Thursday , April 25 2024

Cuv=nt la Adormirea Maicii Domnului

C=nd Hristos a `nviat din mor]i, spune c=ntarea ~nvierii: „Cu moartea pre moarte c\lc=nd [i celor din morminte via]\ d\ruindu-le”. Ast\zi, vedem, din p\cate, `n anun]urile de mic\ publicitate sintagme eronate precum: „…X, a trecut `n nefiin]\” sau „Odihneasc\-se `n pace”, ceea ce ne duce cu g=ndul c\ omul, creat dup\ chipul [i asem\narea lui Dumnezeu redevine un cadavru [i, astfel alunec\m `nspre anumite mi[c\ri sectare de secol XIX, care, ca [i Saducheii, o veche partid\ preo]easc\ de la Templul din Ierusalim, neag\ ~nvierea.
~ns\, avem [i o expresie ceva mai apropiat\ de realitate: „repausat `ntru Domnul”, ceea ce ne duce cu g=ndul la o alt\ defini]ie a mor]ii, de dup\ `nviere, cea a Adormirii. Pentru vechii evrei, moartea era ceva `nsp\im=nt\tor, mai ales dup\ c\derea primilor oameni, Adam [i Eva [i aceast\ `ntrebare unde s\l\[luiesc sufletele de dincolo au dus la fel de fel de specula]ii, unele reale, amintite `n c\r]ile Vechiului Testament, precum acel {eol sau loc al umbrelor, al tenebrelor.
Ori, iat\ c\ Legea cea Veche, o umbr\ trec\toare a celei Noi, d\ [i c=teva indicii despre faptul c\ via]a continu\ [i dincolo de morm=nt, dup\ cum predica vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Ce fel de indicii? R\pirea la cer cu trupul a unor oameni din vechime precum Enoh [i profetul Ilie Tesviteanul sau viziunea lui Ezechiel, un profet al Vechiului Leg\m=nt care are vedenia V\ii oaselor uscate, c=nd acestea se adun\ prin minune Dumnezeiasc\ [i prind via]\, ca la `nceput, prefigur=nd ~nvierea.
N\sc\toarea de Dumnezeu, Prea Curata Fecioar\ Maria, a fost anun]at\ de Arhanghelul Gavriil despre mutarea Sa la Fiul, Hristos Dumnezeul nostru: „Acestea zice Fiul t\u: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci prime[te cuv=ntul cu bucurie, de vreme ce vii la via]a cea nemuritoare”.
{i, Fecioara s-a bucurat nespus de aceast\ veste minunat\, pe care a `mp\rt\[it-o vecinilor, care, s-au `ntristat. {i, mai apoi, apropiindu-i-se sf=r[itul cel ob[tesc, iat\ c\ Apostolii s-au adunat cu sunet de tr=mbi]e [i cutremur mare din cele patru z\ri ale lumii unde propov\duiau Cuv=ntul Evangheliei.
Venind, au pus trupul N\sc\toarei de Dumnezeu `ntr-un morm=nt din Ghetsimani. Mai dup\ trei zile, sosi [i Toma, `ntristat c\ n-a fost de fa]\, el, care se `ndoise de `nviere [i voi s\ vad\ morm=ntul [i, o, minune, acesta era gol ca [i cel `n care fusese pus Hristos spre `ngropare.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu dat\ fix\, 15 august, este precedat de un Post cu durat\ fix\ de dou\ sapt\m=ni, cel mai nou post din cele patru de peste an, foarte probabil dat=nd din secolul al V-lea d.Hr., ca dat\, de[i se mai ]inea `n diverse biserici locale din Orient [i Occident cu durat\ diferit\.
N\sc\toarea de Dumnezeu este cinstit\ `n Marea Biseric\ Ortodox\ a R\s\ritului, Biserica Romano-Catolic\, `n Bisericile Vechi Orientale, except=nd cele Nestoriene sau care nu accept\ deciziile Sinodului al III-lea de la Efes, din anul 431 – potrivit c\rora Fecioara a n\scut doar un simplu om, Hristos. Toate Bisericile Reformate [i cultele neo-protestante nu o recunosc pe Fecioara Maria dec=t ca pe o simpl\ femeie care, `n afar\ de Hristos, a mai avut copiii.
Fie ca Bunul Dumnezeu, prin mijlocitoarea noastr\, Prea Sf=nta N\sc\toare de Dumnezeu s\ ne `ndeplineasc\ dorin]ele noastre cele duhovnice[ti `nspre patria cereasc\. (ADRIAN POPOVICI)

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …