Matt Damon şi Russell Crowe, acuzaţi că “au acoperit” abuzurile lui Harvey Weinstein in 2004

11/10/17 ora:9:56am

damon-weinstein-croweO jurnalistă care a lucrat în trecut pentru The New York Times a dezvăluit cum abuzurile sexuale ale producătorului Harvey Weinstein ar fi putut ieşi la iveală încă din 2004 dacă prestigiosul ziar nu ar fi cedat presiunilor venite din partea mogulului şi a unor celebrităţi ca Matt Damon şi Russell Crowe, care au reuşit să împiedice publicarea unei anchete realizată de ea.

Sharon Waxman, fondatoarea publicaţiei The Wrap, susţine că a investigat acuzaţiile de hărţuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein cu 13 ani în urmă, pe când lucra la The New York Times, aceeaşi publicaţie care a zguduit săptămâna trecută lumea Hollywood-ului atunci când a scos la iveală abuzurile renumitului producător american, arată Daily Mail.

Jurnalista a dezvăluit într-un editorial publicat pe The Wrap cum materialul său a fost sabotat din cauza faptului că, la acel moment, compania lui Weinstein era unul din clienţii ziarului, dar şi din cauza intervenţiei actorilor Matt Damon şi Russell Crowe în acest caz.

În 2004, Sharon Waxman ajunsese la Roma pe urmele lui Fabrizio Lombardo, bărbatul pus în fruntea companiei Miramax din Italia în perioada 2003-2004. Miramax, compania de film fondată de Harvey Weinstein şi fratele său în 1979, era încă administrată de cei doi chiar dacă fusese cumpărată de Disney în 1993. Jurnalista reuşise să afle din mai multe surse cum italianul a fost plătit cu 400.000 de dolari pentru mai puţin de un an de ocupare a funcţiei, deşi „nu avea niciun fel de experinţă în film“, fiind angajat pentru „a se ocupa, printre altele, de nevoile sexuale ale lui Weinstein“, printre care „organizarea unor seri cu escorte din Rusia“.

Tot atunci, jurnalista a ajuns la o femeie din Londra care fusese plătită după ce a avut contact sexual nedorit cu Weinstein.

Potrivit spuselor sale, de îndată ce Weinstein a aflat că ziarul lucrează la un articol negativ despre el, a făcut tot posibilul să împiedice publicarea acestuia, folosindu-i pe Matt Damon şi Russell Crowe care au sunat-o personal pe actriţă să garanteze pentru Fabrizio Lombardo. În acea perioadă, ambii actori apăruseră în filme produse de Weinstein – Matt Damon în „The Brothers Grimm“ (2005) şi Russel Crowe în „Master and Commander“ (2003).

Waxman a mai mărturisit că în cele din urmă a aflat că Weinstein a făcut o vizită la redacţia New York Times pentru a-şi face cunoscută numulţumirea. Cum Miramax era unul dintre marii clienţi ai publicaţiei şi Weinstein era o persoană foarte influentă, editorii au decis ca acuzaţiile să nu mai fie publicate. „Materialul a fost golit de orice referire la favoruri sau constrângeri sexuale şi a fost îngropat în interiorul secţiunii de Cultură, ca o poveste obscură despre faptul că Miramax a concediat un director italian. Cui îi păsa?“, a scris Sharon Waxman.