Thursday , April 18 2024

Gravitatia artificiala pe navele spatiale, la un pas de realitate

Gravitatia artificiala, prezentata in filmele de science fiction, a facut un pas inainte in laboratoarele Universitatii Colorado (CU) din Boulder, unde se cauta ca intr-un viitor apropiat sa devina o realitate pe navele si statiile spatiale.

Potrivit unui comunicat al institutiei americane difuzat marti, echipa condusa de Torin Clark a elaborat un prototip care, lipsit totusi de somptuozitatea prezenta in filme ca “2001: Space Odyssey”, va reproduce gravitatia pe navele si statiile spatiale, si va permite totodata mentinerea sanatatii astronautilor.

“In spatiu, astronautii pierd masa osoasa si musculara, sistemul lor cardiovascular isi pierde tonicitatea si suporta alte efecte. Pana acum, exista doar o serie de contramasuri pentru a depasi aceste probleme”, a precizat Clark in acest comunicat.

Noua tehnologie va permite oamenilor sa contracareze efectele negative ale lipsei gravitatii, ceea ce va prelungi perioada de sedere in spatiu si, prin urmare, realizarea de misiuni in locuri mai indepartate de Terra.

Ideea este de a instala “sali” de gravitatie artificiala pe statiile spatiale pentru ca astronautii sa petreaca acolo “cateva ore pe zi pentru a primi doza zilnica de gravitatie”, a spus Clark. “Este ca o vizita la spa”, a adaugat el.

Prototipul masinii de gravitatie artificiala realizat la Departamentul de Stiinte de Inginerie Aerospatiala a CU-Boulder consta intr-o platforma metalica, asemeni unui pat de spital, instalat intr-o masina centrifuga cu o viteza de rotatie variabila.

Asemanarea acestei masinarii cu un joc mecanic dintr-un parc de distractii este notabila, a recunoscut Clark, dar spre deosebire de acelea care fac ca persoanele sa se simta ametite si dezorientate, prototipul creat de echipa sa are efecte contrare ajutand corpul uman sa se adapteze la efectele gravitatiei artificiale.

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand un voluntar a utilizat masinaria de circa zece ori, el nu mai simte senzatia de cadere.

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …