Thursday , March 28 2024

4.000 de vizitatori la Targul Mesterilor Populari, editia 2012

Laureatul celei de-a XVII-a edi]ii a fost desemnat artistul ceramist Cornel Sitar, din Baia Mare u s=mb\t\ sear\ au evoluat pe scena de la Muzeul Satului Bucovinean arti[ti locali, dar [i forma]ia Haiducii u `n seara zilei de duminic\, la `nchiderea manifest\rii, Irina Loghin a p\truns `n sufletele a peste 1.000 de suceveni veni]i s\ asculte din nou c=ntecele care le-au marcat tinere]ea

 

Cornel Sitar
Ce-a de-a XVII –a edi]ii a T=rgului Me[terilor Populari, organizat de Muzeul Bucovinei [i g\zduit de Muzeul Satului Bucovinean s-a `ncheiat asear\ cu un concert Irina Loghin, de care n-a mai avut parte Suceava de mul]i ani. Peste 1000 de iubitori ai melodiilor populare interpretate de celebra c=nt\rea]\ au ]inut s\ participe la concertul oferit pe scena de la Muzeul Satului. Cu o sear\ `nainte, trupa Haiducii a evoluat de asemenea `n fa]a unui public numeros. Dar nu numai cele dou\ nume de rezonan]\ au captat aten]ia sucevenilor [i a turi[tilor . Grupul folcloric Gheorghe Jitaru din Ia[i, Florin Costan, Ionu] Motrici, Manole {tirbu, Mariana Maximiuc, Petronela Petruneac, Lucian Florin Motovele], Forma]ia de dansuri populare din Stroie[ti, Fanfara din Sf=ntu Ilie, Marius Zg=ianu, Alexandru Br\d\]an, Angelica Flutur, Otilia Todiric\, Nicu Chiril\, Adriana Bucevschi, Dan D\ncil\, Alexandru Cozariuc, Patricia Ghea]\, Pamfil [i Iulia Roat\, Dan Onoiu [i Laura Haid\u au `ntre]inut vreme de trei zile buna dispozi]ie `n incinta Muzeului Satului Bucovinean.
Cornel Sitar de la Baia Mare, laureatul edi]iei din acest an al T=rgului Me[terilor Populari
Dar principalul scop al manifest\rii a fost promovarea me[te[ugurilor artizanale. Peste 100 de me[teri populari din `ntreaga ]ar\ s-au reunit la Suceava promov=ndu-[i cele mai bune crea]ii ale lor. De la ]es\turi la ceramic\, de la obiecte specifice gospod\riei ]\r\ne[ti la altele ce au doar caracter decorativ, de la icoane pe lemn la alambicuri de ]uic\, m\[ti ori sculpturi, toate [i-au g\sit locul pe standurile amenajate de-a lungul aleii principale a Muzeului Satului. Oamenii au venit, s-au uitat, au negociat, unii au cump\rat c=te ceva, nu la fel de mult ca `n al]i ani, “din motive de criz\”. Me[terii au `n]eles [i ei c\ nu mai sunt banii de alt\dat\, au mai l\sat la pre], s-au mul]umit [i doar cu c=teva vorbe bune, dac\ n-a fost s\ se pun\ la cale un ghi[eft. Dintre ace[tia a fost ales laureatul din acest an.
Nu a fost u[or pentru c\ de mai mult timp la T=rgul Me[terilor Populari din Suceava, nu mai sunt accepta]i dec=t me[te[ugari cu patalama, kitsch-urile fiind categoric interzise. Dup\ `ndelungi analize [i evalu\ri, c=[tig\torul premiului pus `n joc de Muzeul Bucovina, `n valoare de 500 de lei, a fost desemnat artistul popular ceramist Cornel Sitar din Baia Mare. Me[terul a participat chiar de la prima edi]ie la T=rgul organizat la noi, a lipsit o perioad\, iar de anul trecut a revenit. Nu a stat degeaba `n anii `n care a absentat de la manifestarea muzeului sucevean. A fost [i prin lume, valoarea sa a fost confirmat\ pe deplin [i a decis acum s\ `[i reia periplul prin ]ar\ oferind m\iestrite obiecte ceramice, care poart\ amprenta stilului s\u propriu.
Un me[ter olar a c\ror piese se g\sesc `n colec]iile prin]ului Japoniei, dar [i a reginei Iordaniei
Cornel Sitar nu este la primul contact cu succesul. Conform presei centrale, crea]ii ale familiei Sitar au intrat `n colec]iile prin]ului Akishino al Japoniei, al doilea fiu al împ\ratului Japoniei, Akihito, [i la regina Rania a Iordaniei. Prin]ul Sturdza, Laura Bush, fosta prim\ doamn\ a Americii, sau primarul ora[ului Lyon sunt alte importante personalit\]i care au primit în dar obiecte de ceramic\ f\cute la Baia Mare de me[terul Cornel Sitar [i familia sa de olari.
El a fost invitat s\ ia parte la evenimentul „Lumea disp\rut\ a vechii Europe”, [i a sus]inut o demonstra]ie de ol\rit la Muzeul Ashmolean din Oxford, în urm\ cu doi ani. Cornel Sitar face parte dintr-o familie de olari care lucreaz\ `n domeniu de peste 100 de ani. Împreun\ cu fratele s\u, Liviu, modeleaz\ vasele de ceramic\, iar ornamentarea obiectelor ceramice este f\cut\ de so]iile lor: M\rioara [i Angela Sitar. Pentru meritele sale `n domeniul promov\rii me[te[ugurilor populare, Cornel Sitar a devenit `n 1994 membru al Academiei Artelor Tradi]ionale.
“Ritualul Nun]ii”, inaugurat `n Muzeul Satului, la Casa C=mpulung Moldovenesc
Profit=nd de prilejul oferit de cea de-a XVII-a edi]ie a T=rgului Me[terilor Populari, la Muzeul Satului Buconinean a fost inaugurat `n Casa C=mpulung Moldovenesc, “Ritualul de nunt\”. Violeta Enea, [efa Sec]iei de Etnografie a Muzeului Bucovinei, a explicat c\ acest “Ritual”, prezentat prin manechine `mbr\cate `n haine tradi]ionale, completeaz\ celelalte dou\ momente definitorii ale vie]ii, care sunt deja prezentate `n Muzeul satului – “Botezul” [i “~nmorm=ntarea”. Violeta Enea, [efa Sec]iei Etnografie a Muzeului Bucovinei, apreciaz\ c\ instalarea `n Casa C=mpulung Moldovenesc a “Ritualului de Nunt\” aduce un plus de valoare Muzeului Satului dar [i un plus de interes pentru vizitatori. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …