Friday , April 19 2024

Nadal, pe lista sportivilor dopați

nadal

Hackerii de la gruparea Fancy Bear au publicat o nouă listă cu sportivi despre care susțin că ar fi consumat substanțe interzise. Cel mai important nume apărut de această dată este cel al lui Rafael Nadal, anunță The Guardian, scrie digisport.ro.

Nadal a primit, în 2009, permisiuna de a folosi betametazonă (corticosteroid) şi corticotrofină (tetracosactid), în 2012. Potrivit documentelor publicate de Fancy Bears, excepţiile de uz terapeutic în cazul fostului număr 1 mondial au fost emise pentru perioade foarte scurte de timp, una, respectiv trei zile.

Spaniolul este medaliat cu aur la Rio în proba de dublu, alături de Marc Lopez, după ce aceştia au câştigat finala disputată cu Horia Tecău şi Florin Mergea.

Britanicul Mo Farah, campion la Rio şi la Londra în probele de 5.000 de metri şi 10.000 de metri, a primit excepţie de uz terapeutic pentru triamcinolon, în 2008 ( o zi) şi pentru sulfat de morfină, vicodin (ambele narcotice) şi soluţie salină intravenoasă, în 2014 (două zile).

În acest al patrulea calup de documente medicale publicat de hackerii care au spart serverele WADA sunt vizaţi câte doi sportivi din Argentina, Danemarca şi Franţa, câte patru din SUA şi Canada, opt din Marea Britanie şi câte unul din Belgia, Burundi, Ungaria şi Spania.

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a spart serverele WADA şi a postat, marţi, primele date medicale prin care se arată că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, au folosit substanţe interzise pe baza unor certificate medicale.

Fancy Bears a dat publicităţii, în noaptea de miercuri spre joi, o nouă listă cu 25 de sportivi participanţi la JO de la Rio, care au primit excepţii de uz terapeutic. A treia listă a fost publicată vineri şi conţinea date medicale ale unui grup de 11 sportivi.

WADA a confirmat atacurile, precizând că acestea au originea în Rusia.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …