Thursday , March 28 2024

Michel Platini, fostul presedinte UEFA, a fost reținut, acuzat de luare de mită în legătură cu găzduirea CM 2022 in Qatar

Michel Platini, fostul președinte al UEFA, a fost reținut marți dimineață, el fiind acuzat de corupție în ceea ce privește acordarea organizării Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 statului Qatar, informează Sky News.

Fostul mijlocaș de geniu al Franței este audiat la Nanterre, la Oficiul anticoruptie al poliţiei judiciare.

În vârstă de 63 de ani, Platini fusese suspendat opt ani în decembrie 2015 de justiția internă a FIFA. În cele din urmă, suspendarea a fost redusă în apel la șase ani, iar mai apoi la patru ani de către TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv).

Platini a fost găsit vinovat de conflict de interese: a primit fără justificare două milioane de dolari de la FIFA, sumă aprobată cu acordul lui Sepp Blatter (în 2011, elvețianul era șeful FIFA).

Parchetul Financiar Naţional (PNF) a deschis o anchetă preliminară în 2016 pentru ”corupţie privată”, ”asociere în scop criminal”, ”trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă” în legătură cu atribuirea CM 2022.

Platini a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul din 2 decembrie 2010. El fusese audiat ca martor în decembrie 2017.

PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului, susține Agerpres.

Qatar-ul a primit dreptul de a organiza CM din 2022 în decembrie 2010. Încă de la acea vreme au apărut acuzații de corupție și de luare de mită. Interesant este faptul că din cei 24 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au hotărât gazda CM din 2022, 16 au fost deja suspendați sau sunt anchetați.

Turneul final din 2022 va avea loc în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie, fiind primul CM care nu va avea loc vara. Vor lua parte 32 de echipe.

Născut pe 21 iunie 1955, Michel Platini (1,79 metri) a evoluat de-a lungul timpului pentru Nancy, Saint-Etienne și Juventus. A cucerit în calitate de jucător Euro 1984 alături de Franța, Cupa Campionilor, de două ori titlul în Serie A, Cupa Italiei și titlul în Ligue 1. Are în CV trei Baloane de Aur. A fost președintele UEFA în perioada 2007-2015.

HotNews

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …