Friday , April 19 2024

EDITORIAL – Ultimul aprinde lumanarea!

Clasa politic\ actual\ este cel mai mare obstacol `n calea dezvolt\rii Rom=niei.

~nainte de 1989, grani]ele Rom=niei erau ferecate. Puteai intra, dar nu aveai voie s\ ie[i. Motivul “arestului“ la domiciliu al unui `ntreg popor se b\nuia. Dac\ rom=nii ar fi avut posibilitatea s\ emigreze, se credea c\, `n c`teva s\pt\m`ni, ]ara ar fi devenit pustie. Umbla [i o vorb\: “Ultimul stinge lumina!“, de[i realitatea era mai degrab\… neagr\. ~n urma “indica]iilor pre]ioase” ale tovar\[ului Nicolae Ceau[escu, sistemul energetic, precum [i `ntreaga economie se apropiau de colaps. Unii dintre rom=ni se `ntorseser\ deja la lampa cu petrol, fiind siguri c\ `ntunericul a cuprins toat\ lumea.

Dup\ 1990, odat\ cu victoria zdrobitoare `n alegeri a lui Ion Iliescu, pu]inii critici ai noului regim au fost pu[i la col]. “Dac\ nu-]i place, emigreaz\!“, ]i se sugera pe strad\, prin tramvaie, `n pie]e ori la televiziunea rom=n\ “liber\“. ~n timp ce edificau democra]ia original\, suporterii lui Iliescu compuseser\ [i un c`ntecel: “Liberali [i ]\r\ni[ti, pune]i m`na [i munci]i! “, versurile fiind menite a indica, f\r\ nici un fel de dubii, cine s`nt puturo[ii Rom=niei. Cei mai harnici erau minerii, care f\ceau frecvent naveta `ntre Valea Jiului [i Bucure[ti pentru a “planta trandafiri“. Cam din acel moment unii dintre rom=ni au `nceput s\ plece, de[i nu [i-ar fi dorit niciodat\ exilul. Spre uimirea multora, lumea capitalist\ ar\ta altfel dec`t le-o descriseser\ comuni[tii. Acolo, lumina [i ap\ cald\ chiar ]ineau toat\ ziua.

Ca o acolad\ [uie peste timp, `n 2010, Traian B\sescu anun]a sec falimentul Rom=niei. {i p\rea c\ se bucur\. Exact la 20 de ani de la na[tere, democra]ia original\ s-a pr\bu[it. Pentru c\ economia real\ nu mai poate sus]ine armatele de bugetari, medicii [i dasc\lii erau invita]i s\-[i caute de lucru `n alt\ parte. Eventual, `n alt\ ]ar\. Din nou, unii chiar l-au ascultat [i au p\r\sit Rom=nia. Pove[tile c\l\torilor pe alte meleaguri arat\ c\, `n toate ]\rile civilizate, doctorii [i profesorii au parte de respect [i salarii `ndestul\toare. {i to]i cei care muncesc.

Dar Rom=nia nu este o ]ar\ civilizat\. Nu mai este a[a de vreo 70 de ani. Dimpotriv\, Rom=nia a devenit, cu fiecare an care a trecut, [i `n pofida dozelor sporadice de entuziasm popular, o ]ar\ bolnav\, `n care doar politicienii [i clientelele politice tr\iesc bine. Probabil lor li se adresa [eful statului `n 2004. Azi `l avem pe B\sescu pentru c\ prea mul]i l-au preferat pe Iliescu `n 1990. Perpetuarea timp de 20 de ani a aceluia[i model politic, inspirat clar din experien]a comunist\, a compromis deja o genera]ie. Ideea de baz\ este banal\: cu c`t faci mai dependent individul de stat, cu at`t `l po]i manipula mai bine. Golit de con]inut, indiviul e doar o m`n\ care voteaz\.

~n acest moment, Rom=nia este rupt\ `n dou\, f\r\ [anse de conciliere `ntre p\r]i. Dar falia nu se afl\ `ntre mediul rural, foarte `napoiat, [i mediul urban, ceva-ceva mai dezvoltat, [i nici m\car `ntre sectorul public [i cel privat. Ci exist\ o Rom=nie care st\, ba chiar d\ `napoi, [i una care merge. Avem o Rom=nie uria[\, anchilozat\ `n nostalgii comuniste [i tot mai dependent\ de stat, [i o alta, micu]\, activ\, care vrea altceva, dar c\reia nu i se permite s\ construiasc\. Clasa politic\ actual\ este cel mai mare obstacol `n calea dezvolt\rii Rom=niei.

Din p\cate, Rom=nia care merge, care se zbate `ncepe s\ devin\ Rom=nia care pleac\. S-a spus `ntotdeauna c\ a pleca `nseamn\ a muri pu]in. Paradoxal `ns\, mai multe [anse de supravie]uire le are Rom=nia care pleac\. Cealalt\, care va r\m`ne, va muri pu]in c`te pu]in. {i nici m\car doctorul Ciuhodaru, de la Urgen]e, nu o va mai putea salva, de[i opera]ia va fi transmis\ `n direct. {i abia dup\ epuizarea tuturor tehnicilor de resuscitare [i confirmarea decesului va `ncepe schimbarea. Dar se va mai pierde `nc\ o genera]ie.

C\t\lin ONOFREI

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …