Friday , March 29 2024

Raport FIFA exploziv. Prinţul William şi David Cameron, implicaţi într-un scandal de corupţie în fotbal

cameron printul william

Prinţul William şi fostul premier britanic David Cameron au participat la o întâlnire în care s-a discutat un schimb ilegal de voturi pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2018 şi din 2022, potrivit unui raport oficial al FIFA.

Raportul FIFA, denumit Garcia, a analizat procedurile de acordare a drepturilor de organizare pentru Cupa Mondială din 2018 şi din 2022, către Rusia, respectiv Qatar. Potrivit acestor informaţii, prinţul William, duce de Cambridge şi nepot al reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii, şi David Cameron, premier britanic între 2010 şi 2016, ar fi fost prezenţi la o discuţie între oficiali englezi şi sud-coreeni la un hotel din Zurich, în 2010. Regina Marii Britanii a fost de asemenea menţionată în raport, după ce un membru al Comitetului Executiv al FIFA a căutat audienţă la monarhul britanic, cu scopul de a-şi oferi ajutorul să obţină voturi pentru candidatura Angliei.

La întrunirea de la Zurich, din decembrie 2010, au mai participat vicepreşedinţii FIFA de la acea vreme, Geoff Thompson şi Chung Mong-Joon, care reprezentau candidatura Angliei pentru 2018, respectiv candidatura Coreei de Sud pentru 2022. “Premierul David Cameron i-a cerut domnului Chung să voteze pentru candidatura Angliei, iar domnul Chung a răspuns că va face acest lucru doar dacă domnul Thompson va vota pentru Coreea de Sud”, se arată în raportul FIFA.

Chung Mong-Joon a respins acuzaţiile, dar a recunoscut că s-a întâlnit cu David Cameron în cadrul summitului G20 de la Seul, din noiembrie 2010, dar nu a discutat despre voturile pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal. Potrivit raportului Federaţiei Internaţionale de Fotbal, Geoff Thompson a recunoscut că s-a ajuns la un acord pentru un schimb de voturi, o încălcare gravă a regulilor organizaţiei sportive.

În 2015, zeci de oficiali din fotbalul internaţional au fost acuzaţi de fapte de corupţie în Statele Unite, în timp ce procuratura elveţiană a deschis o investigaţie privind acordarea drepturilor de organizare pentru Cupa Mondială din 2018 şi din 2022.

romaniatv.net

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …