Friday , April 19 2024

Mii de pelerini din ţară şi străinătate au participat la Sfânta Liturghie de la Cacica

 Mii pelerini din ţară şi străinătate au participat, miercuri, la Sfânta Liturghie Pontificală oficiată la Sanctuarul naţional marian din Cacica cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, la celebrările din acest an fiind prezent şi PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican.

Manifestările de la Sanctuarul naţional marian din Cacica, prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, au început, luni dimineaţă, cu pelerinajul bicicliştilor care au plecat din Roman şi au parcurs 126,4 kilometri ajungând în cursul zilei de marţi în localitatea suceveană Cacica.
Tot în cursul dimineţii, a avut loc pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iaşi, Aurel Percă, pelerinii parcurgând pe jos cinci kilometri până la Cacica.
La Liturghia Solemnă Pontificală de la Cacica au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Paolo Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, care a transmis un mesaj special pentru pelerini, precum şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, dar şi numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate.
În cuvântul de bun venit adresat pelerinilor sosiţi la Cacica, Monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a spus că “de la Fecioara Maria primim bucuria vieţii şi de la ea învăţăm cum să ne manifestăm credinţa noastră”.
“Suntem aici, azi, împreună cu toţi creştinii să o cinstim şi să o preamărim pe Fecioara Maria, mama noastră, regina noastră şi mijlocitoarea noastră. De la ea să primim bucuria vieţii, de la ea să învăţăm cum să ne manifestăm credinţa noastră”, a spus monseniorul Petru Gherghel.
PS Paolo Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat în cuvântul său că Fecioara Maria nu este proclamată fericită pentru frumuseţea sa, pentru inteligenţa sa, pentru statura ei fizică, ci pentru umilinţa sa.
“Această umilinţă a Mariei nu trebuie înţeleasă doar ca o ascundere pasivă, ci mai degrabă ca o voinţă activă de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adică pe acela pentru care toate sunt posibile, aşa cu îi anunţase dinainte arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternităţii sale divine. În momentele dificile, dragi fraţi şi surori, în toate acele situaţii inevitabile şi adesea dureroase pe care le întâlnim în viaţa noastră, ar trebui să ne amintim că tocmai suferinţele sunt, ca să zic aşa, sarea vieţii. Credinţa ne învaţă că toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbăveşte de rău şi ne ocroteşte cu grijă paternă, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi”, a spus PS Paolo Nicolo.
Conform Mediafax, miercuri dimineaţă, începând cu ora 6.00, au fost oficiate liturghii în limbile română, maghiară, polonă şi germană, precum şi liturghia greco-catolică. În jurul orei 12.00, a fost sfinţit noul altar principal al Sanctuarului naţional marian de la Cacica.
Actuala biserică a Sanctuarului naţional marian de la Cacica a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată şi a fost sfinţită în 16 octombrie 1904, de arhiepiscopii de Lvov Josef Bilcewski şi Josef Weber, stabilindu-se cu acest prilej ca celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului să fie ziua de 15 august.
Basilica de la Cacica a fost declarat în anul 1996 sanctuar diecezan, în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de “basilica minor”.
În biserica de la Cacica se află icoana Fecioarei Maria, o copie a icoanei “Madona Neagră” de la Częstochowa-Polonia, care a fost adusă la Cacica în anul 1809.

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …