Thursday , April 25 2024

IMPORTANŢA PEŞTELUI ÎN ALIMENTAŢIE

 dr-cobuz

Fără îndoială, în comparaţie cu celelalte produse animale, peştele prezintă unele avantaje, dar şi multe probleme. În primul rând, peştele e tot un produs de origine animală, deci conţine colesterol. Orice carne, oricât de slabă ar fi, poartă în sine o cantitate apreciabilă de colesterol. În realitate, nu e nici o deosebire între conţinutul în colesterol din carnea de peşte şi cel din alte produse animale – pasăre, vită sau porc. Dacă 100 g de carne de porc conţin 76 mg de colesterol, l00 g de carne de vită conţin 80 mg; 100 g de piept de pasăre, fără piele, au 73 mg; iar 100 g de sardele conţin 120 mg de colesterol. Numai plantele sunt lipsite de colesterol.

Somonul, sardelele, scrumbiile şi unii peşti graşi sunt surse bogate în acizi graşi omega-3. Aceştia sunt lanţuri lungi de acizi graşi polinesaturaţi, care includ şi acidul eicosapentaenoic (EPA), cu rol în scăderea vâscozităţii trombocitelor, împiedicând agregarea lor în fişicuri şi diminuând astfel riscul obstrucţiei vaselor de sânge. Acizii graşi omega-3 favorizează o uşoară scădere a tensiunii arteriale şi a trigliceridelor sanguine, dar, concomitent, cresc lipoproteinele cu densitate mică (LDL) sau colesterolul „rău”. Studiile efectuate sugerează că acizii graşi omega-3 scad întinderea necrozei miocardice, în urma infarctului, diminuând probabilitatea retrombozării, după angioplastia prin dilatare cu balonul şi după operaţia by-pass.

Industria alimentară şi cea farmaceutică insistă asupra acţiunii favorabile a produselor şi a uleiului din peşte în prevenirea infarctului miocardic. Se face referire la faptul că eschimoşii din Groenlanda prezintă o rată mai mică de infarct miocardic, astm bronşic, diabet, boli autoimune, psoriazis şi unele alergii. Se vorbeşte mult de uleiul de peşte, fără să se spună că acizii graşi pe care îi conţine sunt foarte instabili la contactul cu lumina şi cu aerul şi că, de multe ori, se distrug înainte de a fi consumaţi. Se ştie că acizi grași omega 3 se pot obţine şi din surse vegetale. Astfel, acidul alfa-linoleic, cu lanţul cel mai scurt dintre acizii omega-3, se găseşte în cantităţi mari în uleiul de in – o lingură conţinând 7.500 mg de acid linoleic. Nucile, uleiul de soia şi spanacul sunt, de asemenea, surse excelente de acizi omega-3. Dar până şi alimentele uzuale – pâinea, merele, bananele şi cartofii – conţin acizi graşi omega-3. Este foarte interesant că, în timp ce scad tensiunea arterială şi trigliceridemia, acizii grași omega-3 din surse vegetale nu cresc lipoproteinele cu densitate joasã (LDL), sau colesterolul „rău”, aşa cum fac acizii omega-3 de origine animală.

Peştele trebuie consumat cu moderație, deoarece poate conține substanțe toxice. În general, este recomandat să consumați 2-3 porții de peşte pe săptămână, in cadrul unei alimentații echilibrate. Animalele de apă sunt o sursă de boli infecţioase. În Statele Unite se înregistrează anual 120.000 de intoxicaţii alimentare prin vieţuitoare de apă. Numeroase substanţe toxice – mercur, dioxin, pesticide – se acumulează în grăsimea peştilor şi vor fi prezente în uleiul de peşte. Datorită poluării industriale, peştele conţine 200 de substanţe chimice diferite, din cele 900 care se găsesc în apele în care trăieşte. Cu cât peştele e mai mare, cu atât concentraţiile de mercur pe care le conţine sunt mai mari.

Pe de altă parte, carnea de peşte este o sursă excelentă de acizi graşi esențiali omega-3 şi omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) şi minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantităţile în care aceste substanțe minerale şi nutritive se găsesc în peşte diferă în funcție de tipului peștelui. Un consum regulat de peste contribuie la prevenirea osteoporozei, datorită vitaminei D. Carnea de peşte conține fier, o substanță minerală care contribuie la prevenirea şi combaterea anemiei. De unul singur, peştele nu ar putea avea o acțiune optimă asupra acestei afecțiuni, motiv pentru care este recomandat să consumați si alte alimente care conțin fier. Consumul regulat de carne de peşte poate reduce cu până la 50% riscul de cancer, datorită acizilor grași esențiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorită consumului de peşte se numără cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostată, cancerul esofagian, cancerul de colon şi cancerul oral. Pe lângă toate beneficiile pe care le are asupra stării de sănătate, peştele este indicat in orice dietă. Orice preparat pe baza de peste este atât ușor si slab în calorii, cât şi consistent.

În concluzie, peştele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă în orice situație: fie pentru slăbire, fie ca alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie doar pentru a avea o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional.

 

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Email: [email protected]

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …