Thursday , April 18 2024

Taxa pe pârloaga, mana cereasca pentru societatile agricole

N “De c=nd a `nceput s\ se vorbeasc\ de introducerea taxei pe pârloag\, s\tenii s-au cam speriat [i vor s\ dea p\m=ntul `n arend\, dup\ ce ani buni l-au ]inut plin de b\l\rii, dar au `ncasat subven]ia european\”, a spus Vasile Mucelini]a, primarul comunei Fântâna Mare n societ\]ile agricole din jude]ul Suceava nu mai fac fa]\ solicit\rilor de c`nd se vorbe[te de taxa pe pârloag\ n “Guvernul a fost nevoit s\ ia aceast\ m\sur\, atât pentru a stimula comasarea, cât [i pentru a `nl\tura buruienile de pe terenurile nemuncite, care afecteaz\ [i recolta celor din apropiere”, a mai spus  Ilie Tipa, fermier din comuna Siminicea

Taxa pe pârloag\, propus\ de Ministrul Agriculturii i-a speriat pe sucevenii  de la sate, `ns\ a `ncurajat societ\]ile cu profil agricol care sper\ s\ aib\ recolte mai bune `n condi]iile `n care p\mânturile `nvecinate vor fi lucrate. Proprietari de terenuri, cei mai mul]i cu vârste `naintate, spun c\ vor fi nevoi]i s\-[i vând\ averea deoarece nu-[i vor permite s\-[i cultive p\mântul. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tab\r\, [i-a asumat un proiect de lege care propune ca `ncepând cu luna aprilie proprietarii de teren care `[i las\ p\mântul nelucrat s\ fie sanc]iona]i cu o amend\ `n cuantum de 400 de lei pentru fiecare hectar de teren devenit pârloag\. Proiectul va fi supus dezbaterii parlamentare [i ar putea intra `n vigoare din aprilie De[i proiectul nu a fost `nc\ aprobat, agricultorii suceveni  sunt speria]i de aceast\ tax\, pe când societ\]ile cu profil agricol consider\ c\ vor avea recolt\ mai bogat\ odat\ cu amendarea celor care `[i las\ p\mânturile nemuncite.
Anul trecut, din cele peste 180.000 de hectare arabile din jude]ul Suceava aproape 5.700  au r\mas nelucrate. {eful Direc]iei Agricole, Dumitru Parasca, a declarat c\ situa]ia a fost `ntocmit\ `n baza datelor transmise de c\tre prim\rii [i firmele cu profil agricol.  Cel pu]in pe h`rtie , suprafa]a agricol\ l\sat\ de ]\rani este cea amintit\ de conducerea Direc]iei Agricole. ~n realitate, suprafa]a este mult mai mare, `ns\ autorit\]ile locale se feresc s\ declare suprafe]ele din teren, mai ales c\ verificarea parcelelor pentru care ]\ranii  au ridicat bani din subven]ii s-a f\cut prin sondaje. Pe principiul “ho]ul neprins e om cinstit”, s\tenii fie ei cu bun\ credin]\, nu recunosc nici `n rupul capului c\ au l\sat parcele de teren nelucrate.
Sucevenii  spun c\ lipsa banilor i-a determinat s\-[i lase p\mânturile de izbeli[te. Chiar [i cei mai pu]in `nst\ri]i consider\ c\ taxa de pârloag\ ar trebui aplicat\ celor care sunt agricultorii doar pe hârtie pentru a beneficia de subven]ii de la APIA, `ns\ nu-[i muncesc p\mântul. ~n comuna sucevean\ F`nt`na Mare anul trecut a r\mas nelucrat\ o suprafa]\ `n jur de 200 de ha de teren agricol care apar]ine unor localnici. Aproximativ 400 de familii au dat `n total `n arend\  o suprafa]\ de  600 de ha  unei societ\]i agricole din Germania, cu sediul la Cluj. “Este vorba de teren arabil `n extravilan, pe care oamenii nu au posibilitate s\ `l lucreze. De c=nd a `nceput s\ se vorbeasc\ de aplicarea taxei pe pârloag\, s\tenii s-au cam speriat, iar o parte vor s\ `l dea `n arend\, dup\ ce l-au ]inut plin de b\l\rii, dar au `ncasat subven]ia european\. Aceast\ tax\ trebuia aplicat\ `n urm\ cu câ]iva ani [i agricultura era performant\. Sunt `ns\ s\teni care vor cam mult de la terenul arendat respectiv 30 la sut\ din recolt\. Eu sunt de profesie inginer agronom [i `mi place s\ v\d terenul arabil lucrat mecanizat. P\mântul este un bun na]ional, chiar dac\ este `n proprietatea omului, trebuie s\ produc\”, ne-a spus Vasile Mucelini]a, primarul comunei Fântâna Mare.
{i `n comuna Dumbr\veni anul trecut a r\mas  nelucrat\ suprafa]a de aproximativ 200 de ha. “Nu e privit\ cu bucurie de localnici introducerea acestei taxe,  atâta vreme cât omul chiar dac\ ar vrea s\ lucreze bucata de p\mânt nu are nici cu ce [i nici putere. De exemplu, sunt ]\rani care au parcele `n 3 sau 4 locuri la distan]e diferite, atunci ei prefer\ s\ lucreze terenurile mai apropiate, iar pe cele mai `ndep\rtate le las\ de izbeli[te. O societate de cre[tere a porcinelor are deja `nregistrate 120 de contracte de arend\ pentru  aproximativ 700 de ha, pentru acest an, [i suntem numai la `nceput de an. Omul prime[te `n schimb cantitatea de 400 kg de grâu la hectar”, ne-a spus secretarul comunei Dumbr\veni, Mihai Chiriac.
Societ\]ile agricole nu mai fac fa]\ solicit\rilor



Societ\]ile agricole din jude]ul Suceava nu mai fac fa]\ solicit\rilor de c`nd se vorbe[te de taxa pe pârloag\. Foarte mul]i oamenii `ncearc\ s\-[i dea p\mântul `n arend\. “~n comuna Siminicea  au r\mas nelucrate anul trecut  peste 1000 de hectare de teren, iar societatea la care sunt administrator a arendat de la 800 de ]\rani circa 1500 de ha de teren de pe raza satelor Adâncata, Fete[ti, Hân]e[ti [i Siminicea. Anul aceasta suprafa]a care o vom lua `n arend\ este dubl\, dup\ p\rerea mea . Avem utilaje agricole [i folosim s\mân]\ de calitate, certificat\ indiferent de soiuri”, a declarat Ilie Tipa , administratorul unei  societ\]ii agricole din Siminicea. De asemenea, fermierul  consider\ c\ taxa pe pârloag\ va fi binevenit\ deoarece p\mânturile din apropiere vor fi muncite, iar buruienie  nu le vor mai afecta recolta. “Guvernul a fost nevoit s\ ia aceast\ m\sur\ atât pentru a stimula comasarea [i cât [i pentru a `nl\tura buruienile de pe terenurile nemuncite care afecteaz\ [i recolta celor din apropiere”, a mai spus  Ilie Tipa.
S\tenii [i-au arendat parcele `n special cele `n extarvilan [i primesc `n schimb brânz\, grâu, ulei, zah\r, iezi [i  purcei. Ilie Tipa “d\ lec]ie” la culturile de grâu, porumb, cartof ,floarea soarelui  multor fermieri din ]ar\. Are `n dotare toat\ gama de utilaje iar pentru recoltat se bazeaz\ pe  dou\  combine  Claas. La toate aceste culturi respect\  toate verigile tehnologice. Pentru a ob]ine minimum  8.000-9.000 kg/ha grâu ,fermierul execut\ lucr\rile agricole la timp [i de calitate. “Am `nv\]at agricultur\ la stat. Dup\ ce am terminat studiile `n agronomie am fost repartizat la CAP Solone], la mine `n localitate. Dup\ Revolu]ie, agricultura a luat o alt\ `ntors\tur\, greu de explicat, `ns\ `n ultimii ani, oamenii [i-au dat efectiv seama c\ nu se pot descurca singuri, f\când agricultur\ cu calul. Cheltuielile sunt foarte mari `n agricultur\ [i dac\ vrei s\ ob]ii recolte record atunci trebuie s\ dai culturii ceea ce-I trebuie. Numai la grâu am avut cheltuieli de 8 miliarde de lei vechi [i `nc\ nu am luat subven]ia. Am sem\nat soiuri austrice cu produc]ii record la hectar. Am reu[it s\ des]elenesc parcele care nu au fost cultivate timp de 20 de ani. Oamenii le-au l\sat pârloag\ pentru c\ era prea departe de sat, mul]i  s\teni sunt de vârsta a treia [i nu mai fac fa]\ muncii agricole. Le-am luat `n arend\ [i ei primesc produse, de la grâu, ulei, zah\r pân\ la br=nz\, iezi sau purcei. E greu s\  mul]ume[ti c=nd `i dai produse `n loc, parc\ e mai satisf\cut c`nd `l las\ pârloag\. E greu [i s\ lucrezi cu ]\ranii. C=nd vede lanuri frumoase de gr`u sau floarea soarelui `n locul b\l\riilor daja bate la u[\ [i spune c\ vrea mai mult la cota de arend\”, ne-a spus fermierul.
