Friday , April 19 2024

EDITORIAL Modelul polonez

Veto-ul Var[oviei fa]\ de un important acord UE – Rusia din cauza embargoului c\rnii impus de ru[i pare s\ fie exemplul care inspir\ Bucure[tiul `n cazul unui eventual refuz de accedere `n Spa]iul Schengen.

Contraatacul ministrului român de Externe la rumoarea iscat\ `n special de Fran]a `n mediile politice europene a fost primit cu bra]ele deschise `n comentariile din subsolul informa]iei puse pe diferite site-uri. Semn c\ euroscepticismul `mboboce[te [i pe la noi. Legarea mecanismului de verificare [i control pe justi]ie de accederea la Acordul Schengen l-a f\cut pe ministrul Baconschi s\ amenin]e cu renun]area unilateral\ la MCV (de[i asta reprezint\ de fapt reminiscen]a ultimului capitol din negocierile de aderare pe care europenii l-au `nchis cu inima str`ns\). De altfel, Bruxelles-ul a replicat imediat, preciz`nd c\ numai Comisia European\ poate face acest lucru. Dar avertismentul lui Teodor Baconschi vizeaz\ [i un boicot la extinderea Uniunii, cu ]int\ pe Croa]ia – urm\toarea ]ar\ candidat\, care n-ar trece prin acelea[i furci caudine ca România `nainte de aderare. Europenii au repro[at ini]ial croa]ilor dezghe]ul `nt`rziat `n rela]ia cu Tribunalul Penal Interna]ional, `n contextul aducerii [i judec\rii criminalilor de r\zboi din timpul conflictului iugoslav.

Avertismentul de la Bucure[ti se aseam\n\ cu fronda practicat\ de Polonia la `nceputul lui 2007, c`nd, din cauza embargoului Moscovei asupra importului de produse din carne, polonezii s-au opus discu]iilor dintre Rusia [i UE pentru un acord important ce includea [i un capitol energetic, fapt care l-a exasperat pe pre[edintele Comisiei Europene. Conflictul, evident de natur\ politic\, a durat mai mult de un an, cauz`nd Poloniei pierderi de aproximativ 500 milioane de euro. ~n cele din urm\, interven]ia lui Jose Manuel Barroso, pre[edintele de atunci [i de acum al Comisiei Europene, a pus cap\t acestui r\zboi, `n care polonezii nu au dat nici un pas `napoi.

Poate c\ nici România nu va bate `n retragere, chiar dac\ repro[urile unor cancelarii vest-europene cu mai mult\ greutate par s\ fi g\sit un moment propice de refulare. Subiectul preferat – politica României de sprijinire economic\ necondi]ionat\ a Republicii Moldova [i mai ales acordarea cet\]eniei moldovenilor vorbitori de limb\ român\ de peste Prut. De c`teva zile, [i Ungaria aplic\ o lege similar\ pentru etnicii maghiari, dar efectele acesteia s`nt reduse fa]\ de cele ale legii române[ti: noii cet\]eni unguri nu au drept de vot `n Ungaria, pe c`nd moldovenii români pot vota `n alegerile din România. Totu[i, nici Bucure[tiul [i nici Budapesta nu au primit admonest\ri comunitare oficiale, semn c\ legile aplicate de ambele state au fost acceptate la v`rful UE.

Mai r\m`ne de v\zut cine, `n confruntarea Bucure[ti-Bruxelles, se va men]ine mai tare pe pozi]ie [i, `n consecin]\, ce vor decide mini[trii de Interne ai celor 25 de state membre ale Acordului `n privin]a României [i Bulgariei. Apoi s\ mul]umim Poloniei (care va prelua pre[edin]ia UE la var\, dup\ Ungaria). (Radu ME{NI}|)

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …