Friday , March 29 2024

Varza murata ajuta imunitatea. Afla beneficiile alimentelor fermentate

varza murata

Varza murata, branza cu mucegai si muraturile nu par a  fi reteta unei diete. Alimentele fermentate, care sunt lasate sa se matureze, de la cateva zile la cateva saptamani, inainte sa fie consumate, sunt noul val in materie de alimentatie sanatoasa.

Descoperirea a fost facuta in Marea britanie si prinde teren in SUA, unde legumele fermentate au devenit la moda.

Cercetatorii par sa confirme banuielile. Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge a anuntat ca produsele lactate fermentate si slabe in grasimi, cum este iaurtul, ar putea reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II, cu 25%, pe o durata de 11 ani.

Cand anumite alimente sunt lasate sa fermenteze, ascestea sunt “pre-digerate” de bacterii folositoare, care se gasesc, in mod natural, pe suprafata alimentelor. Acesti microbi se hranesc cu alimentele respective inaintea noastra si descompun zaharurile si amidonul din ele. Astfel, nutrientii pot fi absorbiti mai usor de organism.

Unele bacterii elimina acid lactic, un conservant natural, care acidifiaza mediul din intestine, stimuland dezvoltarea bacteriilor “bune”. Astfel, alimentele fermentate devin un supliment probiotic natural.

“70 sau 80% dintre celulele sistemului imunitar sunt in intestin”, a declarat Alison Clark, de la British Dietetic Association. Alimentele fermentate stimuleaza bacteriile care ajuta imunitatea.

Specialistii recomanda o varietate larga de alimente fermentate, inclusiv masline, branzeturi sau muraturi, pentru sprijinirea sistemului imunitar.

Insa nu toti specialistii sunt convinsi de importanta alimentelor fermentate. Peter Whorwell, un gastroenterolog britanic, a declarat ca nu exista destule dovezi pentru a sustine asta:

“Cum putem sti ca aceste alimente ne dau o doza suficienta de bacterii? De unde stim ce fel de bacterii contin acestea?”

O alta cercetare a aratat ca alimentele fermentate, in special muraturile, ar putea fi toxice. In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat legumele murate ca fiind “cu potential cancerigen.”

stirileprotv.ro

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …