Thursday , April 18 2024

Pancreasul artificial, descoperirea care da sperante diabeticilor, va fi testat pe om in 2016

diabet

Un disc extrem de fin din polimer, ceva mai mare decât un CD, implantat în abdomen, ar putea schimba viața a milioane de diabetici insulino-dependenți. Pancreasul bio-artificial, pus la punct de cercetători francezi, va fi testat pe om la începutul lui 2016, relatează luni AFP.

Purtătorii acestui dispozitiv nu vor mai fi nevoiți să își injecteze insulină: hormonul va fi produs natural de celule pancreatice (obținute prin geniu genetic sau pornind de la celule stem), plasate în interiorul săculețului artificial.

Proiectul, care nu va fi aplicat la scară mare înainte de 2020, ‘trezește multe speranțe și așteptări’ din partea celor 25 de milioane de diabetici de tip 1 din lume, arată Severine Sigrist de la firma franceză Defymed, care lucrează la prototip.

Ideea pancreasului artificial a apărut ca urmare a grefelor de celule pancreatice, destinate să înlocuiască funcția defectuoasă a pancreasului, permițând organismului să producă din nou insulină și reglând astfel nivelul de zahăr din sânge. Din cauza lipsei de grefe, de această tehnică poate beneficia un număr extrem de mic de pacienți. În plus, ea implică un tratament anti-respingere cu efecte secundare severe. ‘De aici ideea de concepe un săculeț în care să punem celule pancreatice, pentru a le proteja de atacurile sistemului imunitar’, a afirmat dna Sigrist.

Provocarea a constat în crearea unei membrane semipermeabile, care să permită o asemenea protecție, lăsând totuși insulina, dar și zaharurile să treacă, pentru ca celulele pancreatice ‘să știe’ ce cantitate de insulină să producă.

Discul din polimer va fi implantat în abdomen printr-o scurtă intervenție chirurgicală, urmând să fie înlocuit la patru-șase ani. Celulele pancreatice din interior vor fi reînnoite o dată la șase-douăsprezece luni, înlăturându-se astfel necesitatea injecțiilor cu insulină de câteva ori pe zi.

După testele pe animale urmează un experiment pe 16 pacienți voluntari, care va începe la sfârșitul lui 2015 sau începutul lui 2016 la Montpellier (sudul Franței) și Oxford (Marea Britanie). Primele rezultate vor fi disponibile la sfârșitul lui 2017.

‘Actualul tratament este performant, însă, pe termen lung, poate duce la complicații pentru inimă și creier. Scopul este și să eliminăm acest inconvenient’, a spus dr Michel Pinget, șef al Centrului european de studiere a diabetului, care conduce proiectul la Strasbourg. Cu stilourile și celelalte pompe de insulină care au înlocuit seringile, bolnavii de diabet au câștigat un plus de confort la utilizare și vor putea, cu pancreasul bio-artificial, ‘să viseze la o calitate și mai bună a vieții’. ‘Trebuie să subliniem totuși că nu este vorba despre o vindecare propriu-zisă. Acest cuvânt nu există pentru noi’, a afirmat și Eric Dehling, președintele asociației Insulib, care reunește circa o sută de pacienți din estul Franței.

Domeniul de aplicare a acestor cercetări este cu atât mai mare cu cât boala progresează ‘în mod impresionant’ în țările dezvoltate, potrivit dr Pinget. În 2010 au fost consemnate 1.850 de noi cazuri pe lună în Europa, de șase ori mai mult decât în anii 1990. Din motive destul de puțin cunoscute, diabetul se declanșează din ce în ce mai devreme: ‘Acum câțiva ani, vârsta medie de apariție a bolii era între cinci și 15 ani, iar acum, între naștere și cinci ani’, a adăugat medicul.

 

 

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …