Marte s-a format “rapid” dupa nasterea sistemului solar si putea gazdui viata cu mult inaintea Terrei

28/06/18 ora:1:45pm

MarteCrusta solida a planetei Marte s-a format “extrem de rapid” dupa nasterea sistemului solar, sustine un studiu publicat miercuri potrivit caruia conditiile necesare pentru aparitia vietii pe Planeta Rosie ar fi putut aparea foarte devreme.

Pentru existenta apei in forma lichida pe Planeta Rosie era necesar ca aceasta sa detina o suprafata solida si o crusta. “Rezultatele noastre indica faptul ca Marte ar fi putut avea oceane si potential viata cu mult inaintea Pamantului”, a declarat pentru AFP Martin Bizzarro de la Muzeul de Istorie Naturala din Copenhaga, Danemarca, unul dintre autorii cercetarii publicata in jurnalul Nature.

Un meteorit martian, NWA 7034, descoperit in desertul Sahara si supranumit “Black Beauty”, a fost cel care a ajutat la ridicarea unui colt al valului de mister care inconjoara prima etapa din existenta planetei Marte.

Sapte granule pretioase de zirconiu, un mineral robust care supravietuieste unor procese geologice diverse, au fost extrase dintr-un esantion minuscul al acestui meteorit si au fost apoi analizate de o echipa de cercetatori care au datat cristalizarea acestora.

“Am reusit sa concluzionam ca (etapa de) cristalizare a suprafetei planetei Marte a fost extrem de rapida: la doar 20 de milioane de ani dupa formarea sistemului solar – care a avut loc acum 4,567 miliarde de ani – Marte avea o crusta solida, cu potential de a gazdui oceane si eventual si viata”, a explicat Martin Bizzarro.

Aceste rezultate contrasteaza cu modelele actuale conform carora procesul de solidificare a planetei ar fi durat pana la 100 de milioane de ani, conform cercetatorului.

“Aceste noi date extind foarte mult fereastra de timp in care viata ar fi putut exista pe Marte”, a adaugat el.

Oamenii de stiinta subliniaza ca au descoperit cele mai vechi fragmente martiene de zirconiu, care sunt de “aproximativ 100 de milioane de ani mai in varsta decat cel mai vechi zirconiu terestru” (4,370 de miliarde de ani).

Descoperirea din 2011 a lui “Black Beauty”, cu o greutate initiala de 319,8 grame, a starnit un mare interes in lumea stiintei. Un gram s-a vandut cu 10.000 de euro, a indicat Martin Bizzarro.

Muzeul de Istorie Naturala din Copenhaga a achizitionat 44 de grame, prin diverse mijloace de sustinere. Ulterior, cinci grame au fost zdrobite, din acestea fiind extrase cele sapte fragmente care au ajutat la realizarea acestui studiu.

ziare.com