Saturday , April 20 2024

Punctul critic – Militianul din tufa

Vechii mili]ieni te ridicau f\r\ motiv (chiar dac\ st\teai lini[tit pitit în tuf\), noii poli]i[ti te p`ndesc [i sar ca iepurii, de unde nici nu te g`nde[ti [i vin victorio[i cu sanc]iunea. C\ doar au un plan de îndeplinit. M\ [i întreb: cum e mai r\u?

Am avut de a face, la via]a mea, de c`teva ori cu proverbiala inteligen]\ [i cu celebra corectitudine care definesc cum nu se poate mai potrivit poli]ia român\. De fapt, ca s\ fiu corect, nu e vorba de institu]ia în ansamblul ei, ci de cei mai mul]i dintre reprezentan]ii s\i. Cu toate c\ va fi vorba aici [i de o atitudine incorect\, care nu are cum s\ porneasc\ dec`t de sus, de vreme ce este generalizat\.

C`t am fost pu[tan, mi se înt`mpla în Constan]a s\ m\ opreasc\ pe strad\ c`te un tablagiu, s\ m\ legitimeze [i s\-mi recomande s\ m\ tund. Eram, cum s`nt [i acum, foarte pa[nic. Aveam îns\ p\rul lung, era prin anii ’90, iar poli]i[tii r\m\seser\ cu nostalgii nevindecate dup\ vremurile nu de mult apuse c`nd erau mili]ieni [i umblau cu foarfecele l`ng\ bulan [i puteau ciop`r]i pe cei pe care îi socoteau dubio[i. Ca civil, m\-n]elegi, te aflai la cheremul lor, te priveau de sus, dispre]uitor, d`ndu-]i de în]eles c\ pot decide s\ te amendeze sau, dac\ vor ei, te pot ]ine m\car o noapte la sec]ie. A[a am p\]it eu, c`nd eram student, în vacan]a de var\ dintre anul I [i anul II. Asta vine prin 1997. M\ aflam în N\vodari, pe sear\, c\ut`nd apartamentul unor amice pe la care mai trecusem, dar nu reu[isem s\-mi fixez cu precizie locul. Pe atunci, mobil aveau doar [mecherii. La po[t\ era închis, nu aveam de unde s\ cump\r o cartel\. Cum s\-mi sun… amicele (a[a am decis s\ le numesc, s\ r\m`n consecvent). Prin urmare, am intrat într-un bloc situat în apropierea celui pe care îl c\utam [i am b\tut la prima u[\, rug`nd frumos s\ mi se permit\, contra cost, s\ dau un scurt telefon. R\spuns negativ. Dup\ vreo 2-3 tentative e[uate, la a patra u[\ la care bat r\spunde un mili]ian. Gata echipat, cu o sta]ie în m`n\. Naivul de mine s-a bucurat, sper`nd c\ m\ va ajuta s\ ajung unde m\ tr\gea a]a. La semnele mele de entuziasm, el a r\spuns în[f\c`ndu-mi grosolan încheietura m`inii, pun`nd m`na pe sta]ia care-i conferea importan]\ [i apel`ndu-[i colegii: „Veni]i la mine, c\ am un colet. Da, m\, la mine acas\”.

Coletul eram eu. Au urmat un drum cu duba la sec]ie, c`teva ore de a[teptare pe o banc\, sub paz\, luarea amprentelor, interogatoriu etc. Ghinionul meu: pe h`rtia pe care aveam notat num\rul de telefon al… amicelor se afla [i o caricatur\, pe care mi-o f\cuse o alt\… amic\, sub care st\tea scris: „Cre]u în Canabis”. Unii dintre cei care au fost studen]I `n Ia[i [tiu bine c\ a[a se numea un bar din Copou în care de regul\ se putea asculta muzic\ foarte bun\. În momentul în care tovar\[ul plutonier major a citit respectivul bile]el, a s\rit ca electrocutat. Se de[teptase în el spiritul eroic. Descoperise, ce mai, un mare traficant, a[a cum vedea el în serialele italiene de la televizor. Degeaba am încercat eu s\-i explic ce [i cum, nu a vrut s\ aud\. A urmat o penibil\ perchezi]ie, care a culminat cu un streap-tease pe care l-am performat st`njenit [i totodat\ parc\ amuzat de penibilul situa]iei. Dezam\git c\ nu a g\sit nimic, tablagiul r\bufnea periodic: „Mama voastr\ de golani, nu mai e Ceau[escu, c\ puneam eu bulanul pe voi [i b\gam foarfeca în la]ele voastre!”. În fine, dincolo de miezul nop]ii, am convins un ofi]er mai destupat, nimerit printr-o minune în sec]ie, c\ nu s`nt nici sp\rg\tor de case, nici interlop, ci doar un student care c\uta [i el o sear\ mai pl\cut\ în frumosul ora[ N\vodari. Un simplu telefon le-a adus la sec]ie pe… amicele mele, care au trebuit s\ treac\ [i ele printr-un interogatoriu grobian, în care fiecare întrebare era precedat\ de: „Domni[oar\, pe mine nu m\ intereseaz\ obiceiurile dumitale din pat, dar spune-mi…” [i urma: ai fost la Ia[i? Unde? Ce a]i consumat? De unde îl cunoa[te]i pe inculpatul? Cu de-\[tia v\ înh\ita]i voi, fete tinere, frumoase, nu e p\cat? S-o scurtez: am sc\pat cu o jum\tate de noapte pierdut\ (am recuperat eu dup\…) [i cu o amend\ pentru tulburarea lini[tii publice.

Azi nu mai avem de a face cu astfel de dobitoci cu chipiu, care cred c\ dac\ poart\ un baston de cauciuc [i un pistol f\r\ gloan]e au dreptul de a decide asupra oricui. Nu, o nou\ genera]ie de poli]i[ti a înlocuit mili]ienii obtuzi. Cei mai mul]i s`nt tineri [i au alur\ de b\iat de cartier, gata s\ plece în club. Cu barb\ vizibil\, sexy, trendy sau mai [tiu eu cum s\-i spun, echipa]i casual, cu nasturii de la c\ma[\ deschi[i p`n\ în dreptul sternului p\ros, cu ochelari de soare, cum au v\zut în filmele americane, ei par mult mai politico[i. Au un singur defect: s`nt invizibili. Mili]ienii de acum 15 ani te în[f\cau pe strad\; era cel pu]in corect, îi puteai vedea. Cei de acum stau piti]i dup\ col] [i te p`ndesc, gata s\ te prind\ asupra faptului. {oselele patriei s`nt pline de ma[ini de poli]ie echipate cu radar, toate ascunse în curbe, pe str\du]e l\turalnice. Scopul poli]iei rutiere nu este s\ previn\ accidentele, ci s\ dea c`t mai multe amenzi, c\ bugetul este s\r\cit [i are mare nevoie de banii [oferilor indisciplina]i.

Cu o s\pt\m`n\ în urm\, m-au oprit [i pe mine doi b\ie]i veseli, care mi-au explicat c\ a[ fi comis nu [tiu ce mare gre[eal\ (aveam o vitez\ de cel mult 3 km/ h, dar nu se oprise roata la trecerea peste calea ferat\), prin urmare, ei s`nt nevoi]i s\-mi dea o amend\ de nu [tiu c`te milioane [i s\-mi suspende permisul timp de 3 luni. Mai înt`i c\ erau de la un post dintr-un sat uitat de lume, nu de la poli]ia rutier\. Apoi, st\teau piti]i dup\ un col] [i-]i s\reau în fa]\. Le-am spus c\ nu e corect, c\ e chiar caraghios ca poli]ia s\ p`ndeasc\ de pe uli]\, în loc s\ stea acolo unde e posibil s\ se petreac\ accidente, ca s\ tempereze elanul fatal al unora. Nu în ultimul r`nd, ar\tau a orice, doar a poli]i[ti nu: cu freza plin\ de gel, cu ]epi în cap, cu barba de dou\ zile, cu ochelari de soare pe are nu [i i-au scos de[i st\teau la umbr\… Mai e nevoie s\ amintesc manelele inevitabile care se auzeau din ma[in\? Dup\ teatrul de rigoare, au început apropourile: [ti]i, orice gre[eal\ se pl\te[te… Da, dar cu chitan]\, am spus eu. {i cu motive serioase. B\ie]ii erau ie[i]i la [pag\. Cum nu au scos-o la cap\t cu mine, m-am ales doar cu un avertisment, cum c\ nu a[ fi avut actele la mine, cu toate c\ le aveam.

Acum, toat\ aceast\ poveste mi-a amintit de un textule] al lui Daniil Harms, care începe cam a[a: „Kalughin a adormit [i a visat – cic\ [ade el într-o tuf\, iar pe l`ng\ tuf\ trece mili]ianul. Kalughin s-a trezit, s-a [ters la gur\ [i a adormit din nou [i a visat din nou, cic\ trece el pe l`ng\ tuf\, iar în tuf\ s-a ascuns [i st\ mili]ianul”. Ce spune]i, Daniil Harms scria literatur\ absurd\? P\i ce, atitudinea poli]iei române e altfel? Vechii mili]ieni te ridicau f\r\ motiv (chiar dac\ st\teai lini[tit pitit în tuf\), noii poli]i[ti te p`ndesc [i sar ca iepurii, de unde nici nu te g`nde[ti [i vin victorio[i cu sanc]iunea. C\ doar au un plan de îndeplinit. M\ [i întreb: cum e mai r\u?

Bogdan CRE}U

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …