Friday , April 19 2024

Cercetatorii Nokia de la Cambridge prezic viitorul: gadget-uri cu miros si piele electronica

Centrul de cercetare deschis în 2007 de Nokia în parteneriat cu Universitatea de la Cambridge studiaz\ inova]ii interesante pentru gadget-ul mobil al viitorului, senzorii chimici care imit\ mirosul [i pielea electronic\, aplica]iile practice fiind îns\ îndep\rtate.

Despre “telefonul cu miros”, practic implementarea unui senzor capabil s\ identifice compu[i chimici din mediul înconjur\tor, s-a mai vorbit în acest\ var\, când a ie[it la lumin\ c\ cercet\torii de la University of California San Diego preg\tesc o astfel de tehnologie pe banii guvernului american, ca o nou\ linie de ap\rare împotriva atacurilor cu arme chimice.

Tehnologia studiat\ de cercet\torii de la Cambridge este una similar\, dezvoltat\ de aceast\ dat\ cu bani de la Nokia.

Grupul finlandez, care a pierdut trenul pe segmentul smartphone-urilor premium, cel pu]in pân\ la recent lansatul N8, ]ine astfel “s\-[i arate mu[chii” [i s\ investeasc\ masiv în inova]ie pentru a dep\[i concuren]a odat\ cu urm\toarea genera]ie de gadget-uri.

Astfel, centrul de cercetare al Nokia de la Cambridge experimenteaz\ cu o nou\ modalitate de a controla dispozitivele mobile dincolo de deja popularele ecrane multi-touch care r\spund la comenzi complexe efectuate prin atingere.

Pielea electronic\ este practic o suprafa]\ senzorial\ flexibil\, care reac]ioneaz\ atât la deja uzualele comenzi prin atingere, cât [i la gesturi acum neobi[nuite, precum întindere, ciupire sau deformare, potrivit unui articol ap\rut pe blogul oficial al companiei finlandeze.

Un alt proiect la care lucreaz\ Nokia, la centrele de cercetare din Cambridge [i Beijing, este cre[terea func]iilor ecranelor tactile existente prin electrovibra]ie, o tehnologie care ar putea ajuta telefonul sau gadget-ul respectiv s\ ofere utilizatorului, la atingere, senza]ia unor texturi.

Cercet\torii cred c\ datorit\ acestor inova]ii vor putea fi dezvolta]i noi factori de form\ pentru gadget-urile mobile, aducând totodat\ noi func]ii [i utilit\]i. Spre exemplu, pielea electronic\ flexibil\ poate contribui la cosntruirea unor noi dispozitive care pot servi inclusiv ca accesorii vestimentare.

Autorii materialului noteaz\ c\ aceste tehnologii sunt înc\ în stadiul de prototip, aplica]iile practice fiind înc\ îndep\rtate.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …