Tuesday , April 23 2024

EDITORIAL: Deriva lui Basescu

Nu a putut? Nu a vrut? Nu a [tiut

Mai toate reformele promise de Traian B\sescu au e[uat sau vor e[ua. ~n 2011, institu]iile statului se prezint\ la fel de slabe [i de corupte ca `n urm\ cu [apte ani, ba chiar, `n unele cazuri, mai r\u dec`t atunci. Paradoxal, dar cu c`t credibilitatea [i eficien]a Parlamentului [i Guvernului au sc\zut, cu at`t puterea clasei politice in corpore a crescut. Debilitatea institu]iilor na[te mereu despo]i, camarile [i gloate.

De ce a ratat B\sescu? O prim\ ipotez\ sus]ine c\ [eful statului nu a putut. Mai multe voci din off afirm\ c\, de o bun\ bucat\ de vreme, B\sescu nu mai controleaz\ propriul partid. De[i [eful statului ar fi plin de inten]ii nobile, ordinele sale nu ar mai fi ascultate. Mai mult, atunci c`nd nu este contestat, pe fa]\ sau pe la spate, de subalterni, pre[edintele Rom=niei este min]it cu bun\ [tiin]\ `n leg\tur\ cu situa]ia real\ din ]ar\.

Dar a[a se credea, `nainte de 1989, [i despre Ceau[escu, adeptul «indica]iilor pre]ioase». Istoria a ar\tat `ns\ c\ tr\darea tovar\[ilor s-a s\v`r[it doar `n ultimul moment, c`nd comuni[tii au `n]eles c\ societatea socialist\ multilateral dezvoltat\ s-a pr\bu[it definitiv. {i au purces imediat la edificarea capitalismului multilateral `napoiat. Revenind la B\sescu, cel care f\cut PDL mare [i tare, toate dovezile indic\ f\r\ dubii c\ [eful statului are `nc\ acces la majoritatea butoanelor, pe care le utilizeaz\ de altfel destul de des.
A doua ipotez\ pretinde c\ Traian B\sescu nu a vrut. Aidoma politicienilor din ultimii 20 de ani, fostul lider PDL doar a promis. {i a l\sat timpul s\ curg\ `ntru mai binele propriei clientele. Ghinionul cel mare, istoric ori nu, a fost c\ peste mandatele sale s-a suprapus criza economic\. Astfel, au ie[it la iveal\, mai devreme dec`t trebuia, toate racilele societ\]ii rom=ne[ti. {i erau o mul]ime, agravate `nc\ [i mai tare de incompeten]a pedeli[tilor.

Dac\ frenezia `mprumuturilor [i a cump\r\turilor f\r\ num\r ar fi continuat [i acum la noi, `ntre]in`nd iluzia bun\st\rii, s-ar fi observat mai greu c\ prostu]a EBa a ajuns europarlamentar sau c\ unii mini[tri [i-au luat bacalaureatul la 30 de ani. Criza ne-a f\cut `ns\ s\ c\ut\m vinova]i, la fel cum vinova]i caut\ [i B\sescu. R`njetul sardonic al pre[edintelui este cel mai bun semn c\, pentru el, poporul este principalul r\spunz\tor pentru e[ec. A uitat prea repede c\ plebiscitele i-au fost favorabile de fiecare dat\.

A treia ipotez\ reclam\ faptul c\ Traian B\sescu nu a [tiut. Profilul s\u de lider s-a conturat doar `n opozi]ie cu adversarii politici. Fire conflictual\, [eful statului a crescut at`ta vreme c`t a putut s\ distrug\: un oponent, un proiect, un partid.

Din p\cate, atunci c`nd i s-a cerut s\ construiasc\, dirigintele B\sescu a venit cu lec]ia ne`nv\]at\. ~n plus, nu po]i face performan]\ cu o clas\ plin\ de repeten]i, oric`t de obedien]i sau de iub\re]i ar fi ace[tia.

~n ultimii [apte ani, nu un echipaj i-ar fi trebuit [efului statului, ci o echip\. Din nefericire pentru rom=ni, ca om politic, B\sescu a continuat s\ se comporte ca un comandant de nav\, ochios [i bun de gur\, dar profund derutat de lipsa reperelor [i de c`ntecul sirenelor blonde. (C\t\lin ONOFREI)

Vezi si

Recital susținut de mezzosoprana Viorica Daud Corjan la Biblioteca Bucovinei

Joi, 25 aprilie, de la ora 16.00, în Sala de Artă ”Elena Greculesi” de la …