
În dosarul fraudei cu subvenţii agricole, procurorii DNA au descoperit că la APIA Suceava au fost aprobate ilegal la plată 213 dosare ale unor parohii, mănăstiri şi fermieri din judeţul Suceava, care nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. (Neculai ROSCA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

One comment

  1. fost turnator la securitate Pimen conduce acum popimea pusa pe jafuri si mai atragesi lucratori ai politiei slabi cu duhul . Asa la facut mare calugar pe fostul securist lt Colonel Cocana ,in prezent staret la o mica manastire de la Voronet . Sa te crucesti nu alta . Banditism nu gluma