Ester Peony va reprezenta România la Eurovision (VIDEO)

18/02/19 ora:7:38am

Piesa ”On a Sunday”, cântată de Ester Peony, a câștigat selecția națională pentru a reprezenta România la concursul Eurovision care va avea loc în luna mai la Tel Aviv, în Israel, informeaza Mediafax.

Piesa câștigătoare a adunat un total de 65 de puncte din partea juriului după o luptă în care piesa a concurat strâns cu ”Army of Love”, a Bellei Santiago (după votul juriului cu 50 de puncte) și ”Dear Father”, cântată de Laura Bretan (cu 48 de puncte după votul juriului). Publicul a acordat 8 puncte Bellei Santiago, 10 puncte pentru Trooper și 12 puncte pentru Laura Bretan.

Pe numele real Ester Alexandra Crețu, interpreta care și-a ales numele de scenă Ester Peony are origini românești dar pasiunea pentru muzică a descoperit-o la Montreal, în Canada, unde locuia cu familia. Primul contract cu o casă de discuri din România a venit după ce a ajuns cunoscută în mediul online prin înregistrările pe care le publica pe cont propriu. A debutat cu piesa ”Sub aripa ta”, interpretată împreună cu Vescan. Primul EP l-a lansat abia în 2018, sub titlul ”Dig It”. A scris piesa ”On a Sunday” împreună cu Alexandru Șerbu, în timp ce versurile sunt semnate de Ioana Victoria Badea.

Reprezentantul României la Eurovision a fost ales de un juriu format din Tali Eshkoli, Head of Event & Content Eurovision Song Contest 2019, Emmelie de Forest, laureata ediției din 2013, Deban Aderemi și William Lee Adams, jurnaliști, Șerban Cazan, Head of Production HaHaHa Production, și artistul moldovean Alex Calancea.

În ultimul act al selecției naționale, punctajele obtinute prin televot au avut ponderea punctajului acordat de un membru al juriului. Publicul și-a putut exprima votul trimiţând numărul de intrare în concurs al favoritului (01, 02, 03,…12), prin SMS.

Finala selecției naționale pentru ediția de anul acesta a concursului muzical Eurovision a avut loc duminică seară, la Sala Polivalentă din București. Două câștigătoare ale competiției, Netta și Emmelie de Forest, au susținut recitaluri, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR.

Scena, pe care organizatorii au spus că au gândit-o în așa fel încât să înfățișeze ”o adevărată constelație a visului, s-a transformat pentru fiecare moment al show-ului cu ajutorul celor mai moderne elemente de tehnică multimedia: 200 de metri pătrați de ecrane LED, videomapping, scenografie video și efecte speciale”.

Eurovision – Netta și Emmelie de Forest au urcat pe scena finalei naționale, iar seria recitalurilor serii a fost completată de Inis Neziri, laureată a marelui trofeu Cerbul de Aur 2018.

Spectacolul de duminică a avut trei prezentatori, Aurelian Temișan, Ilinca Avram și Alina Ionescu.

În concurs au mai intrat următoarele piese:

1. “Renegades” – Linda Teodosiu
2. “Right now” – Olivier Kaye
3. “Dear father” – Laura Bretan
4. “Skyscraper” – Teodora Dinu
5. “We Are The Ones” – Claudiu Mirea
6. “Your journey” – Aldo Blaga
7. “On a Sunday” – Ester Peony
8. “Daina” – Letitia Moisescu & Sensibil Balkan
9. “Army Of Love” – Bella Santiago
10. “Destin” – Trooper
11. “Without You (Sin Ti)” – Dya & Lucian Colareza
12. “Underground” – Mirela Vaida

Sub sloganul “Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediția cu numărul 64 a competiției muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de țări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa “Toy”.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, iar România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa “Goodbye”. (Mediafax)