O bun\ parte din popula]ia de la sate este format\ din b\trâni, care nu mai pot face agricultur\. Cum nici nu au bani pentru a-[i achizi]iona utilaje [i nici `ncredere de a-[i da terenurile `n arend\, de team\ s\ nu fie p\c\li]i, ]\ranii las\ suprafe]e din ce `n ce mai mari nelucrate. Acum ei spun c\ din aceast\ cauz\ vor fi nevoi]i s\-[i vând\ p\mântul. “Taxa de pârloag\ ar trebui aplicat\ celor care iau subven]ii de la APIA, dar nu-[i lucreaz\ p\mântul. Eu am 25 de ari de p\mânt `n extravilan, nu e mare suprafa]a dar [i a[a m\ cost\  foarte mult lucr\rile agricole. Am o pensie mic\ [i abia m\ descurc . B\niciorul de grâu sau porumb este ieftin, `n compara]ie cu munca noastr\”, a afirmat  Carl Marthias, de 77 ani, din comuna Dorne[ti.    Un alt s\tean din aceea[i localitate, Radu Furman, de 65 de ani, ne-a spus c\ are 15 ha de teren arabil `n proprietate.  El ne-a spus c\ decizia guvernan]ilor de a amenda ]\ranii  pentru c\ nu `[i lucreaz\ p\m=ntul este  just\. “Din suprafa]a de 15 ha pe care o de]in, am plantat pe 3 ha copaci, o alt\ suprafa]\  am f\cut-o p\[une.  Nu po]i s\ `i faci lucr\ri agricole pentru c\ nu `]i permi]I, atunci `i dai o alt\ destina]ie, dar s\ creasc\ b\l\rii nu mi se pare normal [i s\ iei pe deasupra subven]ie de la statul rom=n sau de la UE. Evreii dac\ ar avea p\m=ntul nostru ar fi [i mai boga]i. Acolo [ase ani se lucreaz\ terenul iar al [aptelea an este l\sat p=rloag\ pentru ca aceasta s\ de “odihneasc\”. Este o lege care prevede a[a ceva, iar `n acel an legumele se import\. Ori la noi este b\taie de joc a p\m=ntului. Dac\ nu `l poate lucra omul care este proprietar, s\ `l dea la altul”, ne-a spus Radu Furman.
UE a alocat sute de mii  de euro ca subven]ie pentru terenul arabil `ns\ foarte mul]i ]\rani au `ncasat banii  dar p\mânturile au fost l\sate `n b\l\rii. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

No comments

  1. Daca ar fi unde valorifica produsele agricole: cereale, legume, carne, lactate, in doi trei ani s-ar obtine productii chiar la nivel de UE. Dar porcul nu avem voie sa-l valorificam la ABATOARE, cf legilor romanesti, mai bine aducem din Germania cu dioxina, laptele este platit cu 0.45-0.50 lei pe litru la 3,6-4,2 UG pe timp de vara si 0.70 lei/litru iarna. In citeva cuvinte tiganu asa a spus: DE FACUT E GREU? (cazanul) de vindut e greu. Sintem cred cea mai buna piata de desfacere pentru occidentali. Ce subventii primesc ei pe ha, pe cap de animal si ce subventii primim noi si cind. Dar la taraba vrem sa concuram cu produsele lor si culmea sa-i si ajungem din urma cu productiile si veniturile.