Noi posibilităţi de tratament pentru diabetul zaharat

29/11/18 ora:2:52am

România se numără printre țările din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, după Turcia, Spania, Portugalia. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat în premieră în România – studiul PREDATORR, potrivit căruia aproape două milioane de români suferă în acest moment de diabet zaharat, ceea ce reprezintă 11,6% din numărul locuitorilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 ani. Din păcate, dintre aceştia doar 70% îşi ridică o reţetă gratuită, ceea ce înseamnă că numărul pacienţilor trataţi ajunge la 700.000.

Tractul gastrointestinal are un rol crucial în controlul homeostaziei energetice, prin funcţia sa în digestia, absorbţia şi asimilarea nutrienţilor. În plus, semnalele pornite de la tractul digestiv sunt reglatori importanţi ai motilităţii intestinale şi saţietăţii şi au un rol de necontestat în reglarea greutăţii corporale. Homeostazia glicemică este profund influenţată de celulele sistemului enteroendocrin (alcătuit din celule neurosecretoare, aflate în creier (celule secretoare de hormoni) şi glande endocrine, care sunt activate de hormonii eliberaţi de celulele neurosecretoare din creier), prin acţiunea pe care o exercită acestea asupra organelor „ ţintă” din periferie, inclusiv pancreasul endocrin. După ingestia alimentelor, digestia şi absorbţia nutrienţilor este urmată de creşterea secreţiei de peptide intestinale care acţionează de la distanţă asupra organelor ţintă pentru a promova preluarea şi stocarea eficientă a materialelor energetice. Una din funcţiile principale ale intestinului este de a efectua o digestie şi absorbţie eficientă a nutrienţilor. Numeroase astfel de semnale influenţează motilitatea şi secreţia gastrointestinală. Capacitatea adiţională de a limita dimensiunile unui prânz se manifestă şi prin restricţionarea ratei de substanţe nutritive. Alimentele ingerate determină apariţia saţietăţii prin două efecte primare asupra tractului gastrointestinal: distensia gastrică şi eliberarea peptidelor de la nivelul sistemului enteroendocrin. Mediatorii saţietăţii la nivel intestinal sunt peptidele intestinale – incretinele, care difuzează prin intermediul lichidelor interstiţiale şi activează fibrele nervoase şi pătrund în fluxul sanguin acționând ca hormoni. Nivelul acestor hormoni intestinali creşte brusc, după ingestia de alimente şi scade rapid după masă, în special datorită eliminării lor renale şi inactivării de către enzime specifice.

Cunoaşterea acestor mecanisme extrem de sofisticate, prin care tractul gastrointestinal controlează balanţa energetică, deschide noi posibilităţi de tratament pentru bolile metabolice. Cercetarea în domeniul biologiei moleculare oferă orizonturi noi pentru aplicarea rezultatelor în farmacologie, pentru obţinerea medicamentelor ideale în tratamentul obezităţii şi diabetului zaharat. O astfel de moleculă are aspect similar cu hormonal uman GLP-1, care are un rol cheie în metabolizarea glucozei din sânge, printr-o serie întreagă de mecanisme, inclusiv îmbunătățirea secreției de insulină, eliminarea producției anormale de glucoză în ficat, absorbția mai lentă a alimentelor în intestin şi scăderea apetitului, ceea ce duce la un mai bun control al glicemiei şi scădere în greutate, cu un risc mai mic de hipoglicemie.

Mai mult decât atât, vorbim astăzi despre inovaţie în acest domeniu pentru că vorbim despre un tratament al cărui mod de acţiune este revoluţionar. Există o nouă clasă de medicamente, care acţionează prin blocarea unei proteine din rinichi, numită co-transportator 2 de sodiu/glucoză (SGLT2). Aceasta este o proteină care absoarbe glucoza din urină transportând-o în circulaţia sanguină după ce sângele este filtrat în rinichi. Prin blocarea acţiunii acestei proteine (SGLT2), o cantitate mai mare de glucoză este eliminată prin urină, reducând astfel concentraţiile de glucoză din sânge. România se aliniază la terapiile antidiabetice moderne folosite deja în Europa. Avem astfel posibilitatea de a trata pacienții cu diabet zaharat de tip 2 conform noilor recomandări ale ghidurilor internaționale.

Un tratament inovator, prima combinație titrabilă cu raport fix de insulină şi un agonist al receptorilor GLP-1, pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2, este acum disponibil şi în România. Noua opțiune terapeutică a fost inclusă recent în lista de medicamente compensate integral. Cu o singură administrare zilnică, medicamentul controlează eficient atât glicemia bazală, cât și cea postprandială, în cazul pacienților care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulină bazală.

Avem în momentul de față multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat tip 2, iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă, având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește «medicină personalizată» sau «medicină precisă» și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat.

Dr. Claudiu COBUZ – Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Email: cobuzclaudiu@yahoo.com