Tuesday , April 23 2024

Ashleigh Barty castiga trofeul de la Birmingham si devine lidera mondiala WTA

Tenismena australiana Ashleigh Barty a castigat in premiera turneul WTA de la Birmingham, Anglia, disputat pe iarba, ajungand si a doua sportiva din istorie nascuta la Antipozi care devine lidera mondiala.

In marea finala, Barty a depasit-o pe buna ei prietena Julia Goerges din Germania, 19 mondial, scor 6-3, 7-5, dupa o ora si 29 de minute de joc.

Tenismena din Germania a avut sanse mari in setul secund, unde a si condus cu 3-0, dar de la 5-4 incolo nu a mai castigat nici macar un game.

Barty devine prima sportiva din Australia care triumfa la Birmingham, acolo unde a facut o finala si in 2017.

Ashleigh a reusit la capatul acestui turneu sa o detroneze pe Naomi Osaka, jucatoarea nipona care era lider mondial incepand cu ianuarie 2019, cand a triumfat la Australian Open.

Australianca de 23 de ani are un sezon fabulos, castigand si Roland Garros acum putin timp, urmand acum sa fie si favorita numarul 1 la Wimbledon, turneu de Mare Slem care incepe la 1 iulie.

O singura sportiva mai reusise in istoria tenisului sa se impuna in turneul imediat urmator pe iarba dupa ce triumfase anterior la Roland Garros, e vorba de Justine Henin, in 2006 si 2007, care a facut de fiecare data dubla French Open – Eastbourne.

In septembrie 2014, Barty decisese sa se retraga definitiv din tenis, pentru a imbratisa un sport foarte popular in Australia, cricketul.

Saptamana urmatoare, Barty va evolua la Eastbourne, unde a fost desemnata cap de serie numarul unu, in absenta lui Naomi Osaka, turneu la care va participa si Simona Halep, 7 WTA, cap de serie 5. Incepand de luni, Barty va avea 6540 de puncte, in timp ce Osaka va avea 6377 de lungimi.

Prima sportiva din Australia care mai fusese locul 1 mondial WTA fusese Evonne Goolagong in 1976.

Vezi si

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024, în frunte cu Istvan Kovacs

Patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, vor oficia la Campionatul European de fotbal …