Friday , March 29 2024

O metodă de obţinere a sângelui din celule suşă provenind din piele, descoperită de cercetători

Cercetătorii specializaţi în studiul celulelor suşă au descoperit o nouă metodă ce permite obţinerea sângelui din celule provenind din piele umană, deschizând astfel drumul către punerea la punct a noi tratamente împotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Metoda folosită de cercetătorii canadieni utilizează celule prelevate din pielea umană care sunt apoi transformate în sânge, având aceeaşi semnătură genetică, fără ajutorul celulelor suşă embrionare.

Faptul că noua metodă nu recurge la diverse proceduri medicale complexe şi controversate din punct de vedere etic, ce constau în utilizarea celulelor suşă embrionare, permite simplificarea acestui proces, au explicat autorii studiului.

“Considerăm că, în viitor, vom putea obţine sânge într-un mod mult mai eficient”, a declarat Mick Bhatia, profesor la Institutul McMaster de cercetări în domeniul cancerului şi a celulelor suşă din cadrul Şcolii de medicină Michael G. DeGroote, din oraşul canadian Hamilton (Ontario).

Perspectiva ca un pacient să beneficieze de transfuzii cu sânge provenind din propria piele i-a determinat pe cercetători să afirme că, în viitor, persoanele care au nevoie de transfuzii nu vor mai fi nevoite să recurgă la băncile de sânge.

Această descoperire le va permite, totodată, pacienţilor care fac chimioterapie să suporte acest tratament pe o perioadă mai îndelungată, fără întreruperile actuale, impuse de nevoia organismului de a se regenera.

Cercetătorii au reuşit deja în trecut să transforme în celule sangvine anumite celule tegumentare, însă ei au folosit pentru această procedură celule suşă embrionare. Însă celulele suşă provenind de la embrioni umani, deşi au un potenţial promiţător pentru ştiinţa medicală, includ adeseori riscuri majore, cum este predispoziţia lor de a genera tumori.

Noua metodă permite obţinerea unei cantităţi de sânge suficient de mare pentru a efectua o transfuzie, pornind de la o simplă grefă adultă de piele – cu dimensiunile de 4 x 3 centimetri -, evitând aceste riscuri.

Persoanele care au nevoie de o grefă de măduvă osoasă vor putea să beneficieze şi ele de această descoperire, afirmă John Kelton, decanul Universităţii McMaster.

“Pentru medici, dar mai ales pentru pacienţi şi pentru familiile lor, această boală generează o mare frustrare atunci când absenţa unui donator compatibil ne împiedică să efectuăm o grefă de măduvă osoasă. Descoperirea profesorului Bhatia ne va ajuta să îi tratăm pe aceşti pacienţi, care sunt foarte numeroşi”, a explicat John Kelton.

Testele clinice vor debuta în 2012, iar specialiştii nord-americani consideră că noua metodă va putea fi utilizată pe scară largă în practica medicală peste un interval de timp cuprins între cinci şi zece ani.

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …