Cântărețul Johnny Hallyday a murit la 74 de ani

6/12/17 ora:11:28am

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia, preluată de AFP.

johnny hallyday “Johnny Hallyday a plecat. Scriu aceste cuvinte fără să cred asta. Și totuși așa este. (…) Ne părăsește în această noapte așa cum a trăit de-a lungul întregii sale vieți, cu curaj și demnitate”, a scris ea, într-un comunicat.

Tot într-un comunicat, difuzat de Palatul Elysee miercuri dimineața, președintele francez, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu artistului.

Decesul a avut loc în casa lui din Marnes-la-Coquette, din vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse șase zile internat într-o clinică, potrivit unui comunicat publicat de soția sa, Laeticia.

Pe numele său real Jean-Philippe Léo Smet, el s-a născut la Paris, în Franța ocupată a anului 1943. Fiul unui top model Huguette Clerc și al artistului belgian de music-hall Léon Smet, el a locuit la Londra cu mătușa și soțul acesteia, un artist de variete de la care și-a luat numele artistic.

Cunoscut drept “Elvis francezul”, în Franța Johnny Hallyday a fost mereu comparat cu Elvis Presley.

A fost tocmai piesa ”Loving you”, a mult admiratului său Presley, cea care l-a determinat să devină cântăreț și să cânte în cluburile de noapte. Deși pe atunci nimeni nu miza pe tânărul cu privire impresionantă și ochi albaștri, în 1960 el a lansat primul său single și album, ”Hello Johnny”.

Un an mai târziu lansa primul său succes discografic, o versiune franceză a ”Let’s Twist Again”, intitulată ”Viens danser le twist”, care a devenit disc de aur. Începând de atunci el și-a consolidat popularitatea preluând piese clasice de rock and roll. La sfârșitul anilor 60 el a lansat albumele ”Jeune Homme, Riviere… Ouvre ton Lit y Vie”.

Hallyday, părintele rock and roll francez și al twistului în cei peste 50 de ani de carieră și 900 de cântece, a devenit o mare stea cu peste 100 de milioane de discuri vândute din cele 46 de albume de studio, 25 de albume live, opt filme și 18 discuri de platină. De-a lungul carierei sale, a întreprins peste 100 de turnee.

Din discografia sa amintim: “Rock a Memphis” (1975, Philips); ”La Terre Promise” (1975, Philips); ”Derriere l’Amour” (1976, Philips); ”A Partir de Maintenant…” (1980, Philips); ”Entre Violence et Violon” (1983, Philips); ”Rock’n’Roll Attitude” (1985, Philips); ”Gang” (1986, Philips); ”Cadillac” (1989, Philips); ”Lorada” (1995, Philips); ”A la vie, a la mort!” (2002, Mercury); ”Ma Vérité” (2005, Mercury); ”Le Coeur d’un homme” (2007, Warner Music France); ”Ça ne finira jamais” (2008, Warner Music France); ”Jamais seul” (2011, Warner Music France).

De la concertele sale nu lipseau piesele devenite un imn al generațiilor precum ”Requiem pour un fou”, ”Ma gueule”; ”L’Idole des jeunes”; ”Que je t’aime”; liricul ”J’ai pleuré sur ma guitare”, sau piesele pop ”Quelque chose de Tennessee”.

În 1997 a devenit Cavaler Al Ordinului Național francez ”Legiunea de Onoare”.

Hallyday a avut o sănătate fragilă agravată de excesele de alcool, droguri și tutun. În decembrie 2009 a fost spitalizat în SUA și i-a fost indusă coma pentru a fi tratat de o gravă problemă respiratorie. Iar în martie 2017, el dezvăluia la 73 de ani că suferă de cancer la plămâni. La 17 noiembrie 2017, el a fost internat de urgență pentru o insuficiență respiratorie și a fost supus unei noi ședințe de chimioterapie.

Hallyday a fost căsătorit prima dată cu cântăreața franceză Sylvie Vartan, în 1965, mamă a fiului său David Hallyday, cu care a format, până la despărțirea sa în 1980, un cuplu la modă. (Agerpres)