Wednesday , April 24 2024

Cum trebuie combinata dieta şi sportul ca să slăbeşti

Pentru a topi kilogramele, nutriţioniştii recomandă o dietă bazată pe cât mai puţine grăsimi şi zahăr. Procesul trebuie completat cu cel puţin 30 de minute de înot, alergat sau mers pe bicicletă, informează Gândul.

Într-un proces de slăbire echilibrat, nutriţioniştii recomandă atât un aport caloric redus şi echilibrat, cât şi mişcare. “Atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus, scopul ar trebui să fie acela de a consuma cât mai mult din depozitele de grăsime ale organismului, fără a creşte masa musculară, deoarece muşchii «atârnă» mult la cântar”, precizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Astfel, specialiştii recomandă cel puţin 30 de minute de sport zilnic. “Pentru rezultate vizibile într-un timp relativ scurt se vor alege exerciţiile fizice de intensitate moderată sau durată prelungită. Înotul, mersul pe bicicletă, aerobicul şi alergatul sunt cele mai indicate sporturi într-o cură de slăbire”, indică dr. Bilic. Potrivit nutriţionistului, acest tip de exerciţii arde cele mai multe grăsimi.

Un alt avantaj al sportului este acela că după efortul fizic metabolismul rămâne crescut cu 25% încă trei ore, deoarece corpul arde lipidele în continuare pentru a reface depozitele de glicogen (nr: substanţă organică care se găseşte în ficat şi muşchi).

Pentru ca rezultatele să nu întârzie să apară, nutriţionistul Mihaela Bilic oferă câteva ponturi pentru a combina “inteligent” dieta cu sportul. “Carbohidraţii sunt principala sursă alimentară de energie necesară exerciţiului fizic şi de aceea trebuie consumaţi cu trei ore înainte sau cu două ore după sport”, menţionează medicul. Bananele, portocalele, caisele, cerealele cu lapte degresat, cartofii la cuptor cu brânză de vaci şi pastele sau orezul cu sos de roşii şi carne de pui sau peşte sunt alimentele sau preparatele recomandate.

Înainte, în timpul şi după efortul fizic trebuie asigurată o bună hidratare a organismului, deoarece aceasta accelerează arderile şi elimină toxinele din corp. “Cantitatea necesară de apă este de 750 de mililitri cu două ore înainte de sport, 500 de mililitri cu 15 minute înainte de efortul fizic, un pahar de maxim 200 de mililitri în timpul antrenamentului, cantitate ce trebuie băută la fiecare 10 minute de efort, şi la sfârşitul antrenamentului se mai recomandă 500 de mililitri de apă”, precizează dr. Bilic.

Alcoolul şi cafeaua sunt contraindicate, mai ales după efortul fizic, deoarece cresc deshidratarea şi sunt diuretice. “Cu toate astea, cafeina este un stimulent al activităţii nervoase şi musculare, astfel că aceasta creşte arderea grăsimilor. Cafeaua se recomandă cel mult o ceaşcă cu 30 de minute înainte de efort”, spune nutriţionistul.

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …