Saturday , April 20 2024

EDITORIAL – Fotbalul copiaza baschetul

Marile cluburi europene doresc doar competi]ii `nchise, indemniza]ii [i desp\gubiri de la federa]ii pentru utilizarea juc\torilor, tinz`nd s\ `nlocuiasc\ meciurile inter]\ri cu turnee demonstrative, care aduc sume uria[e `n conturi.

Au trecut aproape dou\ decenii de c`nd o societate comercial\ din Italia (“Media Partner”) inten]iona s\ organizeze [i finan]eze o Superlig\ a marilor cluburi europene, la care s\ participe doar echipele cu pedigree [i conturi uria[e `n b\nci. O competi]ie `nchis\, din care nu se retrogradeaz\ [i `n care nu se promoveaz\. Banii pu[i la b\taie de italieni au `nc`ntat cluburile, gata s\ renun]e la afilierea la federa]iile na]ionale [i, implicit, la participarea `n campionatele interne. Pentru UEFA [i FIFA, materializarea acestei inten]ii `nsemna o catastrof\, la fel ca [i pentru federa]ii, pentru c\ principala lor preocupare o constituie, `n mod logic, competi]iile inter]\ri. Pericolul a devenit iminent odat\ cu instituirea “Regulii Bosman”, care a `ntors fotbalul cu fundul `n sus, major`nd decalajul `ntre patricienii [i plebeii acestui sport. UEFA a intrat `n vitez\ maxim\ [i a venit cu proiectul revolu]ion\rii din temelii a competi]iilor europene. Liga Campionilor a `ncetat s\ fie o competi]ie a campionilor, sponsorii s-au `nmul]it, num\rul de meciuri s-a m\rit, calendarul s-a `ntins la maximum `n detrimentul echipelor na]ionale [i lucrurile s-au lini[tit pe o perioad\ lung\. Chiar dac\ s-a ajuns la finale ciudate, gen “Liga Vicecampionilor” (Manchester – Bayern, 1999) sau “Liga Spaniolilor” (Real – Valencia, 2000). Iat\, `ns\, c\ lini[tea asta preveste[te o nou\ furtun\.
~n mandatul lui Michel Platini, care a profitat de acalmia existent\ pentru a da [anse noi echipelor mai mici, cluburile cele bogate, grupate `n ACE (Asocia]ia Cluburilor Europene), au `nceput s\ v`nture degetele ar\t\toare. Cel care a ie[it la atac este Sandro Rosell, boss-ul Barcelonei, care cere, nici mai mult, nici mai pu]in, cre[terea num\rului de echipe `n Liga Campionilor. Aparent, o propunere generoas\, care d\ mai multe [anse plebei s\ asculte imnul Ligii Campionilor. Dar s\geata pacifist\ con]ine o amenin]are `nvelit\ `n venin. Pentru c\ dac\ UEFA nu-i de acord, marile cluburi amenin]\ cu instituirea unei competi]ii paralele, pe criterii exclusiviste. Cum s\ se def\[oare liga extins\, c`nd calendarul fotbalistic plesne[te de supra`nc\rcare? Tot Rosell d\ r\spunsul: s\ se joace [i `n week-end. Ceea ce `nseamn\, practic, ca echipele care particip\ la “Superliga Campionilor” s\ nu se mai `ncarce cu campionatele na]ionale. Media Partner reloaded.
C\ Barcelona, Real, Manchester United [i altele nu s`nt prea `nc`ntate de deplas\ri `n Belarus [i Polonia, o [tie toat\ lumea. Unora le miroase ur`t [i o deplasare mai scurt\, la Valencia [i (mai nou!) la Getafe. De ce s\ se joace [i `n week-end ? Tot de la Rosell citire: echipele trebuie s\ aib\ mai mult timp liber, pentru relaxare, pentru team-building-uri sau pentru alte ac]iuni comune. Cum ar fi, de pild\, turneele demonstrative de prin China [i Japonia, aduc\toare de m\lai angro. De unde date libere? Rosell o spune clar: aceste date nu trebuie folosite `n interesul federa]iilor, ci al cluburilor. Federa]iile s\ nu mai organizeze meciuri amicale sau, dac\ vor, n-au dec`t. Dar s\ ne lase juc\torii `n pace!
C`nd te nume[ti Barcelona sau Real Madrid [i dai aproape jum\tate din num\rul de juc\tori nominaliza]i pentru “echipa ideal\ a fotbalului mondial” ai tot dreptul s\ agi]i degetul ar\t\tor. Dar portavocea cluburilor bogate merge mai departe: federa]iile trebuie s\ pl\teasc\ indemniza]ii pentru utilizarea juc\torilor `n meciurile echipelor na]ionale, fiindc\ ei s`nt angaja]ii cluburilor. {i dac\ (Doamne-fere[te sau Slav\-Domnului, cum vre]i) se accidenteaz\ unii, s\ scoat\ desp\gubiri din piatr\ seac\ (V\ mai aminti]i scandalul dintre Bayern [i olandezi de dup\ Cupa Mondial\ 2010, pe tema accident\rii lui Robben?). Ne [i imagin\m discu]iile de la FRF: ni-l permitem pe Mutu la meciul cu Estonia? Mai bine ar fi s\ punem bani deoparte, s\-l avem cu Olanda, poate g\sim o solu]ie s\-l aducem [i pe Torje. Ba nu, acolo merge [i B\nel, c\ e mai ieftin. Cum s\ construie[ti o na]ional\ `n condi]iile astea, nimeni nu [tie `nc\.
Asemenea idei nu reprezint\ nout\]i `n sport. La baschet se aplic\ din plin: NBA este o competi]ie `nchis\, Euroliga este, cumva, `ntredeschis\, fiindc\ amatorii de participare trebuie s\ achite taxe uria[e de `nscriere, iar federa]iile na]ionale trebuie s\ scoat\ sume uria[e pentru a-[i aduce la reprezentativ\ juc\torii de la Lakers sau Benetton Treviso. Acest model este r`vnit [i de marii `mbog\]i]i ai fotbalului, care uit\ de fapt c\ farmecul [i popularitatea acestui sport cu mingea la picior este reprezentat tocmai de surprize, care apar mult mai rar `n jocul cu mingea la co[. {i `n mai toat\ lumea, suporterii vibreaz\ altfel la meciurile na]ionalei dec`t la cele dintre echipele multina]ionale. Farmec, popularitate, dragoste de fotbal, vibra]ii [i altele… Ce conteaz\ aceste vorbe pentru marii boga]i din Barcelona, Madrid [i Manchester, atunci c`nd conturile `n b\nci se rotunjesc?
Nicolae GRECU

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …