Saturday , April 20 2024

Roșiile pot combate infertilitatea masculină

Tomato wallpaper (2)

Cercetătorii americani au descoperit că licopenul, pigmentul din roșii atât de cunoscut pentru efectele sale protectoare împotriva unor cancere, poate ameliora semnificativ cantitatea și calitatea spermei. Licopenul este un pigment care se găsește în roșii, dar și în fructe roșii ca pepenele verde și grapefruit.

Roșiile sunt o sursă importantă de vitamina C, însă prezintă interes și din alt punct de vedere: capacitatea de a combate infertilitatea masculină. Secretul stă în pigmentul care îi dă culoarea roșie vie. Licopenul, substanța antioxidantă, atacă radicalii liberi, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare.

Cercetători din Cleveland (Ohio) au publicat un studiu ale cărui rezultate sunt menționate de Daily Mail. Ei au trecut în revistă 12 studii efectuate în lume, rezultatele ducând la concluzia că licopenul stimulează fertilitatea la bărbați. Pigmentul ar putea mări cu până la 70% numărul spermatozoizilor, ameliora mobilitatea lor și reduce numărul celor neviabili.

Cercetătorii afirmă că licopenul ar avea efect protector asupra tuturor organelor de reproducere masculine. ‘Studii precedente au arătat deja că acest nutrient reduce numărul bolilor de prostată, glanda care contribuie la producerea spermei, și încetinește sau chiar stopează avansarea cancerului în această zonă’, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință au început un experiment în cadrul căruia au dat suplimente de licopen unor bărbați care sufereau de infertilitate inexplicabilă și vor anunța primele rezultate anul viitor. ‘Sunt necesare mai multe studii pentru analizarea efectelor acestui antioxidant asupra infertilității masculine, care să stabilească ce grupuri de pacienți ar avea cel mai mare beneficiu din această terapie’, a spus Ashok Agarwal, director al clinicii din Cleveland. ‘Am putea, de exemplu, să vedem ce se întâmplă când primesc un supliment de licopen bărbați cu o concentrație de spermă mai mică decât nivelul normal’, a adăugat el.

Cercetătorii recomandă consumarea roșiilor pregătite fiindcă licopenul din celule se eliberează la căldură, fiind asimilat mai ușor în sânge. În Marea Britanie, firma Tesco a găsit un mijloc de a oferi clienților produse cu mai mult licopen: a cerut în 2010 oamenilor de știință să combine soiurile de roșii cu cel mai bogat conținut de licopen, obținând o nou specie, numită ‘Moruno’, care conține de două ori mai mult. (Agerpres)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …