Madonna, momente controversate la Eurovision. Steaguri ale Palestinei pe scena din Tel Aviv

19/05/19 ora:3:38pm

Olanda a câştigat finala Eurovision Song Contest 2019 desfășurată la Tel Aviv. Votul publicului a dat peste cap ierarhia juriului şi a adus Tara Lalelelor pe primul loc. Duncan Laurence a cucerit publicul cu melodia de dragoste „Arcade” şi a adus Olandei pentru a cincea oară marele trofeu de la Eurovision după 44 de ani.

Piesa a adunat cele mai multe puncte, 492. Era, de altfel, și preferata caselor de pariuri. Podiumul a fost completat de Italia, pe locul doi, şi Rusia pe cea de-a treia poziţie.

Finala Eurovision nu a fost lipsită de momente controversate. Deşi organizatorii i-au rugat pe participanţi să se abţină de la mesaje politice, s-a întâmplat fix invers. Formaţia din Islanda, Hatari, a afişat steagul palestinian în timp ce erau anunţate voturile.

De altfel, regulamentul EBU interzice mesajele politice de orice fel pe scena Eurovision.

Invitata specială a Eurovisionului, Madonna a provocat controverse nu doar cu prestaţia considerată foarte slabă, ci şi cu ţinutele şi mesajele politice afişate de dansatorii săi. Unii dintre ei purtau măşti de gaze pe faţă şi coroniţe de flori pe cap, iar pe uniformele altora erau prinse steagurile Palestinei și Israelului, în ceea ce unii au interpretat ca fiind un apel la unitate.

Numeroase personalităţi internaţionale au cerut boicotarea concursului Eurovision 2019 găzduit de Israel, motivul fiind acela că palestinienii „sunt privaţi de drepturi fundamentale”. La rândul lor, organizatorii s-au temut că activiştii vor exploata evenimentul, care atrage anual sute de milioane de telespectatori.

digi24.ro