Thursday , April 18 2024

Cum a pierdut Suceava zeci de milioane de lei la un proiect european care nici macar nu a inceput

~n 7 septembrie 2010, la Bruxelles, a fost aprobat\ finan]area unui program de extindere [i reabilitare a re]elelor de ap\ [i canalizare `n cinci aglomer\ri urbane din jude]ul Suceava, `n valoare de 119.989.198 euro f\r\ TVA n de la aceea dat\ toate procedurile de achizi]ie care trebuiau s\ fie f\cute `n cadrul acestui proiect trebuiau s\ se fac\ `n lei, dar la cursul de la data de 7 septembrie 2010 n din cauza birocra]iei excesive [i a schimb\rii regulilor `n timpul derul\rii licita]iilor, nici p=n\ acum nu s-au atribuit cea mai mare parte a contractelor n `ntre timp, cursul valutar s-a depreciat foarte mult, diferen]a `n lei `ntre suma calculat\ la cursul oficial din 7 septembrie 2010 [i cea calculat\ la cursul oficial de ieri se apropia de 33 de milioane de lei

Birocra]ia excesiv\ [i fluctua]iile pe pia]a cursului valutar dau mari b\t\i de cap celor care ar trebui s\ fie beneficiari ai unor mari proiecte cu finan]are european\. Proverbul „socoteala de-acas\ nu se protrive[te cu cea din t=rg” se pliaz\ perfect pe una din situa]iile de acest fel din jude]ul Suceava [i anume unul din cele mai mari proiecte derulate `n cazul re]elelor de utilit\]i, `n ultimele decenii.
Suceava pornise cu ani `n urm\ `n cursa pentru ob]inerea de fonduri cu care s\ repare [i s\ extind\ re]elele de ap\ [i de canalizare `n mai multe localit\]i. Au fost f\cu]i de-a lungul anilor mai mul]i pa[i printre care [i cel de transformare a societ\]ii ACET SA de la nivel de operator de servicii de ap\ [i canalizare `n municipiu, `n operator la nivel de jude]. ~ntr-un sf=r[it, Uniunea European\ d\ und\ verde pentru derularea unui proiect de aproape 120 de milioane de euro, f\r\ TVA, `n localit\]ile Suceava, Salcea, Gura Humorului, F\lticeni, R\d\u]i [i Vatra Dornei, una din condi]ii fiind aceea ca toate calculele s\ se raporteze la cursul valutar oficial de la data aprob\rii finan]\rii. ~n loc s\ se mi[te rapid pentru a porni c=t mai iute lucr\rile, autorit\]ile rom=ne au tergiversat derularea procedurilor `ntr-at=t de mult `nc=t nici la aproape doi ani de la aprobarea proiectului nu au fost finalizate licita]iile.
Dup\ ce c\ nu au f\cut nimic bun ca s\ gr\beasc\ lucrarea, a mai luat-o razna [i cursul valutar iar la ora actual\ diferen]a negativ\ `ntre suma aprobat\ pentru jude]ul Suceava `n septembrie 2010 [i cea rezultat\ pe cursul valutar actual trece de treizeci de milioane de lei. Problema este c\ Uniunea European\ nu accept\ ca licita]iile s\ fie raportate la un alt curs dec=t cel la care s-a aprobat finan]area [i, prin urmare, singura speran]\ care ar mai r\m=ne sunt rezultatele la licita]ie care `nt=rzie s\ apar\ `n majoritatea cazurilor. Deocamdat\, `n singurul caz de lucr\ri atribuite p=n\ `n prezent a rezultat o diferen]\ `n jur de 5% `ntre suma estimat\ [i cea ofertat\, adic\ doar 1,4 milioane de lei.
n zece luni de `nt=rziere cauzat\ doar de aprobarea de la Bucure[ti a ceea ce aprobase UE pentru Suceava
Conform procedurilor `n cadrul acestor proiecte derulate `n cadrul Programului Opera]ional Sectorial – Mediu (POS – M), cel care organizeaz\ licita]iile pentru derularea proiectului de extindere [i reabilitare a re]elelor de ap\ [i de canalizare este firma care are statut de operator regional, `n cazul Sucevei fiind vorba de SC ACET SA. De la bun `nceput, problemele nu au contenit s\ apar\. Chiar dac\ `n 7 septembrie 2010 la Bruxelles a fost aprobat\ finan]area unui program de extindere [i reabilitare a re]elelor de ap\ [i canalizare `n cinci aglomer\ri urbane din jude]ul Suceava, `n valoare de 119.989.198 euro, f\r\ TVA, derularea procedurilor de c\tre ACET trebuia s\ mai a[tepte [i aprobarea Bucure[tiului. Au fost necesare nu o lun\, nu dou\, ci aproape zece luni de a[tept\ri, analize [amd ca [i de la Bucure[ti s\ vin\ aprobarea mult a[teptat\, contractul de finan]are fiind semnat abia `n 5 iulie 2011. Directorul general al SC ACET SA Suceava, {tefan Groza, a evitat s\ se pronun]e categoric cu privire la modul `n care au fost analizate documenta]iile, spun=nd c\ este posibil ca aceast\ `nt=rziere s\ se datoreze [i termenelor de analiz\ sau unor chestiuni de organizare la nivel central.
Cei de la ACET nu au stat chiar degeaba `n acest r\stimp, av=nd [i o experien]\ acumulat\ `n alte proiecte de o anvergur\ ceva mai mic\ [i derulate cu chiu cu vai `n mai multe localit\]i, numai c\ din nou jude]ul Suceava a fost faultat de birocra]ie la nivel central [i de c=teva contesta]ii. Multe din licita]ii ar fi trebuit s\ se fac\ spre finele anului trecut, dar regulile de achizi]ii publice au fost modificate chiar `n timpul jocului. Asta s-a `nt=mplat `n toamna anului trecut c=nd Suceava avea preg\tite documenta]iile pentru majoritatea licita]iilor. Prin urmare, toate anun]urile au fost retrase, documenta]ia a trebuit s\ fie ref\cut\ [i apoi s\ fie reluat\ `ntreaga procedur\. Ba mai mult, `n cazul unei lucr\ri la sta]ia de epurare a F\lticeniului [i care a parcurs procedura `nainte de schimbarea regulilor au fost depuse contesta]ii de c\tre dou\ firme. Ofertele acestora nu au mai fost luate `n considerare tot `n urma unor abord\ri ale Unitatea pentru Coordonarea [i Verificarea Achizi]iilor Publice (UCVAP). Contesta]iile au fost aprobate de c\tre Consiliul Na]ional pentru Solu]ionarea Contesta]iilor (CNSC) iar asta a `nsemnat reluarea procedurilor de licita]ie [i pentru sta]ia de epurare de la F\lticeni.
„P\rerea mea este c\ fa]\ de proiectul ISP pe municipiul Suceava, acest proiect la nivel de jude] este mai greoi pentru c\ nu exist\ instruc]iuni foarte clare iar `n plus se mai schimb\ [i pe parcurs procedurile”, a declarat {tefan Groza. El a mai spus c\ pe parcursul derul\rii procedurilor pot interveni tot felul de probleme, de la cele legate de comunicarea cu auritatea de management de la Bucure[ti, la cea cu autoritatea intermediar\ de la Bac\u, dar [i cu alte institu]ii gen ANRMAP, UCVAP, CNSC [i, `n unele cazuri de contesta]ii, instan]ele de judecat\. Lipsa unor reguli mai stricte cu privire la contesta]ii, dar [i elasticitatea mare `n ceea ce prive[te regulile de participare la licita]ii dau `n continuare b\t\i de cap. Astfel, la ora actual\, doar dou\ din cele 18 contracte care ar trebui `ncheiate `n cadrul proiectului jude]ean de ap\ [i canalizare au putut fi atribuite, din care numai unul pentru lucr\ri de construc]ii – montaj din cele 12 c=te au fost incluse iar altul pentru diverse categorii de servicii din cele [ase incluse.
n gaur\ de milioane de euro la un proiect ale c\rui lucr\ri `nc\ nu au `nceput, singura [ans\ r\m=ne diferen]a din pre]ul final rezultat la licita]ie
Una din problemele care poate ap\rea pe l=ng\ contesta]ii [i alte complica]ii de ordin birocratic, `n tot acest timp, ]ine de diferen]a de curs valutar. Sc\parea de sub control a cursului valutar `nseamn\, de fapt, o b\taie de cap [i pentru autoritatea contractant\, dar [i pentru executan]ii lucr\rilor care au la r=ndul lor furnizorii lor de achitat, dar trebuie s\ se `ncadreze `n costurile `n lei la data de 7 septembrie 2010.
Astfel, devizul general calculat la aceea dat\ era de 514.933.643, 217 lei, f\r\ TVA `n condi]iile `n care cursul valutar ar\ta c\ 1 Euro era echivalentul a 4,2915 lei. ~n cei aproape doi ani de c=nd proiectul, cu pu]ine excep]ii, a cam b\tut pasul pe loc moneda na]ional\ s-a depreciat `n raport cu cea european\, `n ultimele luni acest trend fiind tot mai pronun]at. Cursul oficial afi[at, ieri, de Banca Na]ional\ a Rom=niei, ar\ta c\ 1 Euro valora 4,5651 lei iar potrivit paginii de internet cursbnr.ro moneda european\ a crescut constant `n raport cu cea na]ional\. La un simplu calcul f\cut ar `nsemna c\ valoarea proiectului jude]ean de ap\ [i canalizare aprobat pentru Suceava ar fi acum de 547.762.687,7898 lei numai c\, spre ghinionul Sucevei, acest calcul nu mai poate fi luat `n considerare de Uniunea European\. Asta ar `nsemna cu o pierdere sau, `ntr-o manier\ mai edulcorat\, doar o diferen]\ de 32.829.044,5728 lei. Dac\ raport\m aceast\ sum\ la cursul valutar de ieri, atunci ar `nsemna o diferen]\ de 7.191.308,97 euro iar dac\ raportarea se face la cursul de la data de 7 septembrie 2010, atunci piderderea cre[te la 7.649.783,78 euro. ~n alt\ ordine de idei, nici bine nu au pornit lucr\rile c\ ne-am `nregistrat cu ni[te probleme. {tefan Groza a recunoscut c\ [i diferen]a de curs valutar poate fi o alt\ problem\ semnificativ\ pentru firme [i pentru ACET.
Singura sc\pare c=t de c=t rezonabil\ ar fi cea ca `n urma definitiv\rii licita]iilor s\ rezulte ni[te valori mult sub cele estimate ini]ial, astfel `nc=t s\ poat\ s\ se echilibreze situa]ia iar lucr\rile s\ poat\ fi derulate f\r\ probleme deosebite. Deocamdat\, semnalele sub `nc\ sub nivelul speran]elor. Contractul de asisten]\ tehnic\ a dus la o economisire de 4,75 milioane de lei, f\r\ TVA, fa]\ de c=t era estimat `n raport cu devizul de la 7 septembrie 2010, `ns\ majoritatea fondurilor nu sunt pe cele [ase contracte de servicii, ci pe cele 12 contracte de lucr\ri construc]ii – montaj. Singurul din cele 12 care a fost adjudecat este legat de extinderea [i reabilitarea fronturilor de captare [i a sta]iilor de tratare a apei din aglomer\rile urbane incluse `n proiectul jude]ean de ap\ [i canalizare. Or acest contract avea o valoare estimat\ ce o dep\[ea pe cea a celui de asisten]\ tehnic\, `ns\ diferen]a rezultat\ la licita]ie a fost de numai 1,45 milioane de lei.
n spre ce direc]ii vor fi da]i banii europeni [i c=t prime[te fiecare localitate implicat\ `n proiect
Din cele 12 contracte de lucr\ri construc]ii – montaj, patru se refer\ la sta]iile de epurare din F\lticeni, R\d\u]i, Vatra Dornei [i Gura Humorului, sumele estimate ini]ial fiind de 40,1 milioane de lei `n primul caz, aproape 30 de milioane de lei `n al doilea caz, circa 21 de milioane de lei `n cea de-a treia situa]ie iar la Gura Humorului suma estimat\ a fost de aproape 20,6 milioane de lei. Alte [ase contracte de lucr\ri construc]ii – montaj se refereau la extinderea [i reabilitarea re]e]elor de ap\ [i de ap\ uzat\ din Suceava – 73,5 milioane de lei, F\lticeni – 39,4 milioane de lei, R\d\u]i – 60,6 milioane de lei, Vatra Dornei – 22,1 milioane de lei, Gura Humorului – 52,78 milioane de lei, Salcea – 37,1 milioane de lei. Un alt contract de lucr\ri se refer\ la reabilitarea a[a numitului „sifon invers” – o lucrare la conducta de canalizare care subtraverseaz\ r=ul Suceava din zona Mir\u]i spre sta]ia de epurare. Valoarea estimat\ a acestuia este de aproape 7,4 milioane de lei. Men]ion\m c\ aceste 11 contracte au valori estimate `n raport cu devizul din 7 septembrie 2010 iar sumele nu includ [i TVA-ul. De asemenea, niciunul din aceste contracte nu a fost `nc\ atribuit, procedurile de licita]ie fiind `n diverse stadii, cele mai avansate fiind cele cu privire la sta]iile de epurare. Cel de-al doisprezecelea contract este cel referitor la extinderea [i reabilitarea fronturilor de captare [i a sta]iilor de tratare a apei din aglomer\rile urbane incluse `n proiectul jude]ean de ap\ [i canalizare, suma ini]ial\ fiind estimat\ la aproape 29 de milioane de lei, f\r\ TVA iar cea rezultat\ `n urma licita]iei fiind pu]in peste 27,5 milioane de lei, f\r\ TVA.
C=t prive[te contractele de servicii, cel mai b\nos era cel de asisten]\ tehnic\, `n valoare de 25 de milioane de lei, `ns\ fiind atribuit cu 20,25 milioane de lei. Celelalte cinci contracte – audit, echipamente de cur\]are, truse de analiz\ a apei uzate, sistem GIS [i modelare hidraulic\, servicii de publicitate a proiectului – au, cumulat, o valoare care nici nu ajunge la jum\tate din c=t este m\car cea de atribuire a contractului de asisten]\ tehnic\. (Dan PRICOPE)
CASETA
Suceava, `n coada clasamentului absorb]iei fondurilor europene
O alt\ consecin]\ a situa]iei generate de birocra]ie este prezen]a Sucevei `ntr-un dezonorat loc din coada unui clasament cu privire la fondurile absorbite din POS – M. Recent, potrivit unei analize prezentate `n mass-media central\ cu privire la mai multe proiecte ample cu fonduri europene, Suceava era prezentat\ `n cadrul jude]elor unde „gradul de execu]ie aferent sf=r[itului lunii iunie, [i a[a extrem de slab, este chiar mai mic dec=t cel prezentat oficial la `nceputul anului”. ~n aceast\ situa]ie se afl\ proiectele de extindere [i modernizare a infrastructurii de ap\ `n jude]ul Bistri]a-N\s\ud (83 milioane euro, gradul de execu]ie scade de la 5,45% la 3,63%), pentru regiunea Constan]a [i Ialomi]a (192 milioane euro, de la 6,55% scade la 4,54%) [i `n jude]ul Suceava (119 milioane euro, de la 3,22% scade la 1,36%), precum [i de retehnologizare a sistemului de termoficare din municipiul Bac\u (63 milioane euro, de la 8,90% scade la 8,13%). ~ntrebat cu privire la acest aspect, directorul SC ACET SA Suceava a spus c\ nu [tie exact cum cuantific\ autoritatea de management de la Bucure[ti gradul de realizare a unor proiecte [i de aceea nu poate comenta. El a precizat c\, `n linii mari [i sub rezerva faptului c\ nu are explica]ii clare de la autoritatea de management de la Bucure[ti, o posibil\ explica]ie pentru includerea Sucevei `n r=ndul jude]elor cu grad slab ar fi aceea c\ la contractul de asisten]\ tehnic\ a fost dat, ini]ial, un avans de 10% din suma contractului iar `ntruc=t nu au fost f\cute unele lucr\ri nici pl\]i efective nu s-au f\cut.
Pe de alt\ parte, `ntrebat de ce totu[i Suceava a pornit greu absorb]ia fondurilor din POS – M pentru proiectul de ap\ [i canalizare, {tefan Groza a spus c\ una din cauze ar fi legat\ de faptul c\ Suceava primise mai t=rziu dec=t multe alte zone din ]ar\ fonduri europene de preaderare pentru proiecte similare de ap\ [i canalizare. Explica]ia ar fi aceea c\ Uniunea European\ nu finan]a proiecte prin POS dac\ cele prin ISPA [i SAMTID nu erau finalizate. Astfel, `n vreme ce alte localit\]i sau jude]e din ]ar\ derulau proiecte gen ISPA, Suceava abia primea finan]area pe ISPA. De aceea [i proiectul ISPA a fost terminat mai greu la Suceava dec=t, spre exemplu Bra[ov, Ia[i sau Timi[. Practic, `n ce prive[te finan]area pe POS, Suceava a fost inclus\ `n valul III, dup\ localit\]ile unde nu au fost proiecte ISPA [i SAMTID [i dup\ cele incluse `n primul val al proiectelor ISPA.

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …

No comments

  1. Cui ii pasa de incompetenta managerilor?
    Dar de tot hatisul legislativ?
    Dupa seceta din anul asta …

  2. niste gunoaie jalnice acesti politicieni suceveni!! probabil nu a iesit nik din asta,asa ca lasa p..imea fara modernizari la utilitati!! asa ca p..ime proasta MARS LA VOT!! HAHAHAHAHHAA!!