Thursday , April 25 2024

Dieta vegetariană

Ce înseamnă să fii vegetarian? Ce sunt ovo-lacto-vegetarienii? Ce sunt veganii? Vegetarian se poate numi acea persoana care nu consumă carne. Vegetarienii sunt liberi să decidă dacă aleg să consume produse de proveniență animală, sau nu. În aceasta categorie intră ouăle, laptele şi produsele lactate, precum şi mierea sau icrele. Există şi persoane care aleg să mănânce doar carne de peşte, de exemplu, dar ele nu pot fi considerate cu adevărat vegetariene. O dietă care include ouă şi lapte, precum şi derivate din lapte, caracterizează un comportament alimentar denumit generic ovo-lacto-vegetarian. Veganismul descrie acea dietă care nu include niciun fel de aliment cu proveniență animala. Mulți vegetarieni, dar mai ales vegani, aleg să nu se îmbrace cu produse din piele veritabila sau din blana de proveniență animală, lână sau mătase.dr-cobuz

De ce devin unii oameni vegetarieni? Motivele pe care aceste persoane le invoca, sunt multe. Unii fac acest lucru în spiritul conservării mediului, alții din respect pentru animale şi pentru viață în general, alții din motive religioase sau alții, pur şi simplu pentru că li se pare ceva la modă. Vegetarianismul exista în Egiptul antic și în Grecia antică și avea un caracter religios. Termenul de „vegetarianism” a apărut în Anglia în anul 1842. Societatea vegetarienilor a fost înființată în anul 1847 în Manchester, Anglia. Mai târziu, vegetarianismul s-a extins în Germania, Italia, Spania, Franța. Uniunea internațională a vegetarienilor a fost fondată în anul 1908 și în prezent are secții în toate țările lumii, organizează sistematic congrese. Bucătăria europeană include preparate culinare vegetariene cu înalte calități nutritive și gustative. În ultimii ani s-a constatat o creștere a popularității acestor diete, inclusiv a celei vegane, mai ales în rândul tinerilor, un studiu condus în 2012 arătând că 5% din populația Statelor Unite urmează o dietă vegetariană, 2% fiind vegani. Este important de menționat că aceasta din urmă este mai mult decât o dietă, fiind cu adevărat o filozofie de viață, știut fiind faptul că veganii sunt interesați de protejarea resurselor planetei și a mediului înconjurător, au principii etice privind drepturile animalelor și nu folosesc niciun produs de origine animală nici în ceea ce privește îmbrăcămintea, nu sunt de acord cu folosirea antibioticelor.

Omul sănătos poate respecta un regim de crudități pe perioade mai scurte. În cadrul lui se consumă alimente vegetale preponderent crude și alimente de origine animală, precum laptele și derivatele lui, ouăle, mierea. Regimul de crudități este sărac în proteine, bogat în glucide, conține ulei, smântână cu care se dreg salate, puțină clorură de sodiu. Acest regim conține cantități sporite de potasiu și calciu, acizi organici, nu provoacă setea. Regimul de crudități este sărac în calorii, produsele vegetale au un volum mare și dau senzația de saturare. Cantitatea de calorii poate fii mărită, adăugând în produse unt sau smântână, ulei vegetal. Regimul este foarte bogat în vitamine și în celuloză. Mai bine sunt tolerate glucidele din legume și fructe comparativ cu cele din cereale și cartofi. Zilele de crudități se recomandă celor sănătoși în scop preventiv, precum și celor cu cardiopatii, boli hepatice, renale, hipertensivilor.

Regimul vegetal completat cu produse lactate, ouă, este cel mai indicat, deoarece acoperă necesitățile nutritive ale organismului și este lipsit de substanțe purinice ce contribuie la formarea acidului uric, al ureei. Acest regim poate fi folosit timp îndelungat deoarece îndestulează organismul cu toate substanțele nutritive, inclusiv vitamina B12 care lipsește în rația „pur vegetală” și calciu pe care produsele vegetale îl conțin în cantități mici.

În concluzie, se ştie că oamenii intră în categoria omnivorelor, adică au o dietă bazată şi pe plante şi pe animale. Descoperirile arheologice indică faptul că oamenii au mâncat carne încă de la începuturi. Strămoşii noştri au fost vânători şi agricultori. Un centru de cercetare de la Leipzig a analizat matricea osoasă a tuturor rămăşiţelor umane găsite de-a lungul timpului şi a constatat că în istoria omenirii nu au existat vegetarieni. Aşadar, trebuie să ne alegem cu foarte mare atenţie regimurile alimentare. Pe de altă parte dietele vegetariene atent plănuite, sunt sănătoase, hrănitoare şi pot oferi beneficii, prevenind şi tratând anumite boli. O dietă fără carne și fără lactate este o alegere cu două tăișuri dacă nu știi care sunt principiile dietei vegetariene. Stilul alimentar trebuie modificat în așa fel încât organismul să nu fie privat de niciunul din nutrienții necesari unei vieți normale, chiar dacă din alimentație lipsește carnea. În cursul unei diete vegetariene organismul trebuie să primească din surse vegetale cele șase substanțe nutritive esențiale: proteine, fier, zinc, calciu, vitamina B12 și acizii grași esențiali care nu pot fi sintetizați în organism.

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar

Doctor în ştiinţe medicale, Email: [email protected]

 

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …