Thursday , April 25 2024

Bucovina Rădăuți s-a impus pe merit în derbyul local cu Foresta

Echipa condusă de Dorin Goian a câștigat vineri, pe stadionul Areni, cu scorul de 4-2 și a încheiat turul pe podiumul seriei întâi a Ligii a III-a. Gruparea rădăuțeană și-a asigurat victoria prin golurile lui Vitu (’22), Vișinar (’56), Ionesi (’60) și Stănescu (’71), pentru Foresta punctând Martin (’52 și ’66). Meciul s-a jucat sub un ger de -10 grade, pe un teren bocnă și cu doar câteva sute de spectatori în tribune 

Bucovina Rădăuți a venit, a văzut Areniul, a luat trei puncte și a plecat. Trupa antrenată de Dorin Goian, Daniel Bălan și Marius Lup s-a impus în derbyul local disputat vineri, pe terenul Forestei, cu scorul de 4-2 și a încheiat anul pe podiumul clasamentului în seria întâi a Ligii a III-a.

Disputat pe un teren înghețat, sub un ger de -10 grade Celsius și cu doar câteva sute de spectatori în tribune, meciul a început cu o ocazie în contul gazdelor, Vișinar respingând din fața porții o centrare periculoasă trimisă de Grumezescu. Rădăuțenii au pus însă apoi stăpânire pe mijlocul terenului, având prima mare șansă de a înscrie în minutul 16, când Stănescu a scuturat zăpada de pe transversala porții apărate de  George Niga cu o torpilă de la 20 de metri. Anunțată de o nouă ocazie a lui Stănescu, deschiderea scorul a venit la jumătatea primei reprize, dintr-o fază fixă. Cerlincă a executat un corner de pe partea dreaptă, iar căpitanul Vasile Vitu a apărut la colțul scurt și a înscris cu o lovitură de cap pentru 0-1 la pauză.

Selim Benachour a mutat inspirat la ieșirea de la cabine. L-a introdus pe teren pe Robert Martin, iar atacantul în vârstă de 21 de ani a reușit să restabilească egalitatea în minutul 52, cu o execuție care a făcut inutil plonjonul lui Puianu, tușierul semnalizând că mingea de depășit linia porții. Tabela de marcaj a stadionului Areni a rămas înghețată la 1-1 doar patru minute, Vișinar reușind să readucă Bucovina în avantaj cu o lovitură de cap, după un nou corner de pe partea dreaptă, executat de Ungurianu.

Niga a gafat incredibil la ultimele două goluri ale oaspeților

Nesigur în intervenții până atunci, George Niga și-a îngropat echipa în minutul 60, când i-a făcut un cadou lui Iulian Ionesi, iar atacantul rădăuțean nu l-a refuzat, trimițând mingea în poarta goală pentru scorul de 1-3. Pe fondul relaxării din tabăra oaspeților, Foresta a redus din diferență în minutul 66, prin același Robert Martin, care a marcat cu o lovitură de cap după o centrare din banda dreaptă. De partea cealaltă, Ungurianu a mai nimerit o dată bară, pentru ca, în minutul 71, Stănescu să refacă ecartul de două goluri de pe tabelă, cu un șut cu latul, de la 25 de metri, la care George Niga s-a făcut din nou de râs, devenind ținta ironiilor din tribune. Scorul putea lua proporții și mai mari în ultimul sfert de oră, dar Niga s-a opus în trei rânduri la execuțiile lui Stoian (2) și Stănescu.

Foresta – Bucovina s-a terminat 2-4, motiv pentru rădăuțeni să declașeze fiesta în vestiarul oaspeților de pe Areni. S-a cântat “Aici e Bucovina, aici e țara noastră”, victoria de vineri fiindu-i dedicată antrenorului Marius Lup.

Foresta Suceava: G. Niga – Ionescu, Mateciuc, Celeadnic, Nguyen – Seven, Parouty – Onofraș, Rigoni, Artenie – Grumezescu. Antrenori: Selim Benachour, Bogdan Tudoreanu și Mihai Guriță. După pauză au mai fost introduși pe teren: R. Martin, A. Mateiciuc și Bouadjila.

Bucovina Rădăuți: Puianu – Alecsandru, Vitu, Vișinar, Antonesei – Ungurianu, Stănescu, Bosânceanu – Cerlincă, Ionesi, Coroamă. Antrenor: Dorin Goian, Daniel Bălan și Marius Lup. Au intrat: Busuioc, Dănilă, Ciobanu și Stoian.

Înaintea meciului de vineri dintre Foresta și Bucovina Rădăuți, pe gazonul stadionului Areni a fost intins un uriaș tricolor, iar Alesia Pop a intonat imnul de stat a României.

“Calitatea jucătorilor a făcut diferența”, consideră Dorin Goian

Dorin Goian a declarat la finalul meciului că valoarea superioară a jucătorilor de la Bucovina Rădăuți a făcut diferența. “Am fost echipa mai bună, dar am făcut și multe greșeli în apărare. Din punct de vedere defensiv am făcut unele din cele mai slabe jocuri. Per total însă, am jucat exact ce trebuia să jucăm pe un astfel de teren, iar calitatea jucătorilor a făcut diferența. Sunt bucuros pentru victorie și că am terminat anul pe locul 3. Intrăm în vacanța de iarnă cu zâmbetul pe buze. Vreau să felicit  și Foresta, pentru că este o echipă care joacă fotbal, iar acasă a pierdut puține puncte”, a declarat antrenorul Bucovinei.

Goian consideră că titulatura de “derby” dată mai nou meciului dintre Foresta Suceava și Bucovina Rădăuți este un pic forțată. “Am ajuns să ne bucurăm pentru un derby în Liga a III-a, între Foresta Suceava și Bucovina Rădăuți. Nu este confortabil ca două echipe din județul Suceava să se bată pentru ce? Locurile 4-5 în Liga a III-a? Nu este ok, dar sperăm să vină vremuri mai bune, iar Suceava să aibă măcar o echipă de Liga a II-a”, a mai spus Dorin Goian.

Tehnicianul a precizat că nu se pune ­pro­blema ca gruparea rădăuțeană să facă transferuri spectaculose în pauză de vară, ținând cont că diferența de șapte puncte care o desparte de primul loc este greu de recuperat: “Dacă diferența de puncte nu era așa de mare față de locul întâi, luăm în calcul achiziționarea de doi-trei jucători în pauza de iarnă. Așa este însă greu, mai ales că nici infrastructura de la Rădăuți nu ne permite în acest moment mai mult. Sunt mulțumit însă că lucrurile sunt serioase. Cei din conducerea municipalității din Rădăuți s-au ținut de cuvânt, jucătorii sunt mulțumiți, în special cei de la Suceava. Nu credeau că lucrurile vor merge atât de bine.”

Goian a explicat de ce a refuzat să preia banca tehnică a Forestei

Dorin Goian a explicat și motivele pentru care, în vara trecută, a refuzat să preia banca tehnică a Forestei. “Am avut o discuție cu cei din conducerea Forestei, dar n-am avut încredere că lucrurile se pot redresa așa de repede. Sunt o fire vulcanică și la antrenamente și la meciuri, iar dacă vreau să cer ceva unui jucător, acel jucător îmi doresc să fie plătit la timp, chiar dacă salariul este mai mic. Numai așa pot să am pretenții de la el. Am fost și eu jucător și am luat multe țepe financiare, mai ales în prima parte a carierei. Nu am avut siguranța că lucrurile se vor redresa la Suceava. Din acest motiv am ales să continui la Rădăuți. Cândva, când se vor liniști apele și lucrurile vor merge pe un făgaș normal, m-aș bucura să antrenez echipa din Suceava”, a încheiat antrenorul rădăuțenilor.

Benachour a dat vina pe starea terenului și pe gafele portarului

De partea cealaltă, antrenorul Selim Benachour a venit două explicații pentru eșecul de vineri: starea terenului și gafele evidente ale portarului George Niga la ultimele două goluri. “A fost un teren dificil, pe care mulți dintre jucătorii noștri nu sunt obișnuiți să joace. Spre deosebire de rădăuțeni, care disputaseră două meciuri pe un teren similar, noi am avut jucători care au evoluat pentru prima oară în viața lor pe un asemenea teren. Dar nu asta este principala scuză. În prima repriză am jucat foarte prost, am pierdut mingea a doua, iar la mijlocul terenului ne-au omorât. Am schimbat sistemul la pauză și am practicat un joc mai bun în repriza a doua. Am reintrat în meci, dar am făcut acele cadouri. Astăzi a fost prea de tot. Se poate întâmpla să luăm goluri din fază fiză. Nu este o problemă, dar vorbesc de ultimele două goluri pe care le-am încasat au fost de-a dreptul incredibile”, crede antrenorul Forestei.

Rezultatele etapei a XV-a:

Şomuz Fălticeni – CSM Râmnicu Sărat 1-0

CSM Focșani – FC Botoșani II 1-1

Foresta Suceava – Bucovina Rădăuți 2-4

KSE Târgu Secuiesc – Ceahlăul 1-0

Metalul Buzău – Sănătatea Darabani 5-1

Sporting Liești – CSM Pașcani 1-0

Oțelul Galați – Ştiința Miroslava 2-1

Gloria Buzău a stat în această rundă.

(Dănuț CHIDOVEȚ. Foto: Cristian PLOSCEAC)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …