Saturday , April 20 2024

TABLETA LUI SIMIRAD – O lume desavîrsita…


Des\vîr[irea cerut\ în rug\mintea arhiereilor se refer\ doar la om. Omul trebuie s\ se lepede de Satan\ [i s\ devin\ des\vîr[it. Atunci chiar va crede în Tat\l Nostru. Nu va rosti zilnic o rug\minte prin care îl minte [i pe Dumnezeu.

Duminic\ era o diminea]\ splendid\, neobi[nuit\ întîmplare la un sfîr[it de noiembrie. Clopotele Sfintei Mitropolii sunau în\bu[it, iar Ia[ul era sc\ldat într-o lumin\ aurie. Aveam impresia c\ privesc un splendid tablou de Dan Hatmanu. Existen]a omului era doar logic dedus\, dar ochiul nu o percepea. O lini[te, din p\cate atît de rar întîlnit\, aproape des\vîr[it\, îmi cuprinsese întreaga fiin]\ [i chiar admiteam c\ omul este a[a cum este dat de Dumnezeu.
Întreaga via]\ am încercat s\ discern rostul omului pe p\mînt [i, f\r\ a ajunge la un adev\rat r\spuns, necriticabil, mi-am creat o ni[\ în care s\ pot exista. Lumea a evoluat spectaculos, dar este greu de acceptat c\ a înaintat consistent spre des\vîr[ire.
Îmi amintesc de o fascinant\ rug\minte adresat\ lui Dumnezeu. O rug\minte pe care o poate face doar un arhiereu de grad înalt. Citez din memorie: „Doamne Dumnezeule, cat\ spre lumea aceasta, pe care ai f\cut-o cu dreapta Ta [i des\vîr[e[te-o pre dînsa.” Superb\, adînc\, fascinant\ rug\minte.
Lumea aceasta nu este des\vîr[it\, dar încearc\ s\-[i ating\ acest ideal superb. Fie drumul în spa]iu [i în timp cît de lung, cît de anevoios, cît de pres\rat cu obstacole, aparent insurmontabile, n\zuin]a noastr\ trebuie s\ fie „des\vîr[irea”.
În scurta istorie a omului, con]inutul idealului „des\vîr[ire” a evoluat [i, pe m\sura trecerii timpului, sîntem tot mai exigen]i. Poate c\ uneori avem impresia c\ aceast\ ]int\ chiar se îndep\rteaz\ de noi. Este extrem de dificil s\ ne apropiem de suprema dorin]\ – des\vîr[irea – cu întreaga turm\ omeneasc\.
Privind cum stau lucrurile pe p\mînt, avem impresia, eu cred c\ pu]in fals\, c\ ne îndep\rt\m de acea lume pe care Îl implor\m pe Dumnezeu s\ o fac\. Adeseori blestem\m lumea în care tr\im, pierdem capacitatea de a ierta. Cuvintele pe care le rostim zilnic în rug\ciunea noastr\ sun\ gol, f\r\ nici un con]inut sufletesc. „Precum [i noi iert\m gre[i]ilor no[tri” devine o propozi]ie formal\. Cu alte cuvinte, se minte de înghea]\ apele într-o rug\minte adresat\ lui Dumnezeu.
Fariseismul n-are limite [i apogeul derapajului sufletului omenesc nu-i previzibil nici în timp, nici în spa]iu. Sfînta Biseric\ încearc\ s\ diminueze pornirile cele p\c\toase ale omului. Dup\ cum arat\ lumea, s-ar putea crede c\ eforturile f\cute de slujitorii lui Dumnezeu trebuie sus]inute de toat\ suflarea de pe p\mînt.
La noi, în Rom=nia, Sfînta Biseric\ chiar este sus]inut\ de toat\ lumea cre[tin\. Numai c\ exist\ o tendin]\ fariseic\ de a ajuta Sfînta Biseric\ cu scopuri care sînt departe de lumea cre[tin\. Cu atît mai grav cu cît ajutorul este generos dat, uneori, din banul public.
Am convingerea c\, chiar cu derapajele omenirii de la drumul spre o lume „des\vîr[it\”, acest ideal Dumnezeiesc va constitui un scop al existen]ei noastre pe p\mînt. Cînd via]a individului se apropie de final, are loc adesea un proces mental care conduce invariabil la regretul c\ cel muribund n-a f\cut suficient spre a atinge des\vîr[irea.
Nu [tiu exact dac\ este adev\r sau fabula]ie, dar se spune c\ Alexandru cel Mare a ordonat s\ fie pus în sicriu, dar mîna dreapt\ s\-i fie l\sat\ în afar\.
– De ce? au întrebat contemporanii s\i mira]i.
– Ca s\ se vad\ c\ n-am luat nimic cu mine pe lumea cealalt\.
De multe ori m-am întrebat cum ar fi via]a într-o lume des\vîr[it\ [i m-am încurcat r\u de tot.
M-am oprit din scris [i mi-am aruncat privirea spre geam. Pe o frunz\ de orhidee o buburuz\ urca cu sîrg.
– Este înc\ activ\ în prag de iarn\? m-am întrebat mirat.
Ce fiin]\ frumoas\, blînd\ [i nevinovat\!
Deodat\ sar ca fript [i m\ contrazic. Buburuza asta dulce m\nînc\ p\duchii de plante. Ace[ti p\duchi, [i ei cu o existen]\ autorizat\ de Dumnezeu, elimin\ un suc dulce mîncat de furnici. Furnicile îi p\zesc de buburuze cum p\zim noi oile de lup. Cînd le este foame, gîdil\ un p\duche [i acesta le serve[te cu o por]ie proasp\t\.
Dumnezeule, ajut\-m\! Ce se va întîmpla cînd lumea va fi des\vîr[it\? Vor muri buburuzele, lupii, leii, tigrii, oamenii chiar?
M\ opresc s\ despic firul în patru. Fac apel la cuno[tin]ele mele generale. Îmi amintesc c\ în Rai era un [arpe. Un zîz\nist care ne-a cam f\cut mult r\u. Raiul era o lume des\vîr[it\, dar exista Binele [i R\ul. Binele triumfase [i R\ul era într-un soi de hibernare ve[nic\.
{i totu[i, cum va ar\ta o lume „des\vîr[it\”? Aud din nou clopotele Sfintei Mitropolii. Acestea îmi aduc parc\ un r\spuns care m\ mul]ume[te. Lumea este des\vîr[it\ a[a cum a f\cut-o Dumnezeu, cu buburuze, furnici [i oameni. Des\vîr[irea cerut\ în rug\mintea arhiereilor se refer\ doar la om. Omul trebuie s\ se lepede de Satan\ [i s\ devin\ des\vîr[it. Atunci chiar va crede în Tat\l Nostru. Nu va rosti zilnic o rug\minte prin care îl minte [i pe Dumnezeu.
Nu m\ crede]i? Spune]i rug\ciunea [i medita]i la fiecare fraz\. A[a-i c\ sînte]i pu]in Farisei ?


Constantin SIMIRAD

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …