Friday , March 29 2024

Invitați speciali la Les Films de Cannes à Suceava – întâlniri cu actorii Adrian Titieni, George Piștereanu, Anghel Damian și regizorii Cornel Mihalache, Șerban Georgescu și Adi Voicu

Cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Suceava are loc între 1 și 3 noiembrie, la Cinema Modern. Publicul este așteptat cu o serie de proiecții speciale și întâlniri cu regizorii CornelMihalache, Șerban Georgescu și Adi Voicu și actorii Adrian Titieni, George Piștereanu și Anghel Damian.

Vineri, 1 noiembrie, va fi proiectat cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, La Gomera, selectat în competiția oficială la Cannes. Evenimentul are loc în prezența actorului George Piștereanu care va participa, după proiecție, la o discuție cu publicul.

George Piștereanu este un actor de teatru, voce și film. Rolulsău în Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Șerban (film ce a fost recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, în 2010) i-a adus recunoașterea internațională și numeroase premii, printre care Premiul GOPO ”Tânără speranță” și Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm.

La Gomera va fi precedat de proiecția scurtmetrajului Ultimul drum spre mare, în prezența regizorului Adi Voicu.

A absolvit Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Documentarele sale: Faces (2006), Metrobranding (2010) şi Victoria (2011), au fost selectate în festivaluri precum Nyon, Jihlava, Leipzig şi CPH:DOX. Iar scurtmetrajul Fog (2017), a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul Premiers Plans din Angers şi trofeul Centaurul pentru Cel Mai Bun Film de Debut la festivalul Message to Man din Sankt Petersburg în 2017.

Ziua de sâmbătă începe cu proiecția documentarului Albă ca zăpada și cele 7 mineriade, de la ora 11:30, în prezența regizorului Cornel Mihalache. Producția TVR este un documentar sinteză ce oferă o analiză a desfășurării mineriadelor. După proiecție, publicul este invitat la o discuție cu regizorul Cornel Mihalache, jurnalist și realizator cu o vastă experiență în Televiziunea Română. Cornel Mihalache a debutat cu documentarul De Crăciun ne-am luat rația de libertate (1990, co-regizat cu Cătălina Fernoagă) care obținut marele premiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Tampere și Premiul juriului la DaKINO.

Tot sâmbătă, de la ora 17:00, publicul poate vedea Jurnalul familiei –escu. Documentarul spune povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: aşa cum stau lucrurile și într-o mare familie. Proiecția are loc în prezența regizorului Șerban Georgescu care va participa la o discuție cu publicul.

Șerban Georgescu este editor, producător și regizor, având la activ mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul documentarelor și advertisingului. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producție din Norvegia, Danemarca și Elveția pentru mai multe documentare recompensate cu multiple premii internaționale. Printre proiectele personale se numără documentarul “Everest”, realizat ca regizor și cameraman, un film ce urmărește pas cu pas prima expediție integral românească pe Vârful Everest.

Les Films de Cannes à Suceava se încheie duminică cu proiecția filmului Maria, Regina României, la ora 19:30, în prezența actorilor Adrian Titieni și Anghel Damian. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută.

Prezent în spectacolele multor teatre bucureștene și cu roluri în peste 60 de filme de scurt sau lungmetraj, Adrian Titieni este un actor extrem de îndrăgit. Printre cele mai recente roluri cu care a făcut înconjurul festivalurilor din lume și care i-au adus premii și recunoaștere internațională se numără filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, Din dragoste cu cele mai bune intenții, de Adrian Sitaru sau Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu.

 Anghel Damian este actor, scenarist și producător român. A studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, secția Actorie, clasa prof. Adrian Titieni. A început să joace încă de la vârsta de 17 ani în piese de teatru și scurtmetraje independente. Își face debutul în lungmetrajul Roxanne care participă la Festivalul de Film de la Locarno.

O selecție din filmele premiate anul acesta pe croazetă vor călători și la Les Films de Cannesà Suceava. La Cinema Modern se vor vedea: marele câștigător al Palme d’Or, Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, Portrait de la jeune fille en feu, de CélineSciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu sau Le Jeune Ahmed, filmul care le-a adus fraților Jean Pierre & Luc Dardenne Premiul pentru regie. Din selecție nu lipsesc cea mai recentă operă semnată Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria pentru care Antonio Banderas a obținut Premiul pentru interpretare masculină și câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.

PROIECT REALIZAT IN ASOCIERE CU MUNICIPIUL SUCEAVA SI CONSILIUL LOCAL SUCEAVA

Vezi si

100 de pisici din rase deosebite vor participa în acest weekend, în Iulius Mall Suceava, la turneul jubiliar a WCF International Cat Show

Ce faci weekend-ul acesta? Dacă ești în Suceava, consideră-te unul dintre norocoșii care au ocazia …