Saturday , April 20 2024

Premiile Ig Nobel pentru cele mai ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice

Cercetătorii care au folosit un elicopter telecomandat pentru a recolta mucusul expulzat de balene şi savanţii care au dovedit că liliecii practică sexul oral, se numără printre câştigătorii pe 2010 ai premiilor Ig Nobel, acordate celor mai trăznite, ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 19-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, potrivit revistei de umor “Annals of Improbable Research”, care sponsorizează aceste premii împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.

Gala premiilor Ig Nobel 2010, considerate o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel, ce vor fi decernate săptămâna viitoare, a avut loc joi seară, la sediul Universităţii Harvard, Cambridge (SUA), informează Reuters. Premiile au fost înmânate de foşti laureaţi ai veritabilelor premii Nobel.

Anul acesta, pe lista câştigătorilor s-au mai aflat cercetătorii care au demonstrat faptul că înjurăturile îi fac într-adevăr să se simtă mai bine pe oameni atunci când aceştia se lovesc la degetele de la picioare, savanţii care au descoperit că şosetele purtate peste pantofi previn alunecările pe ghiaţă şi oamenii de ştiinţă care au demonstrat că organizaţiile internaţionale s-ar descurca mult mai bine dacă managerii acestora ar fi promovaţi în mod aleator.

Karina Acevedo-Whitehouse şi Agnes Rocha-Gosselin de la Zoological Society din Marea Britanie şi Diane Gendron de la Instituto Politecnico Nacional din Mexic au primit premiul Ig Nobel pe 2010 pentru Inginerie, după ce au pus la punct o nouă metodă de studiere a maladiilor respiratorii ale balenelor.

“Această metodă constă într-un elicopter telecomandat care zboară deasupra unei balene atunci când aceasta iese la suprafaţa apei să respire şi captarea mucusului expulzat de animal într-un mic bol ataşat cu o coardă sub elicopter”, au explicat cele trei laureate într-un comunicat.

O echipă de cercetători chinezi, coordonată de Min Tan de la Guangdong Entomological Institute şi din care a făcut parte Gareth Jones de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, a primit IgNobel pe 2010 pentru Biologie, după ce au demonstrat în mod ştiinţific faptul că liliecii obişnuiesc să practice sexul oral.

“Observaţiile noastre reprezintă primul studiu pe plan mondial care atestă faptul că felaţia este practicată cu regularitate şi de alte animale adulte, nu doar de către oameni”, au afirmat laureaţii acestui premiu.

Experţii în studierea petelor de petrol – Eric Adams de la Massachusetts Institute of Technology, Scott Socolofsky de la Texas A&M University şi Stephen Masutani de la University of Hawaii -, împreună cu BP Plc., au fost premiaţi pentru “faptul că au infirmat străvechea prejudecată potrivit căreia apa şi uleiul nu se amestecă”.

Prezentăm mai jos lista celorlalţi câştigători ai premiilor IgNobel pe 2010:

*

Simon Rietveld de la Universitatea din Amsterdam şi Ilka van Beest de la Universitatea Tilburg din Olanda, care au demonstrat că simptomele astmului se diminuează considerabil în timpul unei curse pe patine cu rotile.
*

Alessandro Pluchino şi colegii săi de la Universitatea Catania din Italia, care au demonstrat matematic faptul că organizaţiile s-ar descurca mult mai bine şi ar fi mai eficiente dacă şi-ar promova managerii pe criterii aleatorii.
*

Toshiyuki Nakagaki de la Future University Hakodate din Japonia şi colegii săi, care au folosit cofraje din nămol pentru a ghida un tren care merge pe pământ.
*

Lianne Parkin şi colegii ei de la University of Otago din Noua Zeelandă, care au demonstrat că oamenii adorm şi cad mai puţin des pe ghiaţă dacă poartă şosete rulate peste pantofi.
*

Richard Stephens de la Universitatea Keele din Marea Britanie, care a confirmat faptul că înjurăturile diminuează durerea.
*

Manuel Barbeito de la Universitatea Fort Detrick din Maryland, care a demonstrat că microbii se lipesc de firele de păr din barbă.

Premiul Ig Nobel pe 2010 pentru Economie a fost acordat “directorilor companiilor Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch şi Magnetar pentru “crearea şi promovarea unor noi metode de a investi banii”.

În ultimii ani, premiile Ig Nobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetări privind capacităţile spermicide ale băuturilor tip cola, despre utilizarea magneţilor pentru a face broaştele să leviteze, precum şi studii referitoare la efectul berii, al usturoiului şi al friştii asupra apetitului lipitorilor sau despre diferenţele dintre salturile puricilor care trăiesc pe câini şi cele ale celor care trăiesc pe pisici. Anul trecut, “vedetele” galei premiilor Ig Nobel au fost inventatorii unui sutien care poate fi transformat rapid într-o mască de gaze.

Discursurile premianţilor sunt limitate la un minut. Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii se apropie de invitat şi-i şopteşte: “Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc”.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …