Imagini 3 D de pe planeta Marte la o rezoluție de înaltă calitate

21/02/18 ora:11:18am

HiRise, cel mai mare telescop de explorare a sistemului solar, a surprins nenumărate imagini cu planeta Marte la o rezoluție foarte înaltă, scrie larene.it

marte1

Profesorul Alfred McEwen, membru al Laboratorului şi planetarului din cadrul Universităţii Arizona, le-a prezentat recent la Universitatea din Padova.

Cassis, stereocamera instalată la bordul ExoMars, se ocupă de zone mari, surprinde imagini color și sunet stereo, își stabilește orbita în jurul Plantei Marte și funcționează în decurs de o lună. “Telescopul cântărește 64 de kilograme și a colectat 53.000 de imagini, care totuși acoperă mai puțin de 3% din suprafața planetei Marte – a spus McEwen.

marte2Cercetătorii au descoperit, recent, straturi gigantice de gheaţă pe planeta Marte. Oamenii de ştiinţă au analizat imaginile captate de un vehicul spaţial ce zboară în jurul planetei roşii şi care studiază atmosfera şi solul marţian din 2006, potrivit The Independent.

În total, ar fi vorba de opt regiuni în care se găsesc depozite uriaşe de gheaţă pe câteva pante abrupte: şapte în emisfera sudică şi una în cea nordică a planetei.

marte3Savanţii cred că gheaţa respectivă ar putea constitui o sursă accesibilă de apă pentru exploratorii care se vor aventura pe Marte sau chiar pentru viitorii colonişti umani permanenţi. Apa ar putea fi folosită atât pentru băut, cât şi pentru o eventuală conversie în oxigen, pentru a face aerul respirabil.

Cercetătorii ştiau de multă vreme că planeta roşie deţine unele rezerve de gheaţă, la mică adâncime de suprafaţă şi depozite importante la cei doi poli.

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. dorel 25/02/2018 la ora 15:51 -

    Stiinta avanseaza ,uni vor pleca din curiozitate, alti vor pleca de nevoie sa nu mai vada nenorocirile ,razboaele de pe pamant, sa nu mai auda de Siria, Avganistan, Isdraiel-Palestina etc.
    Cei mai in varsta sau mai tineri cu le este soarta se vor duce pe rand in pamant ,nimeni nu a mostenit viata fara moarte. Cei care vor cere-solicita sa se duca in RAI sa se duca ca acolo ii asteapta o bataie.Cum spune proverbul ca:Bataia e rupta din rai punct asa ca sa va ingramaditi in RAI.