Prima imagine surprinsa vreodata cu o gaura neagra

10/04/19 ora:6:12pm

Oamenii de stiinta au dat publicitatii prima imagine a unei gauri negre, care este situata intr-o galaxie indepartata.

Diametrul ei masoara 40 de miliarde de kilometri – de trei milioane de ori mai mare decat Pamantul – si a fost descrisa de specialisti drept “un monstru”, conform CNN.

Gaura neagra este situata la 500 de milioane de trilioane de km distanta si a fost fotografiata de o retea de opt telescoape din intreaga lume.

Detaliile au fost publicate astazi in Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, cel care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News ca gaura neagra a fost gasita intr-o galaxie denumita M87.

“Ceea ce vedem este mai mare decat dimensiunea intregului nostru sistem solar”, a declarat el.

“Are o masa de 6,5 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui si este una dintre cele mai grele gauri negre pe care le consideram existente, este un monstru absolut, ‘campioana’ gaurilor negre din Univers”, potrivit specialistului.
In imagine se poate observa un “inel de foc” intens, stralucitor, asa cum il descrie Falcke, inconjurand o gaura intunecata perfecta. Lumina este mai stralucitoare decat toate miliardele de stele din galaxie combinate – de aceea, poate fi vazuta la o asemenea distanta de Pamant, a explicat cercetatorul.

Imaginea seamana cu ceea ce si-au imaginat si fizicienii sau regizorii de filme de la Hollywood, potrivit dr. Ziri Younsi, de la University College London.

“Desi sunt obiecte relativ simple, gaurile negre ridica unele dintre cele mai complexe intrebari despre natura spatiului si a timpului si, in cele din urma, despre existenta noastra”, a spus el.

“Este remarcabil faptul ca imaginea pe care o observam este atat de similara cu cea pe care o obtinem din calculele noastre teoretice. Pana acum, se pare ca Einstein a avut dreptate inca o data”, a conchis Younsi.

ziare.com