Țigările electronice au fost interzise în San Francisco până la aflarea efectelor asupra sănătății

26/06/19 ora:11:45am

San Francisco devine primul oraș american care interzice vânzarea de țigări electronice, până când efectele acestora asupra sănătății consumatorilor vor fi clarificate, notează BBC News.

Oficialii din San Francisco au votat pentru interzicerea vânzării de vaporizatoare de tutun, orașul de pe coasta de Vest a SUA devenind primul care interzice popularul dispozitiv de fumat.

Primarul orașului, London Breed, are 10 zile la dispoziție pentru a semna decizia, și a indicat că o va face. Legea va intra în vigoare după șapte luni, dar unele informații spun că producătorii vor ataca în instanță decizia.

Criticii țigărilor electronice spun că producătorii oferă tot felul de arome pentru a atrage consumatori cât mai tineri. Potrivit acestora, vaporizatoarele îi pot determina pe consumatori să treacă mai apoi pe țigări normale.

Nu în ultimul rând, criticii sunt îngrijorați de faptul că efectele țigărilor electronice asupra consumatorilor nu au fost determinate oficial prin studii. US Food and Drug Administration, agenția americană care se ocupă cu această certificare, se află abia la începutul unui proces lung în acest sens.
În San Francisco se află sediul Juul Labs, cel mai popular producător de țigări electronice din SUA, care deține aproximativ 70% din piață. Juul este deținut în proporție de 35% de Altria Group, producătorul țigărilor Marlboro. Oficialii Juul au avertizat că decizia din San Francisco va determina consumatorii să treacă pe țigări obișnuite și va crea o piață neagră.

Potrivit ultimelor statistici oficiale, numărul adolescenților americani care au folosit produse pe bază de nicotină a crescut anul trecut cu 35%, creștere atribuită țigărilor electronice.